Βουτιά στα βαθιά για ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό – Δύσκολες αποστολές στην πρεμιέρα του… νέου Europa League

Βουτιά στα βαθιά για ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό – Δύσκολες αποστολές στην πρεμιέρα του… νέου Europa League

Το Europa League την τρέχουσα περίοδο φοράει νέο… κοστούμι, όπως και οι άλλες δύο διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA, για να γίνει πιο ελκυστικό και επί της ουσίας μετατρέπεται σε μίνι Champions League. Το προηγούμενο φορμάτ αποτελεί παρελθόν και στη φάση των ομίλων (το λεγόμενο League Phase) το ελληνικό ποδόσφαιρο εκπροσωπείται από δύο ομάδες, τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, που θα δώσουν το παρών σε μια ιστορική χρονιά για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Οι «ερυθρόλευκοι» μετά την ονειρική κατάκτηση του Conference League προκρίθηκαν απευθείας στη φάση των ομίλων του Europa League, ενώ τη συμμετοχή του σε αυτήν εξασφάλισε και ο πρωταθλητής Ελλάδας, ο οποίος απέτυχε στα προκριματικά του Champions League. Βάσει του νέου συστήματος διεξαγωγής του Europa League, στη φάση των ομίλων συμμετέχουν 36 ομάδες αντί για 32 που ήταν τα προηγούμενα χρόνια στην αντίστοιχη φάση. Κάθε ομάδα θα παίξει κόντρα σε οκτώ ομάδες (δύο από κάθε γκρουπ δυναμικότητας), δίνοντας συνολικά οκτώ παιχνίδια – τέσσερα εντός και τέσσερα εκτός έδρας. Ωστόσο βαθμολογικά οι 36 σύλλογοι δεν θα μοιράζονται σε ομίλους, αλλά θα σχηματίζεται ενιαία βαθμολογία. Οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 1η μέχρι και την 8η θέση θα προκριθούν απευθείας στους 16 της διοργάνωσης. Οι ομάδες των θέσεων 9 έως 24 θα παίξουν μεταξύ τους σε διπλούς αγώνες πλέι οφ. Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στις έδρες των ομάδων 17-24 και οι ρεβάνς στις έδρες των ομάδων 9-16. Οι τελευταίες δώδεκα ομάδες της συνολικής βαθμολογίας θα αποκλειστούν και δεν θα συνεχίσουν στην Ευρώπη.

Η αφετηρία της φάσης των ομίλων του Europa έχει οριστεί στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και η συγκεκριμένη φάση ολοκληρώνεται στο τέλος Ιανουαρίου. Το πρώτο ραντεβού στο λαμπερό ποδοσφαιρικό φεστιβάλ για τον πρωταθλητή Ελλάδας είναι την ερχόμενη Τετάρτη (25/9) στην Κωνσταντινούπολη απέναντι στη φιλόδοξη Γαλατασαράι. Την επόμενη μέρα οι Πειραιώτες φιλοξενούνται από τη Λιόν στο Groupama Stadium, το οποίο δεν θα είναι κατάμεστο από φιλάθλους λόγω τιμωρίας της γαλλικής ομάδας. Τα δύο ματς των ελληνικών ομάδων τις προηγούμενες σεζόν θα μπορούσαν να ήταν μέρος του προγράμματος του Champions League.

Tο απόλυτο στην Τούμπα

Στον όμιλο του ΠΑΟΚ το μεγάλο όνομα είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την οποία θα αντιμετωπίσει στο «θέατρο των ονείρων», το Ολντ Τράφορντ. Το κλειδί για την πορεία του «δικεφάλου του βορρά» ώστε να βρίσκεται σε τροχιά Ευρώπης και μετά τον Ιανουάριο του 2025 είναι να επικρατήσει στα ματς της Τούμπας, όπου θα αναμετρηθεί με τη Στεάουα, τη Βικτόρια Πλζεν, τη Φερεντσβάρος και τη Σλάβια Πράγας. Ομάδες που είναι στα… κυβικά του.

Ο «αρχιτέκτονας» του ΠΑΟΚ Ραζβάν Λουτσέσκου βρίσκει τρόπους και παρουσιάζει ένα σύνολο ικανό να κάνει τη διαφορά και εκτός συνόρων. Οι πορείες της ομάδας τα τελευταία χρόνια αποτελούν τη μεγαλύτερη απόδειξη.

Το ευρωπαϊκό DNA

Ο Ολυμπιακός με την περσινή ιστορική ευρωπαϊκή του πορεία απέδειξε πως οι στόχοι του δεν έχουν ταβάνι. Ποιος άλλωστε περίμενε ότι οι «ερυθρόλευκοι» θα απέκλειαν στα ημιτελικά την ισχυρή Αστον Βίλα και στον τελικό του Conference League θα έριχναν στο καναβάτσο της OPAP Arena τη σκληροτράχηλη Φιορεντίνα, γράφοντας ένα μυθικό φινάλε; Ο Ολυμπιακός με την κατάκτηση του πρώτου τίτλου ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη ανέβασε στα ύψη τον πήχη του στις διοργανώσεις της UEFA. Ο ευρωπαϊκός τίτλος πέρασε στο DNA όλου του «ερυθρόλευκου» οικοδομήματος και στον σύλλογο έχουν το δικαίωμα να ονειρεύονται νέες υπερβάσεις.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ανέβασε τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ευρώπης και ο τελικός του φετινού Europa θα διεξαχθεί στην πατρίδα του. Συγκεκριμένα, το επόμενο τρόπαιο της διοργάνωσης θα κριθεί στις 21 Μαΐου στην έδρα της Αθλέτικ Μπιλμπάο, το «Σαν Μαμές», και ο Μεντιλίμπαρ θα επιδιώξει να πάει με την ομάδα του μέχρι το τέλος.

Ο Ολυμπιακός στον ευρωπαϊκό δρόμο του θα συναντηθεί, εκτός από τη Λιόν, με ομάδες που έχουν γράψει ιστορία στις διοργανώσεις της UEFA, όπως η Πόρτο, η Στεάουα (την αντιμετωπίζει και ο ΠΑΟΚ) και η Ρέιντζερς. Και οι Πειραιώτες αν εκμεταλλευτούν τον παράγοντα έδρα, μπορούν να ελπίζουν ότι θα συνεχίσουν στο Europa και στη νοκ άουτ φάση. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλους τους αντιπάλους με σοβαρότητα και να εκμεταλλευτούμε την έδρα μας. Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και πιο έτοιμοι αφού τώρα πλέον μετά την επιτυχία μας στο Conference League οι αντίπαλοι μας υπολογίζουν πολύ περισσότερο» είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης όταν έγιναν γνωστοί οι αντίπαλοι της ομάδας.

Τα κριτήρια ισοβαθμίας στη φάση των ομίλων είναι:

  • διαφορά τερμάτων
  • καλύτερη επίθεση
  • καλύτερη επίθεση στα εκτός έδρας ματς
  • αριθμός νικών
  • αριθμός νικών στους εκτός έδρας αγώνες.

Διαβάστε επίσης

Ικανοποιημένος ο Σταϊκούρας για το σιδηροδρομικό δίκτυο: «Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση»

Σοβαρή καταγγελία: Επιχείρησαν να παγιδεύσουν το κινητό τηλέφωνο πραγματογνώμονα για το έγκλημα στα Τέμπη

Ελληνική Δημοκρατία των καρτέλ

Τo Ισραήλ μετατρέπει τον Λίβανο σε νέα Γάζα: Σχεδόν 500 νεκροί, ανάμεσά τους 35 παιδιά (Video)

Μάριος Σαλμάς: «Διαγράφηκα για τις απόψεις μου – Η χημεία μου με τον πρωθυπουργό έσπασε σε μία στιγμή» (Video)

Γλυφάδα: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τον άγριο ξυλοδαρμό 14χρονης – Δεύτερη επίθεση σε 15 μέρες (Video)

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη για τρεις για την προεδρία – Σε τεντωμένο σκοινί οι ισορροπίες

Σύμη: Σοκαριστική καταγγελία για βασανισμό πακιστανού εργαζόμενου – «Μηχανή είσαι! Είμαι με τη Χρυσή Αυγή»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter