Βρετανία: «Δικαιολογημένη» η βίαιη επέμβαση της αστυνομίας στη συγκέντρωση για τον φόνο της Σ. Έβεραρντ

Βρετανία: «Δικαιολογημένη» η βίαιη επέμβαση της αστυνομίας στη συγκέντρωση για τον φόνο της Σ. Έβεραρντ
Virus Outbreak Britain Europe Protests

Απολύτως δικαιολογημένη χαρακτηρίζει τη χρήση αστυνομικής βίας κατά των διαδηλωτών στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες για τη δολοφονία της Σάρα Έβεραρντ στο Λονδίνο, έκθεση που συντάχθηκε με αφορμή το όργιο καταστολής κατά γυναικών και όχι μόνο.

Όπως φαίνεται το όργιο καταστολής δεν είναι μόνο προνόμιο της ελληνικής αστυνομίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η βρετανική αστυνομία.

Η έρευνα που διεξήχθη από την HMICFRS, την υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της αστυνομίας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι δυνάμεις της τάξης έδρασαν «με τον αρμόζοντα τρόπο» και ότι η απόφασή τους να διαλύσουν τη συγκέντρωση ήταν «αιτιολογημένη» καθώς οι κίνδυνοι διάδοσης της Covid-19 ήταν «υπερβολικά μεγάλοι για να αγνοηθούν».

Η υπηρεσία αυτή έκρινε επίσης ότι οι δυνάμεις της τάξης έπρεπε να αντιμετωπίσουν «σοβαρές προκλήσεις» και ότι οι επικρίσεις που δέχθηκαν ήταν «αδικαιολόγητες και δείχνουν έλλειψη σεβασμού σε δημόσιους λειτουργούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια περίπλοκη κατάσταση».

«Δεν είδαμε τίποτε που να υποδηλώνει ότι οι αστυνομικοί έδρασαν διαφορετικά κι όχι με έναν μετρημένο και αναλογικό τρόπο», επισημαίνεται στην έκθεση.

Ο θάνατος της Σάρα Έβεραρντ προκάλεσε έντονο συναίσθημα και απελευθέρωσε το λόγο γυναικών, οι οποίες μοιράστηκαν κατά εκατοντάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμπειρίες παρενόχλησης και απειλών από άνδρες.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε ότι η διάλυση της αγρυπνίας που έγινε στη μνήμη της Έβεραρντ οδήγησε σε «πολύ ενοχλητικές σκηνές», αλλά προσέφερε την υποστήριξή του στην επικεφαλής της αστυνομίας του Λονδίνου Κρεσίντα Ντικ, εν μέσω αιτημάτων για την παραίτησή της.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter