Βρετανία: Έρχεται μείωση του μεγέθους της πίντας στη μπύρα;

Μια βρετανική μελέτη πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ότι η υιοθέτηση ενός μικρότερου ποτηριού μπύρας θα μπορούσε να βελτιώσει τη δημόσια υγεία. Είναι όμως πραγματικά η πίντα το πρόβλημα;

«Οι επιστήμονες θέλουν να συρρικνώσουν την πίντα σας!». Έτσι έγραφε ένας από τους τίτλους της περασμένης εβδομάδας σχετικά με μια μελέτη που αφαίρεσε τα ποτήρια της θρυλικής πίντας (pint) από διάφορες παμπ στην Αγγλία και τα αντικατέστησε με μικρότερα ποτήρια (ρίχνοντας αντίστοιχα τις τιμές).

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι θαμώνες αγόραζαν σχεδόν 10% λιγότερη μπύρα όταν δεν υπήρχε η πίντα. Εάν υιοθετηθεί σε εθνικό επίπεδο, κατέληξαν οι ερευνητές, η στρατηγική αυτή θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

YouTube video player

Η Εκστρατεία για την πραγματική μπύρα (Camra), μια ανεξάρτητη εθελοντική οργάνωση καταναλωτών με έδρα το St Albans της Αγγλίας, πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση. «Η δυσκολία που αντιμετώπισε αυτή η μελέτη ακόμη και στο να βρει παμπ για να συμμετάσχουν δείχνει ότι η πίντα εξακολουθεί να είναι ένα περιζήτητο μέτρο για τους καταναλωτές στα μπαρ», δήλωσε ο Ash Corbett-Collins, πρόεδρος της Camra.

«Με λιγότερο από το 1% των χώρων που προσεγγίστηκαν για τη μελέτη να συμφωνούν να δοκιμάσουν το μικρότερο μέτρο και καμία από τις 12 παμπ που συμμετείχαν δεν επέλεξε να διατηρήσει την αλλαγή, η ετυμηγορία των ιδιοκτητών παμπ είναι σαφής».

Πράγματι, οι ερευνητές ζήτησαν από περισσότερους από 1.700 χώρους να συμμετάσχουν στη μελέτη και κατάφεραν να πείσουν μόλις 13 (ένας εξαιρέθηκε από τα αποτελέσματα επειδή συνέχισε να πουλάει μπύρες σε μικρότερα ποτήρια).

«Με εξέπληξε το γεγονός ότι μπορέσαμε να διεξάγουμε τη μελέτη αρχικά», δήλωσε η Ελένη Μάντζαρη, ανώτερη επιστημονική συνεργάτιδα της Μονάδας Έρευνας Συμπεριφοράς και Υγείας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

«Όταν μιλήσαμε με παμπ και μπαρ πριν από την πανδημία της Covid-19, κανένα δεν ήθελε να συμμετάσχει. Ο κόσμος δεν θέλει να τα βάλει με την πίντα!» Η ίδια, που ανέφερε ότι πίνει επίσης μπύρα, εξήγησε ότι δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο του μεγέθους της δοσολογίας όταν πρόκειται το αλκοόλ, αλλά υπάρχουν πολλές έρευνες για τις μερίδες των τροφίμων. «Τα μεγαλύτερα μεγέθη μερίδων συνδέονται με την παχυσαρκία. Όταν τα μεγέθη των μερίδων είναι μικρότερα, η κατανάλωση είναι χαμηλότερη», τόνισε. «Όσον αφορά την μπύρα, θέλαμε απλώς να πάρουμε μερικά στοιχεία. Από τους αρμόδιους εξαρτάται τι θα κάνουν με αυτά», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

«Ο Πούτιν πιθανότατα θα ελέγχει μέρος της Ουκρανίας όταν τελειώσει ο πόλεμος», λέει ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ

Τραμπ για Ζελένσκι: «Κάθε φορά που έρχεται στις ΗΠΑ, φεύγει με 60 δισ. δολάρια»

Νέα προειδοποίηση από Ρωσία: Σοβαρά αντίποινα αν η Ουκρανία χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

ΟΗΕ: Ο Τουρκ καλεί σε αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης στον Λίβανο – 553 οι νεκροί από τις ισραηλινές επιδρομές

Η επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο αποκαλύπτει τις δυνατότητες παραβίασης τηλεπικοινωνιών και θυμίζει… Predator

El Pais: «Το Ισραήλ επεκτείνει τον πόλεμο με τη μεγαλύτερη επίθεση εναντίον του Λιβάνου»

Ετικέτες