Βρετανία: O Σούνακ θέλει να στοιβάξει μετανάστες σε φορτηγίδες – Αντιδρά η Διεθνής Αμνηστία

Βρετανία: O Σούνακ θέλει να στοιβάξει μετανάστες σε φορτηγίδες – Αντιδρά η Διεθνής Αμνηστία

Μια ανησυχητική χροιά δίνει στην μεταναστευτική της πολιτική η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ, μιας και την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει να μεταφέρει 500 μετανάστες σε φορτηγίδα ανοιχτά του Ντόρσετ, στα νότια της Αγγλίας. Μάλιστα, αναφέρεται ότι το υπουργείο αναζητά κι άλλους τρόπους στέγασης σε παρόμοιες εγκαταστάσεις.

Νεοφιλελεύθερη και ξενοφοβική ρητορική

Η δικαιολογία που χρησιμοποίησε η υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν, για την κίνηση αυτή είναι η «ανακούφιση της μη βιώσιμης πίεσης στο σύστημα ασύλου της Βρετανίας», ενώ σε στεγνό, νεοφιλελεύθερο μήκος κύματος που εκπέμπει ένας ψυχρός τεχνοκράτης, υπογράμμισε ότι «πρέπει να περικοπεί το κόστος που πληρώνει ο φορολογούμενος από τις αυξημένες αφίξεις από το κανάλι της Μάγχης».

Η φορτηγίδα είναι αραγμένη στο λιμάνι Πόρτλαντ, κοντά στην πόλη Γουέιμουθ, και αναμένεται να στεγάσει άνδρες εργένηδες μετανάστες, όσο χρονικό διάστημα η αίτησή τους εξετάζεται. «Το πλοίο θα είναι σημαντικά φθηνότερο από τα ξενοδοχεία» στα οποία στεγάζονται τώρα οι μετανάστες, λέει το υπουργείο Εσωτερικών. Το τριώροφο πλοίο αναμένεται να λειτουργήσει τουλάχιστον 18 μήνες.

Επίσης, ο υπουργός Μετανάστευσης, Ρόμπερτ Τζένρικ, με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι η χρήση ακριβών ξενοδοχείων για τη στέγαση «εκείνων που κάνουν παράνομα, αχρείαστα και επικίνδυνα ταξίδια με σκαφίδια πρέπει να σταματήσει», ενώ συμπλήρωσε, χρησιμοποιώντας -βγαλμένη από το εγχειρίδιο- ακροδεξιά ρητορική ότι «δεν θα υψώσουμε τα συμφέροντα των παράνομων μεταναστών πάνω από εκείνα των Βρετανών, που έχουμε εκλεγεί να υπηρετούμε».

Ο υπουργός θολώνει σκόπιμα τα νερά καθώς οι άνθρωποι που κάνουν το ταξίδι στο κανάλι της Μάγχης δεν είναι αποκλειστικά μετανάστες. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι το δικαίωμα στο άσυλο είναι εγγεγραμμένο ανθρώπινο δικαίωμα στην Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Άρθρο 14), που εγκρίθηκε από την ολομέλεια του ΟΗΕ το 1948, ενώ η Σύμβαση του ΟΗΕ για την Κατάσταση των Προσφύγων, που εγκρίθηκε το 1951, επεκτείνει τον ορισμό του πρόσφυγα και –το κυριότερο- προβλέπει ότι ένας πρόσφυγας δεν μπορεί να τιμωρείται όταν μπαίνει παράνομα σε μια χώρα, εάν έχει ανάγκη να αναζητήσει άσυλο (Άρθρο 31).

Bibby Stockholm, πλωτή φυλακή

Τα βρετανικά Μέσα αναφέρουν ότι το σκάφος Bibby Stockholm, με 222 δωμάτια, έχει ανακαινιστεί καθώς έχει ξαναχρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, και έχει επικριθεί ως ακατάλληλο για στέγαση ανθρώπων. Χαρακτηρίστηκε ως ένα «καταπιεστικό περιβάλλον», όταν η ολλανδική κυβέρνηση το χρησιμοποίησε για να στεγάσει αιτούντες άσυλο.

Η Bibby Marine, η οποία είναι ιδιοκτήτρια εταιρεία και θα μισθώσει τη φορτηγίδα στη βρετανική κυβέρνηση, είπε ότι υπάρχει πλέον πλυντήριο και καντίνα στο πλοίο, ενώ όλα τα δωμάτια διαθέτουν παράθυρο, κρεβάτι, γραφείο, αποθήκη και ιδιωτικό μπάνιο. Η στέγαση των μεταναστών σε ξενοδοχεία κοστίζει πάνω από 6 εκατομμύρια λίρες την ημέρα, λέει το υπουργείο Εσωτερικών, με περισσότερους από 51.000 ανθρώπους σε σχεδόν 400 ξενοδοχεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αντιδράσεις από τη Διεθνή Αμνηστία

Σφοδρή ήταν η αντίδραση από τη Διεθνή Αμνηστία, που χαρακτηρίζει το σχέδιο αυτό «υπουργική βαναυσότητα», με τον υπεύθυνο για τα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων, Στιβ Βαλντές- Σίμοντς να δηλώνει ότι «ο εγκλεισμός ανθρώπων σε απομόνωση είναι ένα ακόμα πολιτικό θέατρο που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση για να συσκοτίσει την μεγάλη κακοδιαχείριση του συστήματος ασύλου». Στην ανακοίνωση που δημοσίευσε, η οργάνωση καλεί «να σταματήσει κάθε συζήτηση για φορτηγίδες, κρουαζιερόπλοια και πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μαζί με το καταστροφικό σχέδιο για τη Ρουάντα». Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τη Ρουάντα για τη μεταφορά των αιτούντων άσυλο στην αφρικανική χώρα, όσο εξετάζεται η αίτησή τους, γεγονός που έχει επικριθεί σφοδρά από διεθνείς φορείς όπως ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διαβάστε επίσης:

Διεθνής Τύπος: Μεταφορά μεταναστών σε φορτηγίδα στη Βρετανία – Υποχώρηση της ΕΕ για τα e-fuels

Documento Newsletter