Βρετανία: Αντιμεταναστευτική μανία από ένα γόνο μεταναστών

Βρετανία: Αντιμεταναστευτική μανία από ένα γόνο μεταναστών

Εκτοπισμός σε φορτηγίδες ή απέλαση στη Ρουάντα με εντολή του ινδικής καταγωγής πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ για… εξοικονόμηση των χρημάτων των φορολογουμένων

Ο Ρίσι Σούνακ και το επιτελείο του αποφάσισαν ότι η πιο αποδοτική προσέγγιση για να αντιστρέψουν το πολύ κακό κλίμα για το Συντηρητικό Κόμμα είναι η σκληρή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Παρά τη δεινή οικονομική κρίση που αφήνει εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανούς να σιτίζονται από τις τράπεζες τροφίμων ενώ όλο και περισσότεροι κάνουν περικοπές σε βασικά προϊόντα, ο φιλελεύθερος και βαθύπλουτος πολιτικός, δεύτερης γενιάς μετανάστης ο ίδιος, προσπαθεί να κάνει κάτι οξύμωρο: να απαγορεύσει σε περισσότερους ανθρώπους με παρελθόν που μοιάζει με εκείνο των προγόνων του να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον από αυτό που τους επιφυλάσσει η πατρίδα τους.

Με την πλάτη στον τοίχο

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός ήρθε στο τιμόνι της χώρας στην πιο δύσκολη στιγμή της διακυβέρνησης των Τόρηδων, μετά το Brexit. Επειτα από δυο καταστροφικές θητείες από Μπόρις Τζόνσον και Λιζ Τρας, που έριξαν την αξιοπιστία της χώρας και του κόμματος στα τάρταρα, ο Σούνακ κλήθηκε να λάβει τα ηνία ενώ στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του φαινόταν να έχει ακόμη και τις μισές ποσοστιαίες μονάδες από τους Εργατικούς του Κιρ Στάρμερ! Η ανάγκη για αναστροφή του κλίματος ήταν περισσότερο από επείγουσα, καθώς η οικονομική και ενεργειακή κρίση επηρέαζε όλο και περισσότερα νοικοκυριά.

Η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να φορολογήσει γενναία τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των μεγάλων εταιρειών ενέργειας για να κάνει κοινωνική πολιτική, αφού –πέρα από τις δεδηλωμένες νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις– μια τέτοια κίνηση θα αποξένωνε τους συντηρητικούς και τους φιλελεύθερους ψηφοφόρους, πολιτικό κόστος το οποίο δεν μπορούσε να σηκώσει υπό αυτές τις συνθήκες. Με την Τράπεζα της Αγγλίας να προβλέπει στα τέλη του 2022 ότι η Βρετανία θα περάσει τη μεγαλύτερη ύφεσή της μετά το κραχ του 2008 και τον ίδιο τον Σούνακ να παραδέχεται, όταν ήταν ακόμη υπουργός Οικονομικών του Τζόνσον, ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε για τον πληθωρισμό, το μεταναστευτικό ίσως αποτέλεσε την ιδανική ευκαιρία για να αποπροσανατολιστούν οι πολίτες από την ανικανότητα της κυβέρνησης.

