Βρετανία: Όταν αρρωσταίνουν οι γαλαζοαίματοι στο Μπάκιγχαμ – Ένα ακόμα επεισόδιο μυστηρίου και αδιαφάνειας

Βρετανία: Όταν αρρωσταίνουν οι γαλαζοαίματοι στο Μπάκιγχαμ – Ένα ακόμα επεισόδιο μυστηρίου και αδιαφάνειας

Το επικοινωνιακό παιχνίδι με την υγεία του άρρωστου Καρόλου αποτελεί ακόμη ένα επεισόδιο μυστηρίου και αδιαφάνειας με πρωταγωνιστές εστεμμένους ασθενείς του Ηνωμένου Βασιλείου

«Μην επιτρέψετε στο φως της ημέρας να μπει. Πάνω απ’ όλα η βασιλική μας οικογένεια πρέπει να λατρεύεται και το μυστήριό της είναι η ζωή της». Αυτά έγραφε το 1867 ο Βρετανός συγγραφέας Ουόλτερ Μπάτζχοτ σαν συμβουλή προς την τότε βασιλική οικογένεια. Ομως να που πολλές δεκαετίες μετά ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ εμφανίζεται να παρεκκλίνει από τα ειωθότα και χρησιμοποιεί την υγεία του, την ασθένειά του και τη μάχη του εναντίον της ως (επικοινωνιακό) παράδειγμα, αφήνοντας να περάσει το φως της ημέρας πίσω από τα τείχη του κάστρου των Ουίνδσορ.

Δείτε επίσης: Κάρολος: Υπέρμαχος της Ομοιοπαθητικής και της βοτανοθεραπείας ο γιατρός του παλατιού – Θύελλα αντιδράσεων στη Βρετανία

Αυτό τουλάχιστον είναι το επικοινωνιακό αφήγημα της βασιλικής οικογένειας σχετικά με τον «γενναίο βασιλιά». Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι ο ίδιος ο Κάρολος όπως και όλοι οι προκάτοχοί του αλλά και γενικά η βασιλική οικογένεια εξακολουθούν να αποκαλύπτουν ελάχιστα για την υγεία τους. Δεν είναι μόνο ότι οι ανακοινώσεις σχετικά με την υγεία τους μένουν συνήθως μόνο στη διάγνωση ή τη νοσηλεία, χωρίς να δίνουν λεπτομέρειες για τη γενικότερη κατάσταση –είναι και κάπως αναμενόμενο δεδομένου του ιατρικού απορρήτου–, είναι και πως μυστήριο καλύπτει τις υπηρεσίες υγείας τις οποίες λαμβάνουν.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β, η μητέρα του Καρόλου, έλεγε από την πλευρά της «ποτέ μη διαμαρτύρεστε, ποτέ μην εξηγείτε», το οποίο στην ουσία αποτελεί και την τακτική που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Κέιτ Μίντλετον. Σε αντίθεση με την προσέγγιση στο θέμα του Καρόλου, η στρατηγική στην υπόθεση της πριγκίπισσας της Ουαλίας ήταν να αποκαλυφθούν μόνο ότι έκανε επέμβαση στην κοιλιά και η περίοδος νοσηλείας και αποθεραπείας της. Η διάγνωση δεν έγινε γνωστή.

Αλά καρτ η στρατηγική των προηγούμενων

Τα προηγούμενα χρόνια αλλά και σε άλλα θέματα υγείας μελών της ευρύτερης βασιλικής οικογένειας η στρατηγική επικοινωνιακής διαχείρισης χαράσσεται κατά περίπτωση και έτσι βλέπουμε και τις δύο «τάσεις» που περιγράφηκαν παραπάνω.
Στην περίπτωση της βασίλισσας Ελισάβετ ακόμη και σήμερα κανείς δεν ξέρει γιατί νοσηλεύτηκε τον Οκτώβριο του 2021 στο νοσοκομείο «Βασιλιάς Εδουάρδος Ζ΄», όμως όλοι ξέρουν ότι κόλλησε Covid τον Φεβρουάριο του 2022. Επίσης κανείς δεν ξέρει αν όντως είχε προβλήματα κινητικότητας ή κάτι άλλο τους μήνες πριν από τον θάνατό της και γι’ αυτό δεν εμφανιζόταν στις επίσημες υποχρεώσεις της. Αντίθετα, ο σύζυγος της Ελισάβετ και πατέρας του Καρόλου, πρίγκιπας Φίλιππος, ήταν πιο ξεκάθαρος σε θέματα υγείας.
Το 2011 σε ηλικία 89 ετών μπήκε για στεντ στη στεφανιαία αρτηρία και ένα μήνα πριν από τον θάνατό του το 2021 εισήχθη για μια «επιτυχημένη διαδικασία» για ένα προϋπάρχον πρόβλημα στην καρδιά.

Βεβαρημένο το βασιλικό ιστορικό

Στο πλαίσιο της ανασκόπησης του ιστορικού υγείας της βασιλικής οικογένειας πάντως τα βρετανικά ΜΜΕ τονίζουν ότι ο Κάρολος δεν είναι το μοναδικό μέλος της που ιστορικά έχει διαγνωστεί με καρκίνο. Τόσο ο παππούς του, ο βασιλιάς Γεώργιος Στ΄, όσο και ο αδερφός του τελευταίου, ο Εδουάρδος Η΄, ανέπτυξαν και οι δύο καρκίνο εξαιτίας του καπνίσματος (ήταν βαριοί καπνιστές). Για τον μεν πρώτο έγινε γνωστό το 1951 ότι είχε κάνει εγχείρηση στον πνεύμονα και η διάγνωση έγινε γνωστή μετά τον θάνατό του την επόμενη χρονιά, ενώ για τον αδερφό του που ήταν βασιλιάς μέχρι το 1936 (όταν και παραιτήθηκε) η διάγνωση για καρκίνο στον φάρυγγα έγινε γνωστή με τον θάνατό του το 1972.

Μυστικοπάθεια με τους γιατρούς

Οι ασκήσεις διαφάνειας της βασιλικής οικογένειας περιλαμβάνουν και την ιατρική περίθαλψη και τις υπηρεσίες υγείας που χρησιμοποιούν, οι οποίες καλύπτονται από ένα παχύ πέπλο μυστηρίου που αφορά ένα τμήμα των βασιλικών υπηρεσιών (Royal Household) υπό τον τίτλο βασιλική ιατρική υπηρεσία (Royal Medical Household – RMH). Στο RMH εργάζονται επαγγελματίες υγείας που έχουν το καθήκον να φροντίζουν καθημερινά την υγεία του βασιλιά και της οικογένειάς του. Ανά πάσα στιγμή τα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπορούν να συμβουλευτούν τους κατάλληλους γιατρούς, οι οποίοι όμως δεν απασχολούνται αποκλειστικά στο παλάτι. Το σκανδαλώδες είναι ότι ενώ για όλες τις άλλες υπηρεσίες οι λεπτομέρειες λειτουργίας τους είναι δημόσια διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του Royal Household, για τη συγκεκριμένη δεν δίνεται κανένα στοιχείο.

Σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις τα ονόματα των γιατρών του RMH έχουν γίνει γνωστά, όμως κανείς δεν ξέρει ειδικότητες, υπηρεσίες που προσφέρονται και κόστη. Είναι ενδεικτικό πως κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Ελισάβετ γνωστός ήταν μόνο ο επικεφαλής του RMH, ο σερ Χιου Τόμας. Οι γιατροί που χειρούργησαν τον πρίγκιπα Φίλιππο δεν έγιναν ποτέ γνωστοί, ενώ οι γυναικολόγοι (δύο τον αριθμό) που ξεγέννησαν την Κέιτ Μίντλετον το 2013 επίσης παρέμειναν ανώνυμοι.

Πέρσι είχε γίνει γνωστό ότι ο βασιλιάς Κάρολος τοποθέτησε επικεφαλής του RMH τον δρ Μάικλ Ντίξον, που είναι γνωστός θιασώτης της ομοιοπαθητικής, όμως μετά διευκρινίστηκε ότι ο Ντίξον δεν είναι ο γιατρός του βασιλιά (μόνο επικεφαλής του RHM). Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας είναι επίσης γνωστό ότι απευθύνονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία για τα περισσότερα θέματα που αντιμετωπίζουν, όμως κατά καιρούς χρησιμοποιούν και τις υπηρεσίες του

Δείτε επίσης:  Κάρολος: Ο καρκίνος «διαγνώστηκε εγκαίρως» – Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης εάν επιδεινωθεί η υγεία του

Κάρολος: Η επόμενη ημέρα στο παλάτι μετά την ανακοίνωση της διάγνωσης – Οι πρώτες αντιδράσεις στη Βρετανία

Documento Newsletter