Βρετανία: Απόδραση Τζόνσον στην Ινδία για να αποφύγει το σάλο του Partygate

Ευκαιρία να ξεφύγει βρήκε ο βρετανός πρωθυπουργός με το ταξίδι του στην Ινδία τη Δευτέρα, από το «ψήσιμο» που του επιφυλάσσουν αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Κοινοτήτων αντιπολίτευση και αντάρτες Τόριδες για το σκάνδαλο με τα πάρτι εν μέσω lockdown. Στο ταξίδι αυτό στο πρώην «πετράδι του Στέμματος» της Αυτοκρατορίας ο Μπόρις Τζόνσον θα επικεντρωθεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη. Κι αυτό γιατί έχει κάθε λόγο να μην ασχολείται με την επικαιρότητα στο εσωτερικό της χώρας.

Θλιβερή πρωτιά

Ο Μπόρις Τζόνσον έγινε την περασμένη εβδομάδα ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός που αποδείχθηκε ότι παραβίασε το νόμο στη Μεγάλη Βρετανία. Οι κανόνες μάλιστα ήταν εκείνοι που ο ίδιος είχε επιβάλει στους πολίτες για τη μη επέκταση της πανδημίας. Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου επέβαλε πρόστιμα σε αυτόν και τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ αναμένονται τουλάχιστον ακόμα τρία, προκαλώντας κύματα οργής τόσο στην αντιπολίτευση όσο και μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Ο αρχηγός των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, με ανάρτησή του στο Twitter, έγραψε ότι οι δύο άνδρες πρέπει να παραιτηθούν, ενώ αρκετοί βουλευτές έχουν εκφράσει την μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών για την υπόθεση αυτή.

Να σημειωθεί ότι στο ίδιο μήκος κύματος -στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του κοινού από το καυτό θέμα των κορονοπάρτι- είχε έρθει και την προηγούμενη εβδομάδα το σχέδιο μετατόπισης στη Ρουάντα των μεταναστών που φθάνουν από το κανάλι της Μάγχης, με τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των προσφύγων να διαμαρτύρονται για ένα ανήθικο σχέδιο, ενώ ακόμα και ο Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι, στο κήρυγμά του την Κυριακή του Πάσχα των καθολικών, είπε ότι δεν «στέκεται στην κρίση του Θεού». Η κίνηση αυτή διαφημίστηκε από την κυβέρνηση της Βρετανίας ως «επανάκτηση του ελέγχου» στην παράνομη μετανάστευση, σύνθημα που προέρχεται κατευθείαν από την καμπάνια του Τζόνσον για το Brexit (Take back control). Οι επικριτικές φωνές όμως στη χώρα κάνουν λόγο για ηθική χρεοκοπία της κυβέρνησης και απόλυτη αποτυχία στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Εσωκομματικές φουρτούνες

Μετά την επιβολή του προστίμου την περασμένη Τρίτη για τα κορονοπάρτι, σημαίνοντα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος προειδοποιούν ότι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος τους λένε ότι θα το εγκαταλείψουν. Οι πολίτες δεν είναι οι μόνοι που εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους. Η πρώην υπουργός Μετανάστευσης, Κάρολιν Νόουκς, με άρθρο της στον Observer (η κυριακάτικη έκδοση του Guardian), επέμεινε στην επιλογή της να στείλει επιστολή μομφής για τον Μπόρις Τζόνσον. Οι βουλευτές που χρειάζεται η επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος για να ξεκινήσει τις διαδικασίες αποπομπής του Τζόνσον είναι 54, ενώ άνθρωποι του κόμματος παραδέχονται ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος για να επιτευχθεί αυτός ο αριθμός.