Βράζει στο ζουμί της η Κεντροαριστερά: Επιταχυντές συγκρούσεων η πρόταση Φάμελλου και η άρνηση Ανδρουλάκη

Βράζει στο ζουμί της η Κεντροαριστερά: Επιταχυντές συγκρούσεων η πρόταση Φάμελλου και η άρνηση Ανδρουλάκη

Ως επιταχυντής εξελίξεων στον χώρο της κεντροαριστεράς, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και συγκρουσιακά σε πιο καθαρές αποφάσεις όχι μόνο για τις συμμαχίες αλλά και για εσωκομματικά πολιτικά ξεκαθαρίσματα, ενδέχεται να λειτουργήσει η πρόσκληση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου προς τα προοδευτικά κόμματα για κοινό εκλογικό ψηφοδέλτιο απέναντι στη ΝΔ, σε συνδυασμό με την άρνηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτό διαβλέπουν ορισμένα στελέχη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου σε τρέχουσες συζητήσεις προβληματισμού. Αναδείχθηκε πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες στην κεντροαριστερά και παράλληλα πόσο εύκολα οι όποιες αντιπαραθέσεις με προσωποποιημένους χαρακτηρισμούς είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το κεντροαριστερό κουβάρι, μέσα σε αντιφάσεις από το παρελθόν των κομμάτων που κυβέρνησαν, μπλέκεται περισσότερο όσο διαιωνίζεται η οραματική ασάφεια στο πολιτικό προγραμματικό πλαίσιο των προτάσεων για την επόμενη μέρα, προεκλογική ή μετεκλογική.

Στελέχη από το ΠΑΣΟΚ μέχρι τη Νέα Αριστερά και από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το Πράττω, το Κόσμος και προσωπικότητες που κινούνται στους χώρους αυτούς συνεχίζουν την κινητικότητα για ένα προγραμματικό σχέδιο των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, άλλοι όμως αναζητούν τον μέσο όρο και άλλοι πιο αντιδεξιά κινηματική στρατηγική.

Εχει ενδιαφέρον πάντως ότι στη Χαριλάου Τρικούπη, που έχει αφήσει πίσω τις θεωρητικές αναζητήσεις και λειτουργεί με διαχωριστικά, είτε φιλοΝΔ είτε κεντροαριστερής κλίσης, πολλοί θεωρούν ότι η ηγεσία βρήκε τρόπο –στη γραμμή της Αννας Διαμαντοπούλου– να επαναφέρει το αντιΣΥΡΙΖΑ μένος. Υπάρχει όμως και εκλογικός προβληματισμός για τη δέσμευση Ανδρουλάκη ότι στοχεύει να είναι το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα. Εκ των πραγμάτων τίθεται το ζήτημα ότι για τη διεκδίκηση του εκλογικού μπόνους πρέπει να ενιαιοποιηθεί το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα (ή εξ αφορμής) να είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα εφόσον υπάρξει αντίδραση από τα κόμματα που συναποτελούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Εγκλωβισμένος Ανδρουλάκης

Η σιωπή στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην τακτική Ανδρουλάκη με την οποία δεν συμφωνούν εξηγείται, όπως έλεγαν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, με μια φράση: «Τον περιμένουν στη γωνία…». Παράλληλα, κρατούν χαμηλούς τόνους οι… δελφίνοι ή ενίοτε εκφωνούν κορόνες στελέχη (παπανδρεϊκοί κυρίως) χωρίς αντίκτυπο. Χαρακτηριστική είναι η στάση του Χάρη Δούκα και κυρίως η οριακή σύμπλευση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Παύλου Γερουλάνου και του βουλευτή Μανώλη Χριστοδουλάκη με το βλέμμα στις κάλπες.

Ομως και το ηγετικό επιτελείο έχει τις εθνικές εκλογές ως ορόσημο και ως βαλβίδα διαφυγής από την τρέχουσα πολιτική πίεση για τις πολιτικές επιλογές της αλλά και για τη δημοσκοπική κατιούσα. «Ολα θα κριθούν στις επόμενες εθνικές εκλογές». Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη έχοντας να αντιμετωπίσει τις διαφωνίες στελεχών της που είναι υπέρ των συνεργασιών στον χώρο της κεντροαριστεράς αλλά και εκείνων που δεν θέλουν να κοπεί το νήμα που συνδέει το νέο ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. Αλλωστε υπολογίζουν ότι δεν υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις και ότι οι αποχωρήσεις είναι περιορισμένες (Σωκράτης Ξυνίδης, Μαριζέτα Αντωνοπούλου, αναπληρώτρια γραμματέας τομέα Εργασίας, υποψήφια ευρωβουλευτής, Δημήτρης Μελίδης, δικηγόρος, αναπληρωτής γραμματέας τομέα Θεσμών).

