Βρετανία: Από το Brexit σε μια νέα σχέση με την ΕΕ

Ρίσι Σούνακ / Justin Tallis/Pool via AP

Βήματα προς την αποκατάσταση εν μέρει της θέσης της Μεγάλης Βρετανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια μετά από την πλήρη αποχώρηση της εξαιτίας της τρέλας και των ψεμάτων του Brexit και των υποστηρικτών του, γίνονται τις τελευταίες ημέρες
τόσο από την πλευρά της Βρετανίας, όσο και από την πλευρά της ΕΕ.

Στην σκιά της επιστροφής της χώρας σε μια αλά καρτ σχέση με την Ένωση, μέσω της επανεισδοχής της στα προγράμματα Horizon και Copernicus, στην δημοσιότητα ήρθε και η γαλλογερμανική πρόταση- σχέδιο για την πολυαναμενόμενη διεύρυνση, το οποίο πέρα από κάθε φαντασία ανοίγει διάπλατα την πόρτα για να μπει η Μεγάλη Βρετανία σε μια ΕΕ πολλών ταχυτήτων.

Η Βρετανία μάλιστα κατά τα φαινόμενα θα μπορεί να συμμετέχει στην Ένωση με μια «χαλαρή» σχέση, που σύμφωνα με το σχέδιο
αντιστοιχεί στην κατηγορία «Μέλη εταίροι». Η πρώτη κατηγορία του σχεδίου είναι «Ο κλειστός κύκλος», η δεύτερη ταυτίζεται με την σημερινή ΕΕ, η τρίτη είναι τα «μέλη εταίροι» και η τέταρτη «ο ευρωπαϊκός πολιτικός χώρος».

Σημειώνεται ότι η αποκάλυψη του σχεδίου αυτού έρχεται λίγες μόλις μετά τις συμφωνίες του Ρίσι Σούνακ με την Κομισιόν, ενώ χρονικά συμπίπτει με την επίσκεψη του επικεφαλής των Εργατικών (που πως όλα δείχνουν θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός), Κιρ Στάρμερ στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Μπορεί η συνάντηση αυτή να είχε κυρίως διμερή χαρακτήρα και να προσέφερε μια γνωριμία μεταξύ των δύο ανδρών που μετά τις εκλογές στην Βρετανία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις σε θέματα όπως το μεταναστευτικό στη Μάγχη, αλλά η θέση του Μακρόν στο ευρωπαϊκό στερέωμα χτύπησε καμπανάκια στο Λονδίνο και ιδιαίτερα στις τάξεις των υποστηρικτών του Brexit.

Από χθες που συναντήθηκε ο Στάρμερ με τον Μακρόν μέχρι σήμερα που βγήκε η γαλλογερμανική πρόταση, τα βρετανικά μέσα που σχετίζονται με τους Τόρις και την βρετανική ακροδεξιά τύπου Φάρατζ, έχουν χάσει την ψυχραιμία τους.

Αξίζει εδώ βέβαια να σημειωθεί ότι για να γίνουν όλα αυτά, συμπεριλαμβανομένης και της διεύρυνσης της ΕΕ θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, αφού για τις όποιες κινήσεις ανοίγματος της Ένωσης πρέπει να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες…