Βρετανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας

Ο Μπεν Γουάλας επιβεβαίωσε την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Άμυνας την Πέμπτη με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ, προσφέροντας στην κυβέρνηση την υποστήριξή του ενώ προειδοποίησε τον Βρετανό πρωθυπουργό να μην βλέπει την άμυνα ως «δαπάνη». Η κίνηση έρχεται μετά από φήμες για ένα μίνι ανασχηματισμό που προτίθεται να κάνει ο Σούνακ.

Ο Γουάλας είπε τον περασμένο μήνα ότι ήθελε να παραιτηθεί μετά από τέσσερα χρόνια στη θέση του υπουργού και ότι δεν θα βάλει υποψηφιότητα ως βουλευτής στις επόμενες εθνικές εκλογές για να αναζητήσει νέες ευκαιρίες και «να φροντίσει τους τομείς της ζωής τους που έχει παραμελήσει».

Δείτε την επιστολή:

Ο Γουάλας, που θεωρείται ισχυρός υποστηρικτής των αυξημένων δαπανών για τις ένοπλες δυνάμεις, ήλπιζε ότι θα είναι ο διάδοχος του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αλλά η θητεία του Στόλτενμπεργκ παρατάθηκε για έναν ακόμη χρόνο. Στην επίσημη επιστολή παραίτησής του, ο Γουάλας ανανέωσε την έκκλησή του προς την κυβέρνηση να μην στραφεί στην Άμυνα για να κάνει περικοπές δαπανών. «Το υπουργείο Άμυνας επιστρέφει στο δρόμο για να είναι και πάλι παγκόσμιας κλάσης με ανθρώπους παγκόσμιας κλάσης», έγραψε. «Ξέρω ότι συμφωνείτε μαζί μου ότι δεν πρέπει να επιστρέψουμε στις μέρες όπου η Άμυνα θεωρούνταν ως μια διακριτική δαπάνη από την κυβέρνηση και η εξοικονόμηση επιτυγχάνονταν με την περικοπή».

Ο Σούνακ επαίνεσε τον Γουάλας για αυτό το έργο, λέγοντας σε επιστολή: «Υπηρετήσατε τη χώρα μας σε τρεις από τις πιο απαιτητικές θέσεις στην κυβέρνηση: τον υπουργό Άμυνας, τον υπουργό Ασφαλείας και τον υπουργό της Βόρειας Ιρλανδίας». Συνέχισε λέγοντας ότι: «Κατανοώ πλήρως την επιθυμία σας να παραιτηθείτε μετά από οκτώ χρόνια απαιτητικών υπουργικών καθηκόντων».

«Νέος υπουργός Άμυνας της Βρετανίας αναλαμβάνει ο Γκραντ Σαπς, μέχρι πρότινος υπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας».

Δείτε την επιστολή: