Βρετανία: Καλύτερη συμφωνία με Ε.Ε. μετά το Brexit υπόσχεται ο Κιρ Στάρμερ

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ υποσχέθηκε να αποσπάσει μία καλύτερη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις εμπορικές συναλλαγές μετά το Brexit έπειτα από την «τσαπατσούλικη συμφωνία» που εξασφάλισε ο Μπόρις Τζόνσον.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε μία καλύτερη συμφωνία από την τσαπατσούλικη συμφωνία που έφερε πίσω ο Μπόρις Τζόνσον και θα εργασθούμε με αυτόν τον στόχο», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Μπέλφαστ ο βρετανός πρωθυπουργός που πραγματοποιεί περιοδεία στις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών

Η Ρέιτσελ Ριβς, νέα υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας , δήλωσε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να επιταχύνει την κατασκευή έργων υποδομής, κυρίως υποδομές χερσαίας αιολικής ενέργειας και κατοικίες.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η χώρα θα αρχίσει και πάλι στις κατασκευές», είπε κατά την διάρκεια ομιλίας της σε επικεφαλής εταιρειών στο Λονδίνο περιγράφοντας λεπτομερώς «τα πρώτα μέτρα που έλαβε η νέα κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος για την αποκατάσταση των θεμελίων της οικονομίας μας».

«Ηδη από σήμερα, βάζουμε τέλος στην παράλογη απαγόρευση της χερσαίας αιολογικής ενέργειας στην Αγγλία», ανακοίνωσε η Ρέιτσελ Ριβς αναφερόμενη σε αυτό που οι Εργατικοί θεωρούν ντε φάκτο απαγόρευση σχεδίων που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν ομάδες κατοίκων.

«Θα διεξαγάγουμε διαβουλεύσεις για την επανένταξη της χερσαίας αιολικής ενέργειας στα προγράμματα υποδομής εθνικής σημασίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε εθνικό και όχι σε τοπικό επίπεδο», είπε.

Η νέα βρετανική κυβέρνηση δεσμεύθηκε εξάλλου με ανακοίνωσή της «να διπλασιάσει την χερσαία αιολική ενέργεια μέχρι το 2030».

Η υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε την μεταρρύθμιση των απαρχαιωμένων κανόνων Χωροταξίας που «αφήνουν υπερβολικά μεγάλο αριθμό σημαντικών σχεδίων μπλοκαρισμένων επί χρόνια και χρόνια» πριν ξεκινήσει η κατασκευή, υπενθυμίζοντας την υπόσχεση του Εργατικού Κόμματος για την ανέγερση 1,5 εκατομμυρίου κατοικιών.

Η Βρετανία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με την κληρονομιά 14 χρόνων χάους και οικονομικής ανευθυνότητας» υπό τις συντηρητικές κυβερνήσεις είπε η υπουργός Οικονομικών.

Η βρετανική οικονομία υπέστη τα τελευταία χρόνια της συνέπειες του Brexit, της πανδημίας, της εκτόξευσης του πληθωρισμού και της κρίσης της αγοραστικής δύναμης που επέφερε αυτός. Αν και η συγκυρία έχει κάπως βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, η δημοσιονομική κατάσταση παραμένει εύθραυστη.

Την ώρα που τα δημοσιονομικά περιθώρια κινήσεων της νέας κυβέρνησης εμφανίζονται περιορισμένα, η Ρέιτσελ Ριβς προανήγγειλε «αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες» και «σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία».

Το πρόγραμμα του Εργατικού Κόμματος κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας παρέμεινε μετριοπαθές ως προς τις δαπάνες και την δημιουργία νέων εσόδων από την αύξηση της φορολογίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές στη Βρετανία: Το τέλος του ονείρου του Brexit

Βρετανία: Λιγότερο από έναν μήνα πριν τις βουλευτικές εκλογές μόλις 24% των Βρετανών θεωρούν το Brexit σωστό

Δήμαρχος Λονδίνου: «To Brexit μας έχει κοστίσει έως τώρα 140 δισ. λίρες»