Βρετανία: Ο Κιρ Στάρμερ επανεκκινεί τις συνομιλίες για το Brexit;

Βρετανία: Ο Κιρ Στάρμερ επανεκκινεί τις συνομιλίες για το Brexit;

Ο Κιρ Στάρμερ, ο νέος Εργατικός  πρωθυπουργός της Βρετανίας θέλει να επανεκκινήσει τη σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη και χάρη στους προκατόχους του από τους Τόρις, έχει την τέλεια ευκαιρία.

Σήμερα, Πέμπτη – λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του – ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας θα φιλοξενήσει περισσότερους από 40 ηγέτες της ηπείρου σε μια σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC) στο παλάτι Blenheim, στο Οξφορντσάιρ.

Η χρονική συγκυρία, τόσο σύντομα μετά τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι κάτι που οι περισσότεροι νέοι ηγέτες θα μπορούσαν μόνο να ονειρευτούν – αλλά η σύνοδος κορυφής δεν αποτελεί μέρος ενός αριστουργηματικού σχεδίου του Στάρμερ για να εξοικειωθεί με την ευρωπαϊκή ελίτ.

Η προκάτοχός του από τους Τόρις, Λιζ Τρας, ήταν αυτή που προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τη συνάντηση το 2022. Ο Ρίσι Σούνακ επέλεξε την ημερομηνία και τον τόπο διεξαγωγής – και στη συνέχεια πάτησε το κουμπί προκηρύσσοντας εκλογές λίγες εβδομάδες πριν.

Για τον Στάρμερ, που τώρα παίρνει τη θέση του Σούνακ ως πρωθυπουργός και επιθυμεί να φέρει το Ηνωμένο Βασίλειο πιο κοντά στην Ευρώπη μετά από χρόνια αναταραχής του Brexit, η σύνοδος κορυφής προσφέρει μια ευκαιρία για μια επανεκκίνηση των σχέσεων.

«Αυτή η Σύνοδος Κορυφής θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για τη νέα προσέγγιση αυτής της κυβέρνησης στην Ευρώπη», δήλωσε ο Στάρμερ το βράδυ της Τετάρτης. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις προκλήσεις του πρόσφατου παρελθόντος να καθορίσουν τις σχέσεις μας στο μέλλον».

Καλοί γείτονες

Για τον Starmer η σύνοδος κορυφής έχει περιγραφεί ως «πολιτικό ραντεβού ταχύτητας» – μια ευκαιρία να συναντήσει και να χαιρετήσει δεκάδες Ευρωπαίους ηγέτες σε μία μόνο ημέρα.

Η μορφή της Συνόδου, πιο στενή σε συμμετοχές από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά ευρύτερη από τις συνεδριάσεις των συμβουλίων της ΕΕ, αφήνει «χρόνο και χώρο για τροχοπέδηση», δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει ειλικρινά για την εκδήλωση.

«Αυτές οι συνεδριάσεις είναι πάντα ελαφρές σε ουσία όταν πρόκειται για την ημερήσια διάταξη της ολομέλειας. Οι περισσότεροι ηγέτες είναι πιο ευτυχείς όταν υπάρχει άφθονος χρόνος για διμερείς συναντήσεις με άλλους.

«Είναι σχεδόν σαν ένα παζάρι όπου όλοι έρχονται με μικρές λίστες με θέματα που θέλουν να λύσουν με έναν ή περισσότερους άλλους».

Αυτό θα μπορούσε να ταιριάζει στον Στάρμερ απόλυτα.

Ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει τη δική του μακρά λίστα με τα πράγματα που πρέπει να γίνουν: θέλει πρόοδο στο μεταναστευτικό στη Μάγχη, αναθεωρήσεις στην «κακοφτιαγμένη» εμπορική συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit και ένα ευρύ νέο σύμφωνο ασφαλείας με την ΕΕ που θα καλύπτει τα πάντα, από τις αλυσίδες εφοδιασμού μέχρι την ανταλλαγή πληροφοριών.

Ο Στάρμερ χρησιμοποίησε ήδη τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα για να προωθήσει το σύμφωνο ασφαλείας στους συναδέλφους του στην ΕΕ και να ξεκινήσει συζητήσεις με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για μια «βαθιά» διμερή αμυντική συμφωνία.

«Πρόκειται για συναντήσεις που πιθανώς θα χρειάζονταν μήνες και μήνες και μήνες για να χωρέσουμε ως ομάδα, αν δεν εκμεταλλευόμασταν αυτή τη σύνοδο κορυφής για τους σκοπούς αυτών των σχέσεων και του ΕΠΣ», δήλωσε ο Στάρμερ στους δημοσιογράφους κατά το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Στάρμερ έδωσε προτεραιότητα στις συνομιλίες αυτής της εβδομάδας με τους δύο στενότερους γείτονές του. Φιλοξένησε τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Σάιμον Χάρις για δείπνο στην εξοχική του κατοικία, το Τσέκερς, το βράδυ της Τετάρτης, και το βράδυ της Πέμπτης θα απευθύνει την ίδια πρόσκληση στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, την κινητήρια δύναμη πίσω από την ιδέα της Συνόδου Κορυφής.

«Θα είναι μια ευκαιρία για τον πρωθυπουργό των Εργατικών να παρουσιάσει το όραμά του για μια επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ», δήλωσε την Τρίτη αξιωματούχος του Ελιζέ.

Σκληρή αγάπη

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν παίξει κάπως ντροπαλό ρόλο απέναντι στον νέο Βρετανό πρωθυπουργό.

Ερωτηθείς τι θέλει η Γαλλία από την αγγλοευρωπαϊκή επανεκκίνηση, ο Γάλλος αξιωματούχος που αναφέρθηκε παραπάνω απάντησε: «Ας μην αντιστρέψουμε τα πράγματα – υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο και εναπόκειται σε αυτήν να εξηγήσει πώς βλέπει τη μελλοντική σχέση της με την ΕΕ».

Αυτό απηχούσε έναν εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να πει τι θέλει για να προχωρήσει η σχέση».

Τέτοια σχόλια άφησαν ορισμένους αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου να ανησυχούν ότι ο Starmer στοχεύει πολύ ψηλά.

«Η Ευρώπη έχει βαρεθεί να μιλάει για διαπραγματεύσεις», προειδοποίησε ένας αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Τα κράτη μέλη θα υποστηρίξουν ότι η Βρετανία παίρνει πάρα πολλά πολύ γρήγορα. Όλα τα έθνη έχουν απαιτήσεις, αλλά θα αισθάνονται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνει προνομιακή μεταχείριση για την αποχώρησή του [από το μπλοκ].

«Αν η κυβέρνηση πάει και λέει μεγάλα λόγια για την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων, στο τέλος θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Αυτή πρέπει να είναι μια σύνοδος κορυφής για να δώσουμε τα χέρια και να είμαστε ευγενικοί».

Ακόμη χειρότερα για τον Στάρμερ, το POLITICO ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στάρμερ δεν θα παραστεί αυτοπροσώπως στη σύνοδο κορυφής και ότι άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ παραπονιούνται κατ’ ιδίαν για το γεγονός ότι πρέπει να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτή η γενική αίσθηση σκεπτικισμού έχει ήδη προκαλέσει απογοήτευση στο Λονδίνο.

Η Άλι Ρένισον – πρώην σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης και τώρα αναπληρώτρια διευθύντρια της SEC Newgate UK – δήλωσε: «Υπάρχει κάποια έκπληξη για το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες φαίνεται να έχουν βάλει το μπαλάκι στο γήπεδο της νέας κυβέρνησης των Εργατικών για να προχωρήσουν τα πράγματα με την ΕΕ.

«Η σύνοδος είναι μια τέλεια ευκαιρία για την ΕΕ να επιδείξει τη δέσμευσή της για συνεργασία με την υπόλοιπη Ευρώπη στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, την οποία ειλικρινά χρειάζεται για να ενισχύσει τη δική της θέση ως σημαντικός παίκτης ικανός να αντιμετωπίσει τις γεωπολιτικές προκλήσεις – και όχι μόνο για την Ουκρανία, υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων στις ΗΠΑ».

«Δεν υπάρχει χρόνος για αυτό το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι για το ποιος θα κινηθεί πρώτος. Έχουμε ξεπεράσει πλέον το Brexit».

Συζήτηση για την ασφάλεια

Οι συζητήσεις για την αμοιβαία άμυνα και την ασφάλεια αναμένεται να κυριαρχήσουν στις εργασίες της Πέμπτης, με ιδιαίτερη έμφαση στην απειλή από τη Ρωσία.

«Η σύνοδος κορυφής δεν αφορά τυπικά αποτελέσματα, αλλά την ενασχόληση με θέματα που απασχολούν όλες τις χώρες που είναι παρούσες, όπως ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ή η ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε στο POLITICO τρίτος Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο Γάλλος αξιωματούχος που αναφέρθηκε παραπάνω δήλωσε ότι μια πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου για την πάταξη των ρωσικών πετρελαϊκών αποστολών θα είναι σίγουρα στην ατζέντα. Το Bloomberg News ανέφερε ότι οι ρωσικές προσπάθειες παραπληροφόρησης θα συζητηθούν επίσης σε μια σύνοδο για την «υπεράσπιση της δημοκρατίας», υπό την προεδρία του Μακρόν.

Από την πλευρά του ο Στάρμερ επιθυμεί να προωθήσει τις συνομιλίες για το μεταναστευτικό, με τις παράνομες διελεύσεις από τη Μάγχη να αγγίζουν πλέον τις δεκάδες χιλιάδες κάθε χρόνο.

«Οι επικίνδυνες διελεύσεις μικρών σκαφών υπονομεύουν την ασφάλεια των συνόρων μας και θέτουν σε κίνδυνο ζωές», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Υβέρ Κούπερ. «Οι εγκληματικές συμμορίες λαθρεμπόρων βγάζουν εκατομμύρια από τις διελεύσεις μικρών σκαφών … Θα εργαστούμε σε όλη την Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό στην πηγή του».

Αναμνήσεις πολέμου

Επίσης, η επιλογή του τόπου διεξαγωγής του Σούνακ δυσχεραίνει σε κάποιο βαθμό τη διαδικασία.

Το Blenheim Palace είναι ένα μπαρόκ αρχοντικό στο αγροτικό Όξφορντσάιρ, δύο ώρες οδήγησης από το Λονδίνο. Η περιορισμένη διαμονή σε κοντινή απόσταση σημαίνει ότι οι περισσότεροι ηγέτες φέρνουν μόνο μια μικρή συνοδεία.

Αλλά το παλάτι επιλέχθηκε για τον συμβολισμό του, όχι για την πρακτικότητά του. Οι διπλωμάτες του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνονται υποχρεωμένοι να αναφέρουν σε κάθε ευκαιρία ότι ήταν το οικογενειακό σπίτι του Ουίνστον Τσόρτσιλ, του πρωθυπουργού της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου και γνωστού υποστηρικτή της ευρωπαϊκής συνεργασίας.

Ωστόσο, άλλες πτυχές της ιστορίας του χώρου είναι μάλλον λιγότερο διπλωματικές.

Χτισμένο από το 1705, πήρε το όνομά του από τη μάχη του Μπλένχαϊμ, στην οποία ένας συμμαχικός στρατός υπό την ηγεσία των Άγγλων νίκησε ολοσχερώς μια γαλλική και βαυαρική δύναμη. Η εξοχική κατοικία προοριζόταν ως ανταμοιβή για τον Δούκα του Μάρλμπορο, τον επαινετό διοικητή που έστειλε τους Γάλλους και τους Βαυαρούς στα τσακίδια – και εδραίωσε τη θέση της Βρετανίας ως πρώτης τάξης δύναμη στην Ευρώπη.

Πρόκειται για μια ιστορία που μπορεί, κατά καιρούς, να ταίριαζε στην προσέγγιση των Συντηρητικών στην ήπειρο. Αλλά αν ο Στάρμερ θέλει να επαναφέρει τη σχέση, θα χρειαστεί μια διαφορετική προσέγγιση.

Ο Τσαρλς Γκραντ, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Centre for European Reform, δήλωσε ότι ο Στάρμερ πρέπει να είναι «μετριοπαθής» και να αναγνωρίσει ότι «η Βρετανία έχει κακή φήμη» στην Ευρώπη.

«Ξέρουν ότι δεν είστε ο Μπόρις Τζόνσον», έγραψε, σε μια ανοιχτή επιστολή προς τον νέο πρωθυπουργό. «Αλλά εκπροσωπείτε μια χώρα που, όσον αφορά αυτούς, συμπεριφέρθηκε απαράδεκτα κατά τη διάρκεια των μακρών ετών των διαπραγματεύσεων για το Brexit».

Πηγή: Politico-Keir Starmer’s Brexit reboot

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα για 286η ημέρα!

Πελόζι και Σούμερ δείχνουν την «έξοδο» στον Μπάιντεν: «Δεν μπορείς να νικήσεις τον Τραμπ»

Βατικανό: Τα άγνωστα πραξικοπήματα «δεξιών» καρδιναλίων εναντίον του «κομμουνιστή πάπα» Φραγκίσκου

Με κορονοϊό ο Μπάιντεν: Επέστρεψε στο Ντέλαγουερ – Αναβάλλει την προεκλογική του εκστρατεία

Φον ντερ Λάιεν: Αντιμέτωπη με την ψηφοφορία για τη δεύτερη θητεία της στη σκιά της απόφασης για τα εμβόλια Covid-19

Documento Newsletter