Βρετανία: Ο Κάρολος δεν θα πληρώσει φόρο κληρονομιάς για την περιουσία της Ελισάβετ

Βρετανία: Ο Κάρολος δεν θα πληρώσει φόρο κληρονομιάς για την περιουσία της Ελισάβετ

Ο βασιλιάς Κάρολος δεν θα πληρώσει φόρο για την περιουσία που κληρονόμησε από την αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ, αν και προσφέρθηκε εθελοντικά να ακολουθήσει το παράδειγμα της μητέρας του στην πληρωμή φόρου εισοδήματος.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με μια ρήτρα που συμφωνήθηκε το 1993 από τον τότε πρωθυπουργό, Τζον Μέιτζορ, οποιαδήποτε κληρονομιά μεταβιβάζεται από ένα βασικό μέλος σε άλλο, δεν βαρύνεται από την εισφορά 40% που εφαρμόζεται σε περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 325.000 λιρών.

Δημόσια περιουσία

Η περιουσία του στέμματος εκτιμάται ότι είναι ύψους 15,2 δισ. λιρών, εκ των οποίων το 25% των κερδών δίνεται στη βασιλική οικογένεια ως κρατική επιχορήγηση. Η περιουσία περιλαμβάνει τα βασιλικά αρχεία και τη βασιλική συλλογή έργων ζωγραφικής, που κρατά ο μονάρχης «με το δικαίωμα του στέμματος».

Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν μπορούν να πωληθούν από τον βασιλιά και στην πραγματικότητα παραδίδονται στην κυβέρνηση ως αντάλλαγμα για επιχορήγηση. Η οδηγία της κυβέρνησης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα ήταν «ακατάλληλο να καταβάλλεται φόρος κληρονομιάς για τέτοια περιουσιακά στοιχεία».

Ιδιωτική περιουσία

Ξεχωριστά, ο Κάρολος κληρονομεί επίσης από τη βασίλισσα το Δουκάτο του Λάνκαστερ, μια ιδιωτικού χαρακτήρα περιουσία που περιλαμβάνει ένα χαρτοφυλάκιο εκτάσεων και περιουσιακών στοιχείων που τηρούνται σε καταπίστευμα για τον βασιλιά. Απαλλάσσεται από τον φόρο κληρονομιάς και σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, μεταξύ άλλων, προκειμένου να διατηρήσει «ένα βαθμό οικονομικής ανεξαρτησίας από την κυβέρνηση της εποχής».

Η κυβερνητική οδηγία προσθέτει επ’αυτού: «Η μοναρχία ως θεσμός χρειάζεται επαρκείς ιδιωτικούς πόρους για να μπορέσει να συνεχίσει να επιτελεί τον παραδοσιακό της ρόλο στην εθνική ζωή». Το κτήμα του Δουκάτου του Λάνκαστερ, η κύρια πηγή πλούτου της βασίλισσας, είχε έσοδα σχεδόν 22 εκατομμυρίων λιρών το 2021.

Η ρήτρα του 1993

Η ρήτρα του 1993 που συμφωνήθηκε από τον Μέιτζορ εξαιρεί επίσης την κληρονομιά που μεταβιβάζεται από τη σύζυγο ενός πρώην βασιλιά στον επόμενο. Χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά με τον θάνατο της Βασιλομήτορος το 2002, όταν άφησε την περιουσία της που υπολογιζόταν στα 70 εκατομμύρια λίρες, συμπεριλαμβανομένης μιας συλλογής αυγών Fabergé, στη βασίλισσα Ελισάβετ, τη μοναδική της εν ζωή κόρη.

Οποιοσδήποτε άλλος εκτός από τον βασιλιά Κάρολο που κληρονομεί ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία από τη βασίλισσα θα πρέπει να πληρώσει φόρο κληρονομιάς. Η οδηγία αναφέρει: «Σε σχέση με περιουσιακά στοιχεία που μπορούν κανονικά να θεωρηθούν ιδιωτικά, οι ρυθμίσεις προβλέπουν ότι ο φόρος κληρονομιάς δεν θα καταβάλλεται για δώρα κληροδοτημάτων από ένα βασιλικό μέλος στο άλλο, αλλά θα καταβάλλεται για δώρα και κληροδοτήματα σε οποιονδήποτε άλλο».

Απαλλαγή από φόρο εισοδήματος

Επιπλέον, ο μονάρχης δεν υπόκειται νομικά σε φόρο εισοδήματος, φόρο κεφαλαιουχικών κερδών ή φόρο κληρονομιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε δημόσια πίεση για το κόστος της μοναρχίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με το ποιος θα πλήρωνε τον λογαριασμό για την επισκευή του κάστρου του Ουίνδσορ αφού υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά.

Το 1992 εκδόθηκε μια ανακοίνωση η οποία ανέφερε ότι η βασίλισσα θα πλήρωνε οικειοθελώς φόρο εισοδήματος για το επόμενο έτος και ο Κάρολος δήλωσε, όταν ήταν πρίγκιπας της Ουαλίας, ότι θα μιμηθεί το παράδειγμα της μητέρας του.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Ο Κάρολος ανακηρύχθηκε επισήμως βασιλιάς

Βρετανία – Βασιλικά «μαχαιρώματα»: Ο Κάρολος διαμήνυσε στον Χάρι να μην φέρει μαζί του τη Μέγκαν

Documento Newsletter