Βραζιλία: Ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου εμπλέκεται και με υπόθεση αδήλωτων διαμαντιών

Βραζιλία: Ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου εμπλέκεται και με υπόθεση αδήλωτων διαμαντιών

Η αστυνομία της Βραζιλίας απήγγειλε κατηγορίες στον πρώην πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρου για ξέπλυμα χρήματος και εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των κατηγοριών.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Βραζιλίας απήγγειλε κατηγορίες για αδήλωτα διαμάντια που έλαβε ο ακροδεξιός ηγέτης από τη Σαουδική Αραβία κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Μια δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε την απαγγελία κατηγοριών, αν και όχι για ποια συγκεκριμένα εγκλήματα. Και οι δύο αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας δεν έχει λάβει ακόμη την έκθεση της αστυνομίας με το κατηγορητήριο. Μόλις την λάβει, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Πάουλο Γκονέτ, θα αναλύσει το έγγραφο και θα αποφασίσει αν θα απαγγείλει κατηγορίες για να οδηγηθεί ο Μπολσονάρου σε δίκη.

Πρόκειται για το δεύτερο κατηγορητήριο του Μπολσονάρου μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα, Προηγήθηκε τον Μάιο μία άλλη κατηγορία για παραποίηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού του COVID-19. Ωστόσο η δεύτερη κατηγορία αυξάνει σημαντικά το ενδεχόμενο να βρεθεί στο εδώλιο  του κατηγορουμένου, ενώ οι υποστηρικτές του μιλούν για πολιτική δίωξη.

Ο Μπολσονάρου δεν σχολίασε αμέσως, αλλά ο ίδιος και οι δικηγόροι του έχουν προηγουμένως αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραξία και στις δύο αυτές υποθέσεις, καθώς και άλλες έρευνες εναντίον του πρώην προέδρου. Μία από αυτές διερευνά την πιθανή συμμετοχή του στην υποκίνηση εξέγερσης στην πρωτεύουσα Μπραζίλια στις 8 Ιανουαρίου 2023, η οποία αποσκοπούσε στην απομάκρυνση του διαδόχου του από την εξουσία.

Πέρυσι, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία κατηγόρησε τον Μπολσονάρου ότι προσπάθησε να περάσει κρυφά διαμαντένια κοσμήματα που φέρεται να άξιζαν 3 εκατομμύρια δολάρια και να πουλήσει δύο πολυτελή ρολόγια.

Η αστυνομία δήλωσε τον Αύγουστο ότι ο Μπολσονάρου έλαβε μετρητά από την πώληση δύο πολυτελών ρολογιών αξίας σχεδόν 70.000 δολαρίων που έλαβε ως δώρα από τη Σαουδική Αραβία. Η Βραζιλία απαιτεί από τους πολίτες της που φθάνουν αεροπορικώς από το εξωτερικό να δηλώνουν αγαθά αξίας άνω των 1.000 δολαρίων και, για κάθε ποσό πάνω από την απαλλαγή αυτή, να πληρώνουν φόρο ίσο με το 50% της αξίας τους. Τα κοσμήματα θα απαλλάσσονταν από τον φόρο αν ήταν δώρο από τη Σαουδική Αραβία προς τη Βραζιλία, αλλά όχι αν ο Μπολσονάρου τα κρατούσε για τον εαυτό του. Αντίθετα, θα είχε προστεθεί στην προεδρική συλλογή. Η έρευνα έδειξε ότι ο Μάουρο Σιντ, πρώην βοηθός του Μπολσονάρου, ο οποίος φέρεται να παραποίησε τα αρχεία του COVID-19, τον Ιούνιο του 2022 πούλησε ένα ρολόι Rolex και ένα ρολόι Patek Philippe σε ένα κατάστημα στις ΗΠΑ για συνολικά 68.000 δολάρια. Ήταν δώρο από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας το 2019. Ο Σιντ υπέγραψε αργότερα συμφωνία με τις αρχές για την απολογία του και τα επιβεβαίωσε όλα.

Ο Φλάβιο Μπολσονάρου, ο μεγαλύτερος γιος του πρώην προέδρου και εν ενεργεία γερουσιαστής, έγραψε στο X μετά την απαγγελία κατηγοριών την Πέμπτη ότι η δίωξη κατά του πατέρα του ήταν “κατάφωρη και ξεδιάντροπη”.

Εκτός από τον Μπολσονάρου, η αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες σε άλλους 10, μεταξύ των οποίων ο Σιντ και δύο από τους δικηγόρους του, ο Φρέντερικ Γουάσεφ και ο Φάμπιο Γουαϊνγκάρτεν, σύμφωνα με μία από τις πηγές. Ο Γουάσεφ ανέφερε σε δήλωσή του ότι δεν είχε πρόσβαση στην τελική έκθεση της έρευνας και κατήγγειλε τις επιλεκτικές διαρροές στον Τύπο μιας έρευνας που υποτίθεται ότι διεξάγεται υπό καθεστώς σφραγίδας.

“Τα περνάω όλα αυτά μόνο και μόνο επειδή ασκώ το επάγγελμα του δικηγόρου για την υπεράσπιση του Ζαΐρ Μπολσονάρου”, έγραψε.

Στο X, ο Γουαϊνγκάρτεν έγραψε ότι η αστυνομία δεν έχει βρει κανένα στοιχείο που να τον εμπλέκει. “Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία γνωρίζει ότι δεν έκανα τίποτα σχετικό με αυτό που ερευνά, αλλά εξακολουθούν να θέλουν να με τιμωρήσουν επειδή παρέχω ακλόνητη και μόνιμη υπεράσπιση στον πρώην πρόεδρο Μπολσονάρου”, δήλωσε.

Ο Μπολσονάρου έχει αρκετούς πιστούς οπαδούς, όπως έδειξε το ξέσπασμα υποστήριξης τον Φεβρουάριο, όταν περίπου 185.000 άνθρωποι έφραξαν την κεντρική λεωφόρο του Σάο Πάολο για να διαμαρτυρηθούν για αυτό που ο πρώην πρόεδρος αποκαλεί πολιτική δίωξη. Οι επικριτές του, ιδίως τα μέλη του πολιτικού κόμματος του αντιπάλου του προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, επευφημούσαν κάθε πρόοδο των ερευνών και ζητούσαν επανειλημμένα τη σύλληψή του.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου μιλάει κατά τη διάρκεια διαδήλωσης με αίτημα την ελευθερία της έκφρασης, με αφορμή τις δικαστικές αποφάσεις της Βραζιλίας για την αναστολή λογαριασμών στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, στην παραλία Κοπακαμπάνα, Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία, Κυριακή 21 Απριλίου 2024. (AP Photo/Bruna Prado)

 

Η ψυχολόγος Ντέμπορα Σάντος παρακολούθησε την είδηση της παραπομπής του Μπολσονάρου σε ένα αρτοποιείο στην αριστοκρατική συνοικία Βίλα Μανταλένα του Σάο Πάολο.

“Αυτό είναι σπουδαίο, διότι σπάει ένα μοτίβο. Οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου αρέσκονται να λένε πόσο τίμιος είναι- όλοι οι άλλοι είναι ανέντιμοι, εκτός από αυτούς”, δήλωσε η 52χρονη Σάντος. “Ορίστε: η αστυνομία πιστεύει ότι κλέβει διαμάντια. Αυτό θα έπρεπε να τερματίσει την καριέρα οποιουδήποτε πολιτικού”.

Πέρυσι, το ανώτατο εκλογικό δικαστήριο της Βραζιλίας έκρινε ότι ο Μπολσονάρου έκανε κατάχρηση των προεδρικών του εξουσιών κατά τη διάρκεια της υποψηφιότητάς του για επανεκλογή το 2022, γεγονός που τον κατέστησε μη εκλόγιμο για οποιεσδήποτε εκλογές μέχρι το 2030. Η υπόθεση επικεντρώθηκε σε μια συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μπολσονάρου χρησιμοποίησε κυβερνητικούς υπαλλήλους, το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι και το προεδρικό μέγαρο στη Μπραζίλια για να πει σε ξένους πρεσβευτές ότι το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της χώρας ήταν νοθευμένο.

Ο Μπολσονάρου αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αργεντινής Χαβιέρ Μίλεϊ αυτό το Σαββατοκύριακο σε συντηρητικό συνέδριο στο Μπαλνεάριο Καμπορίου, στο νότιο τμήμα της Βραζιλίας.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Οι φιλο-ισραηλινές θέσεις των Εργατικών τους «στοίχισαν» τέσσερις έδρες – Ποιοι υποψήφιοι υπέρ των Παλαιστινίων εκλέχθηκαν

Ισπανία: Η εισαγγελία άσκησε έφεση κατά της άρνησης του Ανώτατου Δικαστηρίου να αμνηστεύσει τον Κάρλες Πουτζντεμόν

Κύπρος: Οργή Χριστοφίδη για κουκούλωμα του σκανδάλου διαβατηρίων – «Καταγγέλλω τον Αναστασιάδη και μου απαντούν ότι δεν είναι υπό διερεύνηση!»

Ρωσία: Η Παγκόσμια Τράπεζα την αναβάθμισε σε χώρα υψηλού εισοδήματος

Η επόμενη ημέρα για τη Βρετανία μετά τους Τόρις και τους… Νέους Εργατικούς

Politico: Τι θα συμβεί εάν ενωθούν Λεπέν και Μελόνι;

Ρωσία: Στη Μόσχα ο Όρμπαν – Αντιδράσεις χωρίς τέλος από την ΕΕ για την επίσκεψη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter