Βρετανία: Επίσκεψη Τζόνσον στο Μπέλφαστ εν μέσω ανησυχιών για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας

Βρετανία: Επίσκεψη Τζόνσον στο Μπέλφαστ εν μέσω ανησυχιών για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας

Την προσεχή Δευτέρα επισκέπτεται την πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας ο βρετανός πρωθυπουργός ώστε να παροτρύνει το κόμμα των Ενωτικών (DUP) να σταματήσει να μποϋκοτάρει το σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης. Η στιγμή είναι κρίσιμη, καθώς από την προηγούμενη εβδομάδα η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, έχει προειδοποιήσει ότι αναμένεται να καταργηθούν μονομερώς ορισμένες προβλέψεις του πρωτοκόλλου της Βορείου Ιρλανδίας, απειλώντας μια ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων αυτή την Τρίτη.

«Επιστρέψτε στη δουλειά»

Σε άρθρο γνώμης στην βορειο-ιρλανδική εφημερίδα Belfast Telegraph την Κυριακή, ο πρώην δημοσιογράφος Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε τα κόμματα να επικεντρωθούν σε ζητήματα της καθημερινότητας, όπως «τα σχολεία, τα νοσοκομεία, η κρίση στο κόστος διαβίωσης». Έκανε σαφές ότι επιθυμία του είναι να σταματήσουν τα πείσματα οι Ενωτικοί και να εκλέξουν Βουλή και Εκτελεστικό, γράφοντας χαρακτηριστικά «Get back to work» (Γυρίστε στη δουλειά).

Ο Τζόνσον επίσης ανέφερε ότι όσοι είναι υπέρ της ολοκληρωτικής κατάργησης του Πρωτοκόλλου «εστιάζουν στο λάθος πράγμα». Ο Τζόνσον ελπίζει ότι «ο κοινός μας στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία της ευρύτερης δυνατής διακοινοτικής υποστήριξης για ένα μεταρρυθμισμένο Πρωτόκολλο το 2024». Αντί για την κατάργηση του Πρωτοκόλλου, ο Τζόνσον λέει: «Ας το κάνουμε να λειτουργήσει».

Υπογράμμισε επίσης την ευθύνη της ΕΕ: ​​«Πρέπει να θυμόμαστε ότι όλα τα μέρη του Πρωτοκόλλου δεσμεύτηκαν να είναι πρόθυμα να επανεξετάσουν, να προσαρμόσουν και να αλλάξουν αυτές τις ρυθμίσεις με την πάροδο του χρόνου — και να προστατεύσουν την εσωτερική αγορά του ΗΒ. Επεσήμανε επιπλέον ότι «το τρίτο σκέλος της συμφωνίας, το οποίο προβλέπει «αρμονική και αμοιβαία επωφελής ανάπτυξη του συνόλου της σχέσης μεταξύ των κατοίκων αυτών των νησιών», δεν λειτουργεί όπως πρέπει», δηλαδή με το Πρωτόκολλο όπως έχει ως τώρα, πράγμα που σημαίνει ότι αναμένονται αλλαγές, τις οποίες φοβάται η ΕΕ.

Κίνδυνος ανάφλεξης των σχέσεων Βρετανίας-ΕΕ

Στο ίδιο άρθρο, ο Τζόνσον έγραψε ότι «θα υπάρξει ανάγκη δράσης» σχετικά με το πρωτόκολλο εάν δεν αλλάξει η θέση της ΕΕ. Είπε ότι η συμφωνία είναι πλέον ξεπερασμένη, δεδομένου ότι σχεδιάστηκε πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία και την κρίση κόστους διαβίωσης.

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είχε «καμία επιλογή παρά να δράσει» εάν η ΕΕ δεν δείξει την «απαραίτητη ευελιξία» σχετικά με το πρωτόκολλο. Την απειλή της αναμένεται να κάνει πράξη αύριο, Τρίτη, όταν και αναμένεται να παρουσιάσει στη Βουλή των Κοινοτήτων το νομοσχέδιο με το οποίο θα καταργούνται μονομερώς ορισμένα κομμάτια του Πρωτοκόλλου.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, Μάρος Σέφτσοβιτς, δήλωσε ότι είναι «απλώς απαράδεκτο» για το Ηνωμένο Βασίλειο να αρθρώνει τέτοιες απειλές, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να προκαλεί «σοβαρή ανησυχία» ότι η κυβέρνηση του Τζόνσον σκοπεύει να ξεκινήσει μια μονομερή δράση.

Documento Newsletter