Βρετανία: Η «Θάτσερ» των Εργατικών Ρέιτσελ Ριβς αναλαμβάνει το ΥΠΟΙΚ – Το υπουργικό συμβούλιο του Στάρμερ

Βρετανία: Η «Θάτσερ» των Εργατικών Ρέιτσελ Ριβς αναλαμβάνει το ΥΠΟΙΚ – Το υπουργικό συμβούλιο του Στάρμερ

Το υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης της Βρετανίας διόρισε ο πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, μετά τη σαρωτική νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών.

Δείτε επίσης: Κιρ Στάρμερ: «Σουπερμπόι», «βαρετός», «πραγματιστής», «μεθοδικός» – Το προφίλ του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας

Συγκεκριμένα, με τους νέους υπουργούς της κυβέρνησης των Εργατικών συναντήθηκε στη Ντάουνινγκ Στριτ 10 το απόγευμα της Παρασκευής 5 Ιουλίου ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ.

Ο Στράμερ φαίνεται ότι αξιοποιεί και στη νέα του κυβέρνηση τους βουλευτές των Εργατικών που ήταν μέλη της σκιώδους κυβέρνησής τους από τον Σεπτέμβριο του 2023.

Μετά τη σαρωτική νίκη των Εργατικών, η Ρέιτσελ Ριβς, πρώην πρωταθλήτρια στο παιδικό σκάκι και οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, αναμένεται να γίνει η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας. Η Ριβς διετέλεσε σκιώδης υπουργός Οικονομικών του κόμματος στην αντιπολίτευση.

Η 45χρονη Ριβς, όταν ρωτήθηκε από επιχειρηματίες πώς θα έρθει η περιβόητη αλλαγή που υπόσχονται οι Εργατικοί, δήλωσε: «Αυτό το αλλαγμένο Εργατικό Κόμμα είναι σήμερα το φυσικό κόμμα των βρετανικών επιχειρήσεων. Η αλλαγή θα επιτευχθεί μόνο στη βάση της σιδηράς πειθαρχίας στα δημόσια οικονομικά».

Η αποφασιστικότητά της και το αυστηρό προφίλ της, όπως και ορισμένες θέσεις της, της χάρισαν το προσωνύμιο «Θάτσερ των Εργατικών». Υπάρχουν ωστόσο σημαντικές διαφορές με τη «σιδηρά κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ, την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Σε αντίθεση με τη συντηρητική Θάτσερ, η οποία ιδιωτικοποίησε βασικούς τομείς αφότου έγινε πρωθυπουργός το 1979, η Ριβς επιθυμεί επανακρατικοποιήσεις, ιδίως για την ενέργεια, καθώς εμπνέεται από την πολιτική που εφάρμοσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης Στάρμερ

– Η Άντζελα Ράινερ θα αναλάβει αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός για τη Στέγαση και τις Κοινότητες.

– Ο Τζόναθαν Ρέινολντς αναλαμβάνει υπουργός Επιχειρηματικότητας.

– Ο πρώην πρόεδρος των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ αναλαμβάνει υπουργός Ενεργείας.

– Ο Ντέιβιντ Λάμι αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών.

– Η Ιβέτ Κούπερ αναλαμβάνει υπουργός Εσωτερικών.

– Ο Τζον Χίλεϊ αναλαμβάνει υπουργός Άμυνας.

– Ο Πατ ΜακΦάντεν αναλαμβάνει καγκελάριος του δουκάτου του Λάνκαστερ (αντίστοιχο του υπουργού Επικρατείας άνευ χαρτοφυλακίου).

– Η Σαμπάνα Μαχμούντ αναλαμβάνει υπουργός Δικαιοσύνης.

– Ο Γουές Στρίτινγκ αναλαμβάνει υπουργός Υγείας.

– Η Μπρίτζετ Φίλιπσο αναναλαμβάνει υπουργός Παιδείας.

H δήλωσή του Κόρμπιν μετά την εκλογή του

Απόψε, η κοινότητά μας έγραψε ιστορία.

Αυτές οι εκλογές δεν αφορούσαν ποτέ εμένα. Πάντα αφορούσε την κοινότητά μας και τις αξίες που μοιραζόμαστε. Και αφορά την αθάνατη πίστη μας ότι υπάρχει εναλλακτική λύση στην ανισότητα, τη φτώχεια και τον πόλεμο.

Το αποψινό αποτέλεσμα στο Islington North μας δίνει μια γεύση από ένα διαφορετικό μέλλον, το οποίο βάζει τα συμφέροντα των πολλών πάνω από εκείνα των λίγων. Είναι επίσης μια προειδοποίηση – μια προειδοποίηση προς την επερχόμενη κυβέρνηση ότι η διαφωνία δεν μπορεί να συντριβεί χωρίς συνέπειες. Ότι οι ιδέες της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης είναι αιώνιες. Ότι η ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο δεν μπορεί ποτέ να σβήσει.

Απόψε, γιορτάζουμε. Αύριο, οργανωνόμαστε. Η ενέργεια που απελευθερώσαμε δεν θα πάει χαμένη. Είμαστε ένα κίνημα που αποτελείται από όλες τις ηλικίες, τις καταβολές και τις θρησκείες. Ένα κίνημα που μπορεί να νικήσει μαζί με και για τους ανθρώπους σε όλη τη χώρα.

Σας ευχαριστώ όλους όσοι έχτισαν αυτή την εκστρατεία, καθιστώντας την την πιο περιεκτική που έχω συμμετάσχει ποτέ.

Ευχαριστώ κάθε άτομο που άσκησε το δημοκρατικό του δικαίωμα να ψηφίσει. Ήταν η τιμή της ζωής μου να εκπροσωπήσω εσάς, τους κατοίκους του Islington North. Θα συνεχίσω να μαθαίνω από εσάς, να λογοδοτώ σε εσάς και να αντλώ έμπνευση από εσάς.

Το μέλλον για το οποίο μιλάμε δεν είναι όνειρο θερινής νυκτός – η κοινότητά μας είναι η απόδειξη ότι ένας πιο ευγενικός και δίκαιος κόσμος είναι εφικτός.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Οι φιλο-ισραηλινές θέσεις των Εργατικών τους «στοίχισαν» τέσσερις έδρες – Ποιοι υποψήφιοι υπέρ των Παλαιστινίων εκλέχθηκαν

Ισπανία: Η εισαγγελία άσκησε έφεση κατά της άρνησης του Ανώτατου Δικαστηρίου να αμνηστεύσει τον Κάρλες Πουτζντεμόν

Κύπρος: Οργή Χριστοφίδη για κουκούλωμα του σκανδάλου διαβατηρίων – «Καταγγέλλω τον Αναστασιάδη και μου απαντούν ότι δεν είναι υπό διερεύνηση!»

Ρωσία: Η Παγκόσμια Τράπεζα την αναβάθμισε σε χώρα υψηλού εισοδήματος

Η επόμενη ημέρα για τη Βρετανία μετά τους Τόρις και τους… Νέους Εργατικούς

Politico: Τι θα συμβεί εάν ενωθούν Λεπέν και Μελόνι;

Ρωσία: Στη Μόσχα ο Όρμπαν – Αντιδράσεις χωρίς τέλος από την ΕΕ για την επίσκεψη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter