Βρετανία: Άφιξη αμερικανών γερουσιαστών για άσκηση πίεσης σχετικά με το Brexit

Βρετανία: Άφιξη αμερικανών γερουσιαστών για άσκηση πίεσης σχετικά με το Brexit

Με την αποστολή εννέα γερουσιαστών, που αφίχθησαν στις Βρυξέλλες το πρωί της Παρασκευής, θα προσπαθήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ να πιέσει τον Μπόρις Τζόνσον να κάνει πίσω στην αναθεώρηση του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία, που αποτελείται από γερουσιαστές και των δύο κομμάτων, θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφτσοβιτς, που χειρίζεται τη διαπραγμάτευση του Brexit για χάρη της ΕΕ. Οι επόμενοι σταθμοί της αποστολής είναι τόσο το Λονδίνο, όσο και το Δουβλίνο, το Μπέλφαστ και το Κέρι. Η άφιξη της αποστολής θεωρείται σημαντική καθώς οι ΗΠΑ είναι μία από τις χώρες εγγυητές της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

Ανησυχία για το πρωτόκολλο

Στο Λονδίνο αναμένεται να έχουν το Σάββατο συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, καθώς και με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ. Συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον δεν έχει ανακοινωθεί όμως μέλη της αποστολής δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι κάτι μπορεί να κανονιστεί, έστω και την τελευταία στιγμή.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν κρύψει την ανησυχία τους για την πρόθεση της Βρετανίας να αλλάξει μονομερώς το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, διακινδυνεύοντας να καταπατήσει την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που διατηρεί τις λεπτές ισορροπίες στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η πρόεδρος του Κογκρέσου, Νάνσι Πελόζι, σε δηλώσεις για τη στήριξη του πρωτοκόλλου, ανέφερε ότι ξεκαθάρισε «στις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, την υπουργό Εξωτερικών και τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων» πως «εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιλέξει να υπονομεύσει τις Συμφωνίες της Μεγάλης Παρασκευής, το Κογκρέσο δεν μπορεί και δεν θα υποστηρίξει μια διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο».

«Μια διεθνής συμφωνία που πρέπει να τηρηθεί»

Ο επικεφαλής της αποστολής, ο Δημοκρατικός Ρίτσαρντ Νιλ, επιβεβαίωσε το σκοπό των ΗΠΑ: «Δεν νομίζω ότι η Ιρλανδία, η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και οι εκλογές στο Βορρά [της Ιρλανδίας] θα πρέπει να είναι όμηροι μιας διαφωνίας που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε στο Politico. O Νιλ, ένα από τα σημαντικότερα στελέχη του Κογκρέσου και στενός συνεργάτης του Μπάιντεν, συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής τη δεκαετία του 1990. «Είναι μια διεθνής συμφωνία που πρέπει να τηρηθεί», ανεξάρτητα από τις πολιτικές επιδιώξεις της βρετανικής κυβέρνησης, συμπλήρωσε.

Επόμενοι σταθμοί

Μετά το Λονδίνο, η αντιπροσωπεία θα ταξιδέψει στο Δουβλίνο για να συναντήσει τους Ιρλανδούς ηγέτες και στο Μπέλφαστ για να συναντήσει τους ηγέτες του Sinn Féin και τον ηγέτη του κόμματος των Ενωτικών, Τζέφρι Ντόναλντσον. Η άφιξη της αποστολής στη βρετανική νήσο συμπίπτει με μια προειδοποίηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Ιρλανδίας Λέο Βαράντκαρ ότι η βρετανική θέση για το Brexit προκαλεί τέτοιες διαιρέσεις στη Βόρεια Ιρλανδία που αποτρέπει και καθιστά αδύνατη μια ένωση.

Ετικέτες

Documento Newsletter