Βραζιλία: Τρίτη και… θαυματουργή;

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα μετέδωσε μήνυμα ενότητας προς όλους τους πολίτες, αφού η Βραζιλία δείχνει βαθιά διχασμένη. Αυτό φάνηκε και στην κάλπη του Οκτωβρίου, καθώς ο αριστερός ηγέτης πλειοψήφησε με βραχεία κεφαλή.

Υστερα από την καταστροφική θητεία του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρο στο τιμόνι της Βραζιλίας ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά: ο Λούλα καλείται να επουλώσει τις βαθιές πληγές που κατάφερε στο σώμα της δημοκρατίας ο προκάτοχός του. Οικονομία, υγεία, περιβάλλον και ισότητα ήταν οι κύριοι άξονες γύρω από τους οποίους περιστράφηκαν οι υποσχέσεις του έμπειρου πολιτικού, ο οποίος 20 έτη μετά την πρώτη ορκωμοσία του καλείται να ανορθώσει ξανά τη χώρα από την ανυποληψία και να ολοκληρώσει με τον εμφατικότερο τρόπο την επιστροφή του στην πολιτική.

Στροφή 180 μοιρών

Τα πρώτα 24ωρα της θητείας του ο Λούλα πήρε πίσω μια σειρά από μέτρα του Μπολσονάρο, ο οποίος «απέδρασε» στη Φλόριντα των ΗΠΑ λίγες μέρες πριν από την αλλαγή ηγεσίας στη χώρα. Δεκάδες διατάγματα έχουν ήδη αποσυρθεί, μεταξύ των οποίων και εκείνο για την αγορά πυροβόλων όπλων από απλούς πολίτες και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μεγάλων δημόσιων εταιρειών, όπως η πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras, τα ταχυδρομεία (Correios) και το δημόσιο ειδησεογραφικό δίκτυο EBC.

Μια από τις κύριες υποσχέσεις ήταν η αντιστροφή της καταστροφής του Αμαζονίου, η οποία επί Μπολσονάρο πήρε διαστάσεις… Αποκάλυψης. Ο τέως πρόεδρος διευκόλυνε τη βιομηχανία υλοτομίας να αποψιλώσει τεράστιες εκτάσεις. Ο Λούλα υποσχέθηκε ότι θα αποκαταστήσει το Ταμείο για τον Αμαζόνιο, τον μηχανισμό που έχει στόχο τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, της αποψίλωσης και της υποβάθμισης των δασών. Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος υπουργοποίησε δύο εξέχουσες μορφές του ακτιβισμού υπέρ του Αμαζονίου, τη Μαρίνα Σίλβα και τη Σόνια Γκουαζαζάρα.

Ο αγώνας του Λούλα, εκτός από τη διάσωση του περιβάλλοντος, θα πρέπει να στραφεί και στην οικονομία, καθώς ο Μπολσονάρο αφήνει πίσω του συντρίμμια.

Νεοφιλελεύθερη κληρονομιά

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές οδήγησαν μεγάλο μέρος της Βραζιλίας των 215 εκατ. κατοίκων στην ένδεια και την πείνα. Σύμφωνα με το βραζιλιάνικο Δίκτυο για Ερευνα στη Διατροφή, τη Διατροφική Αυτάρκεια και την Ασφάλεια (PENSSAN), τουλάχιστον 33 εκατ. πολίτες πεινούν, ενώ περισσότεροι από 60 εκατ. ζουν υπό καθεστώς διατροφικής επισφάλειας.

Σε έκθεση του μεταβατικού υπουργικού συμβουλίου αποκαλύπτεται η κατηφόρα σε όλη της την έκταση: η χώρα έχει σπάσει τα ρεκόρ γυναικοκτονιών. Οι πολιτικές φυλετικής ισότητας έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα, ενώ εκείνη για τη νεολαία διαλύθηκε και τα δικαιώματα των ιθαγενών δεν είχαν παραβιαστεί ποτέ τόσο πολύ στην πρόσφατη ιστορία. Υπάρχει έλλειψη φαρμάκων και δεν υφίσταται απόθεμα εμβολίων για την αντιμετώπιση νέων παραλλαγών της Covid-19. Τα πανεπιστήμια κινδυνεύουν να μην ολοκληρώσουν την ακαδημαϊκή χρονιά. Απουσιάζουν πόροι για την πολιτική προστασία και την πρόληψη ατυχημάτων και καταστροφών. Ολα αυτά τα πληρώνει ο λαός και ο Λούλα καλείται να τα αναστρέψει.