Βρετανία: Άρση της απαγόρευσης του fracking αποφάσισε η κυβέρνηση

Βρετανία: Άρση της απαγόρευσης του fracking αποφάσισε η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ήρε επίσημα την Πέμπτη την απαγόρευση της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) για σχιστολιθικό φυσικό αέριο στην Αγγλία, επικαλούμενη τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την «οπλοποίηση της ενέργειας» ως αιτιολογία για τη διερεύνηση «όλων των οδών» για την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας.

Η Βρετανία πρέπει να «εξερευνήσει όλες τις διαθέσιμες οδούς μέσω της παραγωγής ηλιακής ενέργειας, αιολικής ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου — επομένως είναι σωστό που έχουμε άρει την παύση για να συνειδητοποιήσουμε τυχόν πιθανές πηγές εγχώριου αερίου», δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας Τζέικομπ Ρις Μογκ. Παράλληλα, δεν δίστασε να συνδέσει την αντιπολίτευση στην συγκεκριμένη μέθοδο με το Κρεμλίνο, ισχυρυζόμενος πως τα μισά δημοσιεύματα που αντιτίθενται στο fracking συνδέονται χρηματοδοτικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και το περιβάλλον του.

Η Τρας είπε ότι «δεν θα προχωρήσει σε τίποτα που εγκυμονεί κινδύνους», αλλά τόνισε ότι «η ενεργειακή ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Βρετανία ισχύει μορατόριουμ στην παραγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου από το 2019, εν μέσω ανησυχιών για μικρούς σεισμούς που πυροδοτήθηκαν από τη διαδικασία υδραυλικής ρωγμάτωσης. Ο στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου για μείωση των εκπομπών άνθρακα σε καθαρό μηδέν έως το 2050 είχε επίσης δει το fracking να μένει εκτός ατζέντας τα τελευταία χρόνια.

Η συντηρητική κυβέρνηση ανέστειλε το fracking τον Νοέμβριο του 2019 μετά από μια σειρά δονήσεων που καταγράφηκαν στις μοναδικές πηγές σχιστόλιθου του Ηνωμένου Βασιλείου κοντά στο Μπλάκπουλ, στη βορειοδυτική Αγγλία.

Από πλευράς τους, οι περιβαλλοντικές ομάδες αντιτίθενται εδώ και καιρό στην πρακτική του fracking, λέγοντας ότι μπορεί να μολύνει τα υπόγεια ύδατα και να συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή. Οι επικριτές της μεθόδου λένε επίσης ότι είναι ένας αναποτελεσματικός τρόπος παραγωγής ενέργειας, δεν συμβάλλει στη μείωση των απότομα αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας και συναντά την αντίδραση των τοπικών κοινοτήτων όπου κι αν επιχειρείται.

Πηγή: BBC, SkyNews

Documento Newsletter