Παράλληλα όμως, στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν ότι είναι αναγκαία η σύγκλιση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς κατακρίνουν την ηγεσία τους για τοξική αντιπαράθεση με την Κουμουνδούρου. Η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, έκρινε μεν ως άκαιρη την πρόταση Φάμελλου για κοινό ψηφοδέλτιο, όμως χαρακτήρισε «τοξική» την αναφορά «13-0» από το ΠΑΣΟΚ για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, την οποία χρησιμοποιεί και η ΝΔ.

Η Κουμουνδούρου αναστοχάζεται

Από την άλλη, και εντός ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αντιθέσεις. Ο βουλευτής Παύλος Πολάκης, που εκπροσωπεί πολιτικά μεγάλο τμήμα στελεχών, με τις τοποθετήσεις του σκιαγραφεί σε σημαντικό βαθμό εσωτερικές ζυμώσεις. Είναι υπέρ των προοδευτικών συγκλίσεων «αλλά με ένα όρο: να υπάρχει ξεκάθαρο πρόγραμμα». Ετσι, έχουν σημασία επισημάνσεις του με σαφείς αιχμές. Για τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σημειώνει ότι έχει το δικαίωμα να επιστρέψει, όμως η δυνατότητα να εμπνεύσει ξανά ή να επανασυνθέσει είναι κάτι το οποίο θα κριθεί. Μάλιστα, χαρακτήρισε λάθος του Αλ. Τσίπρα ότι ζήτησε συγγνώμη για το σκάνδαλο Novartis. Παράλληλα, ο Π. Πολάκης αφήνει να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκπέμπει θολά μηνύματα και ενόψει του συνεδρίου επισημαίνει ότι θα ανακάμψει όταν εκπέμψει με καθαρό και λαϊκά κατανοητό τρόπο ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα των βαθιών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα…

Ενα μεγάλο τμήμα της Νέας Αριστεράς δεν επείγεται για συνεργασίες. Οπως λένε στελέχη της που κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος, δεν απαιτούνται συγκολλήσεις… αναξιοπιστίας, αλλά πρωτίστως τίθεται το όραμα μιας άλλης, πιο συγκρουσιακής στρατηγικής με πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο απέναντι στις κυρίαρχες εκφωνήσεις. Σε αυτό τον καμβά στελέχη της επισημαίνουν ότι πλέον μετά την πρόσκληση Φάμελλου το ΠΑΣΟΚ «σκότωσε» το Λαϊκό Μέτωπο και επομένως έχει στενέψει το επίδικο πρακτικά, καθώς, όπως σημειώνουν, αυτό που πλέον μένει ουσιαστικά δεν είναι η συνεργασία των κομμάτων του προοδευτικού χώρου αλλά μόνο η επιστροφή της Νέας Αριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ! Μάλιστα, επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεκαθαρίσει σε συλλογικό επίπεδο τι πρεσβεύει και να διασαφηνίσει τις θέσεις του για μείζονα ζητήματα, όπως η οικονομική πολιτική, οι εξοπλισμοί, το ζήτημα της πολεμικής οικονομίας που προωθεί η ΕΕ κ.λπ.

Ηγετικά στελέχη της Νέας Αριστεράς και η συντριπτική πλειονότητα της ΚΟ με προεξάρχοντα τον πρόεδρο Αλέξη Χαρίτση επιδιώκουν να υπάρξει άμεσα τραπέζι διαλόγου με πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις για προοδευτική συμμαχία νίκης απέναντι στη ΝΔ. Πάντως, τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι η σύγκλιση δεν μπορεί να γίνει στη λογική του μέσου όρου, αλλά χρειάζονται προτάσεις υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Διαβάστε επίσης

Πάσχα 2025: Πότε κλείνουν τα σχολεία – Οι επόμενες αργίες

Πάσχα 2025: Αυτό είναι το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

Μαξίμου: Βαθαίνει η εσωστρέφεια – Ενόχληση για Γεωργιάδη και Κικίλια για αυξήσεις στα σώματα ασφαλείας

Δείχνουν την έξοδο στον Μητσοτάκη – «Εν πλω» αλλαγή ηγεσίας ζητά ο Μάριος Σαλμάς

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Σκηνές… Κωνσταντινούπολης στο Μαξίμου – Αγρια επίθεση των ΜΑΤ με ξύλο και χημικά στους εκπαιδευτικούς (Photos)

Καιρός: Διήμερο με βροχές και καταιγίδες – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Επίδομα παιδιού Α21: Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις – Πότε λήγει η προθεσμία

Documento Newsletter