Στοιβαγμένοι σε φορτηγίδα

Τις προηγούμενες εβδομάδες έκανε την εμφάνισή της στον βρετανικό Τύπο η πληροφορία ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη μεταφορά μεταναστών σε φορτηγό πλοίο ώστε να παραμείνουν εκεί μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από την υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, επίσης γόνο μεταναστών, η οποία υπερασπίστηκε την απίθανη πολιτική επιλογή λέγοντας ότι η παραμονή των μεταναστών στη φορτηγίδα, που θα είναι αραγμένη στο λιμάνι Πόρτλαντ του Ντόρσετ, θα είναι πιο οικονομική απ’ ό,τι η μίσθωση δωματίων σε ξενοδοχεία… Η Βρετανία αυτήν τη στιγμή φιλοξενεί σε ξενοδοχεία πάνω από 50.000 μετανάστες ενώ η φορτηγίδα χωρά 500. Προβλέπεται ότι εκεί θα μεταφερθούν άγαμοι νεαροί άντρες.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη φορτηγίδα έχει χρησιμοποιηθεί από άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, και έχει χαρακτηριστεί ως επιεικώς ακατάλληλη για φιλοξενία ανθρώπων… Στο άκουσμα της είδησης η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για «υπουργική σκληρότητα», ενώ έφερε τους κυβερνώντες προ των ευθυνών τους απέναντι στο διεθνές δίκαιο και στις προβλέψεις τόσο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όσο και της Σύμβασης για το Καθεστώς των Προσφύγων, που προβλέπουν ότι η απόκτηση ασύλου είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Δεν είναι όμως η πρώτη (αντι)μεταναστευτική πολιτική για την οποία η βρετανική κυβέρνηση έχει επικριθεί σφοδρά από τη διεθνή κοινότητα.

«Εξορία» στη Ρουάντα

Να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τα προβλήματα που τους ταλανίζουν επιχειρεί με το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν μπορεί να κρύψει την ανικανότητά του

Τα σχέδια των Συντηρητικών για αποτροπή της μετανάστευσης τα τελευταία χρόνια μοιάζουν βγαλμένα από την αποικιοκρατική εποχή της Βρετανίας, όταν μπορούσε να εκτοπίζει πληθυσμούς σε όλα τα μήκη και πλάτη της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας. Το υπουργείο Εσωτερικών υπό την ηγεσία μιας άλλης γόνου μεταναστών, της Πρίτι Πατέλ, θεώρησε σκόπιμη –και οικονομική– την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα, όπου θα παρέμεναν μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου όποιου ανθρώπου εισέρχεται στη χώρα.

Βέβαια, οι νόμοι που διέπουν τη χορήγηση ασύλου και την παραμονή στη χώρα είναι τόσο αυστηροί που το πιθανότερο είναι ότι οι αιτήσεις της συντριπτικής πλειονότητας των ανθρώπων θα απορριφθούν έπειτα από αναμονή αρκετών μηνών ή ακόμη και ετών. Η πολιτική (που θολώνει σκόπιμα τα νερά ανάμεσα στον πρόσφυγα και τον μετανάστη) ενάντια στη λεγόμενη παράνομη μετανάστευση λειτουργεί ως de facto μπλόκο στη χορήγηση ασύλου, πράγμα που σύμφωνα με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι αντίκειται ευθέως στη Σύμβαση για τους Πρόσφυγες, θεμελιώδη νομοθεσία που διέπει την προσφυγική πολιτική από το 1951.

Εργατικοί εν αμηχανία

Απέναντι στην απάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησης θα περίμενε κανείς ένα δραστήριο Εργατικό Κόμμα, που δεν θα περιοριζόταν στην καταδίκη των σχεδίων αλλά θα πρότεινε κάτι ριζικά διαφορετικό. Φευ… Ο Κιρ Στάρμερ, όταν δεν αναλώνεται στην κατάπνιξη της εσωτερικής αντιπολίτευσης, κρατά μια στάση απέναντι στην υστερία των Συντηρητικών που στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να χαρακτηριστεί χλιαρή. Προτείνει ένα μεταναστευτικό σύστημα βασισμένο σε πόντους αξιολόγησης, ενώ θέλει να χρησιμοποιήσει τους «ικανούς» μετανάστες στην οικονομία, θυμίζοντας τις παλιές «καλές» εποχές του σοσιαλφιλελευθερισμού του Τόνι Μπλερ… Μάλιστα ορισμένα πρωτοκλασάτα στελέχη του καλούν την κυβέρνηση να επισπεύσει τις απελάσεις, ενώ άλλα ισχυρίζονται ότι μια κυβέρνηση Εργατικών θα αντιμετωπίσει τις αφίξεις από τη Μάγχη με περισσότερα σώματα ασφαλείας…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter