Βρετανία: Παράνομο το σχέδιο απέλασης αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα

Το σχέδιο της Βρετανίας για απέλαση αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα κρίθηκε παράνομο από το Ανώτατο Δικαστήριο την Τετάρτη. Το γεγονός αυτό, καταφέρνει ένα δυνητικά θανατηφόρο πλήγμα στην μεταναστευτική πολιτική του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και προκαλώντας μια αναμενόμενη εξέγερση από τη δεξιά πτέρυγα του Συντηρητικού κόμματος.

Αποχώρηση από την ΕΣΔΑ

Το σχέδιο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2022 κι έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για τις νομικές «τρύπες» που έχει.

Η απόφαση αναμένεται να οδηγήσει σε εκκλήσεις από τη δεξιά πλευρά του Συντηρητικού Κόμματος να αποχωρήσει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ), μια προοπτική που διαφαίνεται στην κυβέρνηση εδώ και μήνες και έχει προκαλέσει βαθιές ρήξεις μεταξύ των διαφορετικών τάσεων στο κυβερνών κόμμα της Βρετανίας.

Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει σοβαρές συνέπειες στο κράτος δικαίου της χώρας και επικρίνεται τόσο από την αντιπολίτευση και ανθρωπιστικές οργανώσεις όσο και από τη μετριοπαθή πτέρυγα του Συντηρητικού κόμματος.

Το Ανώτατο Δικαστήριο κατέστησε σαφές ότι η ΕΣΔΑ δεν είναι η μόνη σύμβαση που έλαβε υπόψη εξετάζοντας την πολιτική, δηλώνοντας ότι άλλες διεθνείς συνθήκες και η νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου προστατεύουν τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο από την απέλαση χωρίς εγγυήσεις για την ασφάλειά τους.

Μη ασφαλής χώρα η Ρουάντα

Οι δικαστές διαπίστωσαν ότι η Ρουάντα δεν μπορούσε να θεωρηθεί ασφαλής χώρα για την αποστολή αιτούντων άσυλο, όπως υποστήριζε η κυβέρνηση, επειδή υπήρχε κίνδυνος να επιστραφούν οι πρόσφυγες στις χώρες από τις οποίες είχαν διαφύγει.

Διαπίστωσαν ότι το σύστημα της Ρουάντα για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου, το κακό ιστορικό της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η προηγούμενη αποτυχία της να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες μη επαναπροώθησης σήμαιναν ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορούσε να είναι σίγουρη ότι τα αιτήματα για άσυλο θα εξεταστούν με ασφάλεια και ορθό τρόπο.

Προσπάθεια για νέα συμφωνία

Ο Σούνακ, σε μια προσπάθεια να σώσει τη μεταναστευτική πολιτική και να κρατήσει ενωμένο το κόμμα του, ανέφερε στους βουλευτές του την Τετάρτη ότι θα οριστικοποιήσει μια νέα συμφωνία με τη Ρουάντα, η οποία είναι ήδη υπό επεξεργασία, προσθέτοντας ότι «εάν χρειαστεί, είμαι έτοιμος να επανεξετάσω τα εγχώρια νομικά μας πλαίσια».

Ωστόσο, οποιαδήποτε νέα συμφωνία με τη Ρουάντα θα υποβληθεί και πάλι σε νομικό έλεγχο.

Παραδέχτηκε νωρίτερα ότι η απόφαση «δεν ήταν το αποτέλεσμα που θέλαμε, αλλά έχουμε περάσει τους τελευταίους μήνες σχεδιάζοντας όλα τα ενδεχόμενα και παραμένουμε απόλυτα αφοσιωμένοι στο να σταματήσουμε τα σκάφη» που περνούν τη Μάγχη.

Διαβάστε επίσης:

Κλείσαμε θέση σε φουσκωτό με μετανάστες για τη Βρετανία

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία επιβάλλουν επιπλέον κυρώσεις κατά της Χαμάς

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, πρώην πρωθυπουργός του Brexit, νέος υπουργός Εξωτερικών την Βρετανίας

Βρετανία: Ο Σούνακ απομάκρυνε την υπουργό Εσωτερικών Μπρέιβερμαν – Ποια η αιτία