Βρετανία: Κλειστά πρατήρια καυσίμων λόγω έλλειψης οδηγών βαρέων οχημάτων

Βρετανία: Κλειστά πρατήρια καυσίμων λόγω έλλειψης οδηγών βαρέων οχημάτων

Τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείας παροχής καυσίμων προειδοποίησαν την Πέμπτη για ελλείψεις σε ορισμένα πρατήρια σε όλη την χώρα λόγω της σπανιότητας των οδηγών βαρέων οχημάτων.

Προβλήματα στα πρατήρια

Η ΒΡ είπε χτες ότι έως και 100 από τα πρατήριά της είχε έλλειψη σε τουλάχιστον μία κατηγορία καυσίμου, ενώ αρκετά έκλεισαν εξ αιτίας των προβλημάτων με την εφοδιαστική αλυσίδα. Η Esso είπε ότι μια χούφτα από τα πρατήριά της επηρεάστηκαν, ενώ μερικά από τα πρατήρια της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ Tesco υποφέρουν κι αυτά από ελλείψεις.

Παρά τις καθησυχάσεις της κυβέρνησης, η οποία λέει ότι δεν υπάρχει έλλειψη καυσίμων, οι εξελίξεις θα αυξήσουν την πίεση στους υπουργούς που αντιμετωπίζουν εκκλήσεις για να μειώσουν τις σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Οι ελλείψεις αυτές πολλαπλασιάστηκαν μετά το Brexit και την πανδημία, με τις επιχειρήσεις να ζητούν ένα σχέδιο για βίζα ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν με τη ζήτηση για περισσότερους εργάτες σε αγροκτήματα, εργοστάσια και μεταφορικές εταιρείες.

Σε αναζήτηση οδηγών

Εκτιμάται ότι περίπου 100.000 οδηγοί λείπουν από το σύστημα διανομής ώστε αυτό να λειτουργήσει κανονικά. Αναφορές στο βρετανικό Τύπο λένε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να βάλει στρατιώτες να οδηγήσουν τα βυτιοφόρα. Σε ερώτηση του BBC, ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς είπε ότι: «Αν βοηθήσει πραγματικά, θα τους φέρουμε να βοηθήσουν». Πρόσθεσε όμως ότι θα υπάρχουν «τεχνικά ζητήματα» αν θα φέρουν στρατιωτικό προσωπικό να οδηγήσει πολιτικά οχήματα.

Ενώ η Βρετανία δεν έχει ελλείψεις σε πετρέλαιο, είναι δύσκολο να το μεταφέρει στα πρατήρια. Αυτό είναι το τελευταίο πρόβλημα που προκαλεί η έλλειψη οδηγών, που ήδη έχει χτυπήσει άλλους κλάδους, όπως τα σούπερ-μάρκετ, στα οποία τελευταία παρατηρούνται άδεια ράφια. Ο πρόεδρος της Ένωσης Μεταφορέων Ροντ Μακένζι είπε στο BBC  ότι περισσότεροι οδηγοί φεύγουν από το επάγγελμα από όσοι έρχονται. Οι κύριοι λόγοι είναι η συνταξιοδότηση, η πανδημία και το Brexit. Ο κλάδος των μεταφορών έχει χάσει 20.000 οδηγούς λόγω της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ η πανδημία έχει καθυστερήσει την εξέταση 40.000 νέων οδηγών.

Φόβοι για πληθωρισμό

Την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι οι ακριβότεροι λογαριασμοί των νοικοκυριών μπορεί να οδηγήσουν τον πληθωρισμό πάνω από το 4% τούτο τον χειμώνα, στέλνοντας το κόστος διαβίωσης στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και μια δεκαετία. Παρά την ύφεση στην οικονομία από τον Αύγουστο, η τράπεζα προβλέπει τώρα ότι η αύξηση της τιμής χονδρικής  του αερίου και του ρεύματος αναμένεται να κρατήσει τον πληθωρισμό ψηλά μέχρι τουλάχιστον το μέσον του επόμενου έτους.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter