Σε τρικυμία για ακόμη μία φορά καλείται να πλοηγήσει το καράβι των Συντηρητικών ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, μιας και ο υπουργός Μετανάστευσης, Ρόμπερτ Τζένρικ, παραιτήθηκε την Τετάρτη εξαιτίας του νομοσχεδίου για τη Ρουάντα, εκτιμώντας ότι τα μέτρα που προβλέπονται σε αυτό είναι πολύ ήπια. Τα βρετανικά Μέσα εκτιμούν ότι, δεδομένης της δυσαρέσκειας των Τόρις για τις φτωχές επιδόσεις του Σούνακ στις δημοσκοπήσεις και τη διαρροή ψήφων προς τα δεξιά, η παραίτηση Τζένρικ εντάσσεται σε μια προετοιμασία για ανταρσία της δεξιάς πτέρυγας του Συντηρητικού κόμματος.
Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Ο Σούνακ καταφεύγει στην ομοφοβία φλερτάροντας με τα ακροδεξιά αντανακλαστικά
«Θρίαμβος της ελπίδας επί της εμπειρίας»
Η κυβέρνηση ανέφερε ότι κατέστη σαφές στη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου πως η Ρουάντα είναι μια ασφαλής χώρα για τους αιτούντες άσυλο. Αλλά δεν προβλέπει μέτρα που απαιτούσαν ορισμένοι στη δεξιά πτέρυγα των Τόρις.
Στην επιστολή παραίτησής του προς τον Ρίσι Σούνακ, ο Τζένρικ σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός «κινήθηκε προς τη θέση μου» σχετικά με τη νομοθεσία έκτακτης ανάγκης. «Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορώ να περάσω την τρέχουσα προτεινόμενη νομοθεσία μέσω των Κοινοτήτων, καθώς δεν πιστεύω ότι μας παρέχει τις καλύτερες πιθανές πιθανότητες επιτυχίας».
It is with great sadness that I have written to the Prime Minister to tender my resignation as Minister for Immigration.
I cannot continue in my position when I have such strong disagreements with the direction of the Government’s policy on immigration. pic.twitter.com/Zg3ezFJr8t
— Robert Jenrick (@RobertJenrick) December 6, 2023
Ο Τζένρικ πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο ήταν «ένας θρίαμβος της ελπίδας έναντι της εμπειρίας». Σε απάντηση, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την παραίτηση του Τζένρικ «απογοητευτική» και «βασισμένη σε μια θεμελιώδη παρανόηση της κατάστασης».
«Αν επρόκειτο να εκδιώξουμε εντελώς τα δικαστήρια, θα κατέρρεε ολόκληρο το σχέδιο», ανέφερε ο Σούνακ. Το σχέδιο αποστολής ορισμένων αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα στοχεύει να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να διασχίσουν τη Μάγχη με μικρές βάρκες. Ωστόσο, το πρόγραμμα έχει κριθεί παράνομο από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και κανένας αιτών άσυλο δεν έχει σταλεί στη χώρα της ανατολικής Αφρικής από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι στιγμής.
Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Στα «τάρταρα» η δημοτικότητα του Σούνακ – Τι έδειξε νέα δημοσκόπηση
Δυσαρέσκεια από τα δεξιά
Το νομοσχέδιο – το οποίο πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο – διατάσσει τα δικαστήρια να αγνοήσουν βασικά τμήματα του Νόμου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε μια προσπάθεια να παρακάμψει την υπάρχουσα απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Διατάσσει επίσης τα δικαστήρια να αγνοήσουν άλλους βρετανικούς νόμους ή διεθνείς κανόνες – όπως η διεθνής σύμβαση για τους πρόσφυγες – που εμποδίζουν τις απελάσεις στη Ρουάντα.
Παρόλα αυτά, η δεξιά πτέρυγα των Τόρις παραμένει δυσαρεστημένη, εξ ου και οι φήμες ότι η παραίτηση Τζένρικ αποτελεί προοίμιο για μελλοντική δράση. Η πρώην υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν και οι υποστηρικτές της είχαν ζητήσει να παρακάμψει ολόκληρο τον Νόμο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΣΔΑ), τη Σύμβαση για τους Πρόσφυγες και κάθε άλλο διεθνές δίκαιο.
Το νομοσχέδιο επιτρέπει στους υπουργούς να αγνοήσουν οποιαδήποτε επείγουσα εντολή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο για προσωρινή διακοπή πτήσης προς τη Ρουάντα, ενώ ακόμη εξετάζεται μια μεμονωμένη υπόθεση ενός αιτούντος. Αλλά δεν παρέχει εξουσίες για την απόρριψη του συνόλου της ΕΣΔΑ. Επιτρέπει επίσης στους μετανάστες να αμφισβητήσουν νομικά την απομάκρυνσή τους στη Ρουάντα για συγκεκριμένους ατομικούς λόγους, εάν μπορούν να αποδείξουν ότι η μεταφορά τους σε αεροπλάνο θα τους έθετε σε πραγματικό κίνδυνο σοβαρής βλάβης.
Πλήγμα για τον Σούνακ
Η απώλεια ενός υπουργού που ήταν κάποτε βασικός σύμμαχος είναι ένα πλήγμα για τον κ. Σουνάκ, σε μια εβδομάδα που η κυβέρνηση προσπαθούσε να βάλει μπροστά στη μετανάστευση.
Η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών του Εργατικού Κόμματος, Ιβέτ Κούπερ, δήλωσε στο BBC: «Είναι σημάδι του απόλυτου χάους στο κόμμα των Τόρις και της πλήρους κατάρρευσης της ηγεσίας του Ρίσι Σουνάκ ότι, ακόμη και ενώ κάθεται στα έδρανα της Βουλής των Κοινοτήτων για την ανακοίνωση του νέου του σχεδίου για τη Ρουάντα, ο δικός του υπουργός Μετανάστευσης παραιτείται γιατί δεν πιστεύει ότι θα λειτουργήσει».