Βρετανία: Αντιδράσεις μετά τα εγκώμια του αρχηγού των Εργατικών για τη… Θάτσερ!

Βρετανία: Αντιδράσεις μετά τα εγκώμια του αρχηγού των Εργατικών για τη… Θάτσερ!

Σε μια μάλλον άστοχη κίνηση προχώρησε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κιρ Στάρμερ, προκαλώντας τα αντίθετα αποτελέσματα από τα σκοπούμενα. Σε μια κίνηση προσέγγισης των Συντηρητικών ψηφοφόρων, ο Στάρμερ παίνεψε τη γνωστή για το νεοφιλελευθερισμό της Μάργκαρετ Θάτσερ, αναφέροντας ότι έφερε «σημαντική αλλαγή» στη χώρα. Η κίνηση αυτή πυροδότησε αντιδράσεις τόσο από την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του όσο και από Συντηρητικούς πολιτικούς.

Αντιδράσεις και στα δύο στρατόπεδα

Οι θερμές παρατηρήσεις του Στάρμερ για τη Θάτσερ προκάλεσαν μια οργισμένη απάντηση από το Momentum, την αριστερή ομάδα εκστρατείας εντός του Εργατικού κόμματος. «Η Μάργκαρετ Θάτσερ ερήμωσε τις κοινότητες της εργατικής τάξης, ιδιωτικοποίησε τις δημόσιες υπηρεσίες μας και δρομολόγησε την καταστροφή του μεταπολεμικού οικιστικού σχεδίου που ίδρυσαν οι Εργατικοί», είπε ένας εκπρόσωπος του Momentum.

Ο έπαινος του Στάρμερ προς την πρώην πρωθυπουργό των Τόρις «δεν είναι έξυπνη πολιτική» αλλά «μια στροφή προς τα δεξιά και μια αποτυχία των εργατικών αξιών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η παρέμβαση του ηγέτη των Εργατικών ενόχλησε επίσης τους Συντηρητικούς υπουργούς. Ο Ρίτσαρντ Χόλντεν, πρόεδρος του κόμματος των Τόρις, υποστήριξε ότι ο Στάρμερ «θα πει τα πάντα για να εκλεγεί», προσθέτοντας: «Αυτό είναι ένα ακόμη κλασικό παράδειγμα του να λέει αυτό που πιστεύει ότι οι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν».

Αναφερόμενη στη διάσημη απάντηση της Θάτσερ στις προτάσεις για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η Βικτόρια Άτκινς, υπουργός Υγείας, είπε στο Sky News: «Υποψιάζομαι ότι η ίδια η μεγάλη κυρία θα σχολίαζε έναν άντρα που προσπαθεί να καβαλήσει τα απόνερα της επιτυχίας της με τις ακόλουθες λέξεις: ‘Όχι, Όχι, Όχι».

Τρεις πυλώνες

Ο Στάρμερ επέλεξε την κυριακάτικη Telegraph για να κάνει τις επισημάνσεις του για τη Θάτσερ. Όχι τυχαία, καθώς η συγκεκριμένη εφημερίδα προτιμάται από Συντηρητικούς ψηφοφόρους. Απορία, ωστόσο, προκαλεί η σκοπιμότητα της συγκεκριμένης παρέμβασης, αφού το Εργατικό κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις με διψήφια διαφορά, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει τις 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Μαζί με τη Θάτσερ, ο Στάρμερ προχώρησε στον έπαινο άλλων δύο  ανθρώπων οι οποίοι – κατά τη γνώμη του- αποτελούν τους τρεις βασικούς παράγοντες αλλαγής στη σύγχρονη βρετανική ιστορία: τον αρχηγό των «Νέων Εργατικών», Τόνι Μπλερ, και τον μεταπολεμικό πρωθυπουργό Κλέμεντ Άτλι. Οι συγκεκριμένοι πολιτικοί είχαν συνειδητοποιήσει, σύμφωνα πάντα με τον Στάρμερ, ότι «η πολιτική πρέπει να ενεργεί στην υπηρεσία του βρετανικού λαού, αντί να τον καταπιέζει».

Στροφή από το παρελθόν

Εξηγώντας τις σκέψεις του την Κυριακή, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC, ανέφερε ότι η Θάτσερ είχε μια «αποστολή» και μια «ισχυρή αίσθηση του σκοπού». Σαν ένδειξη του πόσο τοξική παραμένει η κληρονομιά της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της χώρας μεταξύ πολλών πολιτικών και ψηφοφόρων του Εργατικού κόμματος, ο Στάρμερ δυσκολεύτηκε να επιμείνει ότι το άρθρο αυτό «δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με αυτό που έκανε».

Η στροφή του από το παρελθόν είναι εντυπωσιακή. Ο Στάρμερ φέρεται να περιέγραψε τον θατσερισμό ως μια «αυταρχική επίθεση», σε ένα σοσιαλιστικό περιοδικό τη δεκαετία του 1980. Άλλοι εκπρόσωποι του Εργατικού κόμματος έχουν επίσης ασκήσει έντονη κριτική στις πολιτικές της.

Διαβάστε επίσης:

O ελληνοτουρκικός διάλογος και η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Κύρτσος: Οι καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών καλύπτονται από Στουρνάρα και κυβέρνηση Μητσοτάκη

Δημοσκόπηση: Κάτω από τον πήχη το νέο κόµµα Αχτσιόγλου – Χαρίτση

Δώρο Χριστουγέννων: Ξεκινά η καταβολή για τους ανέργους – Οι ημερομηνίες για συνταξιούχους και ιδιωτικό τομέα

Documento Newsletter