Βρετανία: «Ήξεις αφήξεις» για τις πατέντες των εμβολίων κατά του κορονοϊού

Βρετανία: «Ήξεις αφήξεις» για τις πατέντες των εμβολίων κατά του κορονοϊού

Η Βρετανία επιδιώκει μια εποικοδομητική δέσμευση από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στο ζήτημα της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) για τα εμβόλια κατά της COVID-19, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος έπειτα από πιέσεις φιλανθρωπικών οργανώσεων να υποστηριχθούν οι προτάσεις των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την υποστήριξή του στην εξαίρεση από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων κατά της COVID-19 σε μια καθαρή αλλαγή της θέσης των ΗΠΑ.

Η Βρετανία δεν συντάχθηκε με τη θέση των ΗΠΑ αλλά τόνισε τις προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση σε εμβόλια κατά της COVID-19, και ο εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί πως από μόνη της μια εξαίρεση των δικαιωμάτων IP δεν θα αρκούσε για να βοηθηθεί η κατάσταση.

“Ασχολούμαστε με τις ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΠΟΕ εποικοδομητικά με το θέμα της εξαίρεσης από τη [συμφωνία] TRIPS [για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας], αλλά πρέπει να δράσουμε τώρα προκειμένου να διευρυνθεί η παραγωγή και η διανομή σε παγκόσμιο επίπεδο”, ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το πρακτορείο Reuters.

“Οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις στον ΠΟΕ για μια εξαίρεση θα απαιτήσουν ομόφωνη υποστήριξη, η οποία θα μπορούσε να πάρει αρκετό χρόνο. Άρα ενόσω ασχολούμαστε εποικοδομητικά στις συζητήσεις για τα IP, πρέπει να συνεχίσουμε με τη δράση τώρα περιλαμβανομένης της εθελοντικής αδειοδότησης συμφωνιών για εμβόλια”.

Η Βρετανία υποσχέθηκε να δωρίσει πλεονάσματα εμβολίων σε άλλες χώρες όταν μπορέσει να το κάνει, αλλά λέει πως προς το παρόν δεν έχει επιπλέον εμβόλια να δώσει.

Περίπου 35 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19 στη Βρετανία, περίπου τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού. Η Βρετανία έχει παραγγείλει συνολικά 517 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Εκατοντάδες φιλανθρωπικές οργανώσεις, ακαδημαϊκοί και πολιτικοί υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα επιστολή που απευθύνεται στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον καλώντας τον να υποστηρίξει την κίνηση του Μπάιντεν, ενώ σήμερα διαδηλώσεις έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να συμπέσουν με την ετήσια γενική συνέλευση της AstraZeneca η οποία παρασκευάζει το εμβόλιο που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter