Βρετανία: Ανησυχητικά στοιχεία για τις μακροχρόνιες συνέπειες του κορονοϊού

Ανάλυση του Βρετανικού Ιατρικού Περιοδικού (BMJ) σε 48 χιλιάδες ιατρικά αρχεία δείχνει ότι το ένα τρίτο των ασθενών με κορονοϊό που πήραν εξιτήριο, επανεισάχθηκαν σε νοσοκομείο εντός τεσσάρων μηνών για περαιτέρω θεραπεία, καθώς παρουσίασαν βλάβη σε κάποιο όργανο.

Η ανάλυση δείχνει επίσης ότι ένας στους οχτώ ασθενείς που πήρε εξιτήριο πέθανε στην ίδια περίοδο.

Ο εντυπωσιακός μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της νόσου ώθησε τους γιατρούς να ζητήσουν συνεχείς εξετάσεις και παρακολούθηση πρώην ασθενών με κορονοϊό για να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια βλάβης των οργάνων και άλλες επιπλοκές που προκαλούνται από τον ιό. Ενώ ο Sars-Cov 2 είναι ευρέως γνωστό ότι προκαλεί σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ο ιός μπορεί επίσης να μολύνει και να βλάψει άλλα όργανα όπως η καρδιά, το ήπαρ και τα νεφρά.

Ερευνητές στο University College του Λονδίνου, το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών και το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, συνέκριναν τα ιατρικά αρχεία σχεδόν 48.000 ατόμων που είχαν υποβληθεί σε νοσοκομειακή περίθαλψη για την Covid και είχαν πάρει εξιτήριο έως τις 31 Αυγούστου 2020, με αρχεία από μια ομάδα ατόμων στο γενικό πληθυσμό.

Τα αρχεία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση των ποσοστών επανεισαγωγής, των θανάτων και των διαγνώσεων για μια σειρά από αναπνευστικές, καρδιακές, νεφρικές, ηπατικές και μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης. Μετά από παρακολούθηση 140 ημερών κατά μέσο όρο, σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών Covid που είχαν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο έκανε επανεισαγωγή και περίπου ένας στους οκτώ είχε πεθάνει, ποσοστά τέσσερις και οχτώ φορές, αντίστοιχα, υψηλότερα από αυτά που παρατηρήθηκαν στην ομάδα ελέγχου.

Οι νέες διαγνώσεις αναπνευστικών και καρδιακών παθήσεων και διαβήτη ήταν αυξημένες σε όλους τους πρώην ασθενείς με Covid σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Επίσης διαγνώστηκαν και προβλήματα στη λειτουργία και άλλων οργάνων. Το ποσοστό πολλαπλής δυσλειτουργίας οργάνων μετά το εξιτήριο ήταν υψηλότερο σε ασθενείς κάτω των 70 ετών σε σύγκριση με αυτούς άνω των 70 ετών, ενώ το ποσοστό ήταν υψηλότερο στις εθνοτικές μειονότητες από ό,τι στον λευκό πληθυσμό.

Τα ανεξήγητα συμπτώματα που επιμένουν για περισσότερο από τέσσερις μήνες περιγράφονται συχνά ως «μακρύ Covid» ή «μετα-Covid σύνδρομο», ενώ οι γιατροί εξακολουθούν να επεξεργάζονται μοτίβα μακροχρόνιας βλάβης στα όργανα που μπορεί να προκληθεί από τη μόλυνση.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι ενώ οι υπάρχουσες καταστάσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και οι αναπνευστικές ασθένειες θέτουν τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου, η ίδια η μόλυνση θα μπορούσε να είναι η αιτία για τέτοια ιατρικά προβλήματα.

Πηγή: The Guardian

Ετικέτες