Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος ζήτησε από τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ τον σχηματισμό κυβέρνησης

Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος ζήτησε από τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ο βασιλιάς Κάρολος ζήτησε από τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Μπάκιγχαμ, μετά τη σαρωτική νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Βικτόρια, ο 61 ετών, πρώην δικηγόρος ειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα, που εισήλθε στην πολιτική πριν από μόλις 9 χρόνια, έγινε δεκτός νωρίτερα στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Ο βασιλιάς Κάρολος

 

Νωρίτερα είχε υποβάλει την παραίτησή του ο απερχόμενος πρωθυπουργός των Συντηρητικών Ρίσι Σούνακ, μετά την πρωτοφανή ήττα κατά τις χθεσινές εκλογές.

Ο Ρίσι Σούνακ είχε ανακοινώσει  μπροστά από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ότι θα πάει στον βασιλιά Κάρολο για να του ανακοινώσει την παραίτησή του μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη το κόμμα του, οι Συντηρητικοί, στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

«Έδωσα τα πάντα σε αυτή τη αποστολή, αλλά στείλατε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να αλλάξει και η δική σας κρίση είναι η μοναδική που μετρά», δήλωσε ο Σούνακ.

«Άκουσα την οργή σας, την απογοήτευσή σας και αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτή την ήττα», τόνισε.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας ευχαρίστησε όλους τους υποψήφιους των Συντηρητικών για τις προσπάθειές τους και σημείωσε ότι «τον πονά» το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοί του δεν θα είναι πλέον στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Εξάλλου ο Σούνακ επεσήμανε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία των Συντηρητικών, αλλά όχι αμέσως, μόνο αφού γίνουν οι επίσημες διαδικασίες για να αναλάβει ένας διάδοχος.

Το αυτοκίνητο που μεταφέρει τον απερχόμενο πρωθυπουργό της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ φεύγει από την Downing Street στο Λονδίνο, την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024 με προορισμό να δει τον βασιλιά Κάρολο Γ’ για να υποβάλει την παραίτησή του μετά την ήττα στις γενικές εκλογές. Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας ανέβηκε στην εξουσία την Παρασκευή μετά από περισσότερο από μια δεκαετία στην αντιπολίτευση, καθώς ένα κουρασμένο εκλογικό σώμα παρέδωσε στο κόμμα μια σαρωτική νίκη – αλλά και ένα έργο μαμούθ για την αναζωογόνηση μιας στάσιμης οικονομίας και ενός αποθαρρυμένου έθνους. (AP Photo/Vadim Ghirda)

 

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Τα σημεία – κλειδιά των εκλογών – Το come back των Εργατικών, ο Φάρατζ και η Σκωτία

Η επόμενη ημέρα για τη Βρετανία μετά τους Τόρις και τους… Νέους Εργατικούς

Βρετανία: «Η αλλαγή αρχίζει τώρα» – Νέος πρωθυπουργός ο Κιρ Στάρμερ μετά τη σαρωτική νίκη στις εκλογές

Ποιος είναι ο Κιρ Στάρμερ: Ο δικηγόρος που σάρωσε στις εκλογές στη Βρετανία

Ιστορική εκλογή Κόρμπιν: Ισοπέδωσε Εργατικούς και Συντηρητικούς ως ανεξάρτητος υποψήφιος – Έσπασε η παράδοση από το 1937

Politico: Τι θα συμβεί εάν ενωθούν Λεπέν και Μελόνι;

Ρωσία: Στη Μόσχα ο Όρμπαν – Αντιδράσεις χωρίς τέλος από την ΕΕ για την επίσκεψη

Μετά τη νίκη των Εργατικών στη Βρετανία τι θα ψηφίσουν οι Γάλλοι; – Τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Τελεσίγραφο από Disney στους Δημοκρατικούς – «Ούτε δεκάρα εάν δεν αποσυρθεί ο Μπάιντεν»

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter