Βουνό τα ασυμμάζευτα για τον Mητσοτάκη – Κοινωνική απογοήτευση και εσωκομματικές συγκρούσεις παραλύουν το Μαξίμου

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς η κοινωνική απογοήτευση για την τεράστια ακρίβεια και την έντονη ανασφάλεια που νιώθουν οι πολίτες, σε συνδυασμό με την όξυνση των εσωκομματικών συγκρούσεων, δημιουργεί ένα «παραλυτικό» πολιτικό κλίμα για το Μαξίμου. Τον τόνο της κριτικής και της αποδόμησης τον δίνουν, όπως φαίνεται και από τις ηχηρές παρεμβάσεις τους, οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Από την άλλη, η κυβέρνηση θέλει να δει την επόμενη μέρα, αφού ψηφιστεί χωρίς απώλειες ο προϋπολογισμός, καθώς αρχίζει η δύσκολη συζήτηση για το πρόσωπο που θα αναλάβει την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η πρώτη δημόσια παρέμβαση του Αντ. Σαμαρά μετά τη διαγραφή του από το κυβερνών κόμμα ύστερα από απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη είχε στόχο την ολιστική αποδόμηση των στρατηγικών επιλογών του Μαξίμου κι αυτό αποτυπώθηκε με σαφήνεια στην ομιλία του στο συνέδριο που διοργάνωσε η εφημερίδα «Το Βήμα» με θέμα την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης.

Σε ερώτηση για τη διαγραφή του από τη ΝΔ είπε ότι «πιστεύω ότι χαλάω τη σούπα του δικαιωματισμού, χαλάω τη σούπα του κατευνασμού, χαλάω τη σούπα της ασφάλειας και της ακρίβειας», υπογραμμίζοντας αιχμηρά: «Θα έλεγα ότι χαλάω τη σούπα της μετάλλαξης της παράταξης σε Ποτάμι». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η ιστορία του καθενός δεν διαγράφεται», ενώ ξεκαθάρισε ότι «θα παραμείνω μάχιμος, είμαι παρών». 

Σαφείς αιχμές προς Σαμαρά

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός στο ίδιο συνέδριο στήριξε την πολιτική «των ήρεμων νερών», άφησε σαφέστατες αιχμές προς τον Αντ. Σαμαρά μιλώντας για «αναπαραγωγή στερεοτύπων» και υπερασπίστηκε τη γραμμή διεύρυνσης προς το κέντρο λέγοντας ότι «τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους».

Αφού ο Αντ. Σαμαράς άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική κατευνασμού που όπως είπε ακολουθεί στα εθνικά ζητήματα και κυρίως στα ελληνοτουρκικά, επιτέθηκε στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη λέγοντας ότι εφόσον υπάρχει ως μόνη διαφορά μόνο το θέμα της ΑΟΖ «κάθε τόσο τι συζητάνε ο Γεραπετρίτης με τον Φιντάν επί ώρες;».

«Είναι ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών που βγήκε και είπε πως προκειμένου να εξασφαλίσει ηρεμία με την Τουρκία ας τον πουν και μειοδότη. Δεν είναι δική μου κουβέντα, εκείνος την είπε, στέλνοντας το μήνυμα ότι άρχισαν πλέον να σβήνονται οι κόκκινες γραμμές μας. Μήνυμα που μόνο οι ανόητοι δεν μπορούν να καταλάβουν» τόνισε και κατέληξε: «Γι’ αυτό είπα ότι έπρεπε να πάει αυτός ο υπουργός Εξωτερικών σπίτι του».

Από τη μεριά του ο Γ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του (ΕΡΤ, 13.12) σχολίασε για τον πρώην πρωθυπουργό: «Η αντίληψη ότι τα προβλήματα θα λυθούν με ανέξοδες πολεμικές ιαχές ή την ακινησία αποτελεί μία φενάκη», ενώ συμπλήρωσε ότι «ο κ. Σαμαράς θα αξιολογηθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος».

Για «πολιτική αφέλεια» ουσιαστικά κατηγόρησε τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τουρκία ο Κ. Καραμανλής μιλώντας την προηγούμενη Κυριακή σε εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Καρπάθου. Μπορεί να μην αμφισβήτησε τον πατριωτισμό των κυβερνώντων, αλλά άσκησε δριμεία κριτική για τους όρους της διαπραγμάτευσης, καθώς όπως είπε «θα πρέπει στον όποιον διάλογο να είμαστε εμείς ξεκάθαροι στο τι συζητάμε και ποια πράγματα μπορούμε να διαπραγματευτούμε».

«Γαλάζιο» μασάζ

Τη στιγμή που οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της «γαλάζιας» παράταξης αποδομούν ολιστικά τις επιλογές του Μαξίμου, έντονη ανησυχία επικρατεί και στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, στην οποία δεκάδες βουλευτές φοβούνται ότι με την κοινωνική δυσαρέσκεια που υπάρχει απομακρύνεται το σενάριο της επανεκλογής τους. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη «γαλάζια» ΚΟ είναι η σύγκρουση που έλαβε χώρα τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή μεταξύ του βουλευτή Ανατολικής Αττικής Γιώργου Βλάχου και του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου. Ο καραμανλικός βουλευτής είπε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης δεν έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με τον Τ. Θεοδωρικάκο να τον κατηγορεί για τον πληθωρισμό των τροφίμων την περίοδο 2007-08, όταν ο Γ. Βλάχος ήταν υφυπουργός Εμπορίου στην τότε κυβέρνηση Καραμανλή.

Σε αυτό το πλαίσιο της εσωκομματικής έντασης ο Κυρ. Μητσοτάκης, θέλοντας να κάνει «μασάζ» στους «γαλάζιους» βουλευτές, τους κάλεσε μεθαύριο Τρίτη (17.12) στο «γιορτινό» Μαξίμου, ώστε να συνομιλήσει μαζί τους κατ’ ιδίαν και να αλλάξει το κλίμα αδράνειας που έχει δημιουργηθεί.

Διάχυτη ανασφάλεια στο κυβερνητικό επιτελείο

Πέρα από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, έντονη ανασφάλεια επικρατεί και στο Μαξίμου, καθώς μετά την «παραίτηση» του διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη πολλοί φοβούνται ότι φτάνει η δική τους σειρά. Συγκεκριμένα, ο Κυρ. Μητσοτάκης, εάν καταφέρει να περάσει με σχετική ομαλότητα τον κάβο επιλογής του προσώπου που θα αναλάβει την Προεδρία της Δημοκρατίας, θα προχωρήσει σε ριζικό ανασχηματισμό όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στο Μαξίμου. Τις τελευταίες μέρες ακούγεται έντονα του όνομα του Ακη Σκέρτσου, ο οποίος ως «μουσαφίρης» είναι στη δίνη του κυκλώνα από πολλά στελέχη που προέρχονται από τα σπλάχνα της «γαλάζιας» παράταξης. Αλλωστε ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να κάνει στροφή προς τα δεξιά, φοβούμενος τις διαρροές προς τα κόμματα εκ δεξιών του. Πάντως, ανησυχία υπάρχει και σε άλλους «ενοίκους του Μαξίμου», καθώς όλοι ξέρουν πως όταν ο πρωθυπουργός ζορίζεται πολιτικά, τότε «θυσιάζει» τους πιο κοντινούς του.

Διαβάστε επίσης

Η Τουρκία έπεισε τη Ρωσία και το Ιράν να μην παρέμβουν στη Συρία, υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν

Οι «επενδυτές» του Ναυαγίου και οι τζιχαντιστές της Συρίας – Αυτή την Κυριακή στο Documento

Παύλος Ασλανίδης στο documentonews.gr: «Αποδεικνύεται ότι υπάρχει μεγάλο μυστικό στα Τέμπη – Κρύβουν τα παιδιά μας»

Σύγκρουση Τσίπρα-Ανδρουλάκη, με φόντο το ρόλο των προοδευτικών δυνάμεων

Κώστας Πηλαδάκης: Η τράπεζα Πειραιώς του κούρευε δάνεια και τώρα τον ψάχνουν για μαύρο χρήμα