Συνέχεια στην υπόθεση των μαρμάρων δίνει ο βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ που επισημαίνει ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα θα παραμείνουν στη χώρα του, εφόσον πρόκειται για «θέμα που άπτεται του νόμου». Αρνείται ότι «ξέσπασε» εναντίον του έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι εργαλειοποίησε το θέμα της επιστροφής των γλυπτών. Ο Σούνακ ακύρωσε τελευταία στιγμή τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη καθώς ο τελευταίος φέρεται να αθέτησε την υπόσχεση να μην αναφερθεί στο θέμα κατά το ταξίδι στο Λονδίνο.
Αδιάλλακτος Σούνακ
Στο αεροπλάνο για την Cop28 στο Ντουμπάι, τα βρετανικά Μέσα αναφέρουν ότι ο Σούνακ δήλωσε ότι «είναι επικεντρωμένος στο να προσφέρει στους ανθρώπους αυτά που τους ενδιαφέρουν» και ότι η θέση του για τα μάρμαρα δεν είχε αλλάξει.
«Είναι πολύ ξεκάθαρο ως θέμα νόμου τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν και ήμασταν κατηγορηματικοί σχετικά με αυτό», σημείωσε στους δημοσιογράφους. «Νομίζω ότι ο ίδιος ο ιστότοπος του Βρετανικού Μουσείου λέει ότι για να πραγματοποιηθούν τα δάνεια ο αποδέκτης πρέπει να αναγνωρίσει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει τα εκθέματα και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν προτείνει ότι είναι με οποιονδήποτε τρόπο πρόθυμοι να το κάνουν αυτό».
«Η άποψή μας και η θέση μας σε αυτό είναι ξεκάθαρη: τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα εκείνη την εποχή», υπογράμμισε ο βρετανός πρωθυπουργός.
Απορίες Όσμπορν
Ο Συντηρητικός πρώην υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, τώρα πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, είπε στο podcast του για την εκπομπή Political Currency ότι προσπαθούσε να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από την απόφαση του Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση. Μια από τις θεωρίες που πέρασαν από το μυαλό του ήταν η στρατηγική απόσπασης της προσοχής, ώστε να εκτραπεί η εστίαση του κοινού από τα δεινά της κυβέρνησης σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική, αλλά και να εντυπωσιάσει τους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης.
Ο νόμος του 1963 για το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος, μια νομική θέση σύμφωνα με την οποία ο Όσμπορν σημειώνει ότι διασφαλίζει πως η Ελλάδα επιστρέψει τα γλυπτά μετά από οποιαδήποτε ανταλλαγή.
Ο Όσμπορν θεωρεί επίσης ότι η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την προηγούμενη μέρα με τον αρχηγό των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, έπαιξε ρόλο στην άρνηση Σούνακ.
Ελπίδες με Στάρμερ
Ο Όσμπορν έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ανταλλαγής που θα επιτρέψει την έκθεση των μαρμάρων στην Ελλάδα. Είπε ότι πιστεύει ότι η θέση του Κιρ Στάρμερ για το θέμα θα μπορούσε να επιτρέψει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών υπό μια κυβέρνηση των Εργατικών.
Ένας εκπρόσωπος του Στάρμερ είπε ότι η πιθανή πρωθυπουργία του «δεν θα αφιερώσει χρόνο νομοθετώντας αυτό το θέμα», αλλά ότι «δεν θα εμπόδιζε» μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία μεταξύ του μουσείου και της Αθήνας. Ο ηγέτης των Εργατικών επέκρινε τον Σούνακ κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων του πρωθυπουργού την Τετάρτη, κατηγορώντας τον ότι «έχασε τα αυγά και τα πασχάλια», κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με την αγγλική λέξη για τα μάρμαρα (marbles).
Ο Στάρμερ είπε: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήρθε στο Λονδίνο για να τον συναντήσει, έναν συνάδελφο του ΝΑΤΟ, έναν οικονομικό σύμμαχο, έναν από τους πιο σημαντικούς εταίρους μας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αλλά αντί να χρησιμοποιήσει αυτή τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά ζητήματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και την ακύρωσε την τελευταία στιγμή».
Διαβάστε επίσης:
Επιμένει ο Σούνακ: Στόχος του κ. Μητσοτάκη ήταν να κάνει φιγούρα – Αθετήθηκαν δεσμεύσεις (Video)
Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για γλυπτά Παρθενώνα: Δεν μπορείς να τα δανείσεις στον ιδιοκτήτη τους
Γλυπτά Παρθενώνα: Ερωτήματα για τη θέση του Βρετανικού Μουσείου περί «εποικοδομητικών συζητήσεων»
Το Βρετανικό Μουσείο συζητά μόνο δανεισμό των γλυπτών του Παρθενώνα, αν δεν αλλάξει ο νόμος