Προβάδισμα-ρεκόρ καταγράφει σε βρετανικές δημοσκοπήσεις το Εργατικό Κόμμα έναντι των Συντηρητικών της πρωθυπουργού Λιζ Τρας, μετά τη βουτιά της στερλίνας που ακολούθησε το δημοσιονομικό πακέτο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την προηγούμενη Παρασκευή αλλά και τις εκτεταμένες μειώσεις φόρων για τα υψηλά εισοδήματα που σύμφωνα με αναλυτές θα οδηγήσουν μοιραία σε νέο πρόγραμμα λιτότητας.
Έτσι, περίπου το 45% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψήφιζε Εργατικούς, έναντι 28% που συγκέντρωσαν οι Τόρις, στη δημοσκόπηση της YouGov για την εφημερίδα Times. Το προβάδισμα 17 μονάδων είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ για τους Εργατικούς εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες που διενεργεί δημοσκοπήσεις η εταιρεία.
Following the 'mini-Budget', Labour's voting intention lead increases to the highest YouGov has ever recorded, at 17pts (fieldwork 23-25 Sep)
Con: 28% (-4 from 21-22 Sep)
Lab: 45% (+5)
Lib Dem: 9% (=)
Green: 7% (-1)
Reform UK: 3% (=)
SNP: 4% (-1) https://t.co/8EYdo2Uqjs pic.twitter.com/2DtBdy6GT8— YouGov (@YouGov) September 27, 2022
Αξίζει να σημειωθεί πως η αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση έδινε στους Εργατικούς προβάδισμα οκτώ μονάδων.
Της δημοσκόπησης είχε προηγηθεί η διαβεβαίωση του ηγέτη των Εργατικών, Κρι Στάρμερ, ότι μία νέα, δημόσια εταιρία ενέργειας με την ονομασία «Great British Energy» θα αξιοποιήσει πλήρως τις νέες τεχνολογίες και τις Ανανεώσιμες Πηγές καθώς και «όλες τις ευκαιρίες για καθαρή ενέργεια». Ο ίδιος πρότεινε επίσης τη σύσταση ενός Ταμείου Εθνικού Πλούτου ενώ αναφερόμενος στο Brexit, διευκρίνισε ότι οι Εργατικοί δεν το αμφισβητούν αλλά θέλουν «να το κάνουν να λειτουργήσει» κατηγορώντας τους Συντηρητικούς για αποτυχία.
Την ίδια ώρα, ενδεικτικό των σοβαρών τριγμών που έχει προκαλέσει το οικονομικό σχέδιο που παρουσίασε την Παρασκευή ο βρετανός υπουργός των Οικονομικών, Κουάζι Κουάρτενγκ, είναι ότι επιφανείς οικονομολόγοι και στελέχη τραπεζών να προειδοποιούν ότι η καταβαραθρωμένη επενδυτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία θα ανακάμψει μόνο εάν αυτό αποσυρθεί.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αμερικανού οικονομολόγου και πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς, ο οποίος δήλωσε ότι το πρώτο βήμα στην ανάκτηση της αξιοπιστίας δεν «είναι να πει κανείς απίστευτα πράγματα», μετά τις δηλώσεις του Κουάρτενγκ που άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις φόρων, επιπλέον των περικοπών ύψους 45 δισεκ. λιρών οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το χρέος και τις οποίες ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα.
Διαβάστε επίσης:
Βρετανία: Στο βάθος… λιτότητα μετά τις μειώσεις στη φορολογία των πλουσίων