«Βουλιάζει» η εστίαση – Πουλάει ελπίδα η κυβέρνηση

Τη λογική της πώλησης ελπίδας και υποσχέσεων προκειμένου να υπάρξει κατευνασμός στον κλάδο της εστίασης έχει υιοθετήσει η Κυβέρνηση. Την ώρα που οργιάζει ο SarsCov2 και τα ασθενοφόρα κάνουν ουρές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, το οικονομικό επιτελείο «πουλάει» το σενάριο ότι η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η εστίαση να ανοίξει μόνο σε εξωτερικούς χώρους στις 15 Απριλίου. Βέβαια τίθεται η προϋπόθεση να το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα (κάτι που τίθεται εν αμφιβόλω λόγω της παταγώδους αποτυχίας σε υγειονομικό επίπεδο).

Από την άλλη σε οικονομικό επίπεδο, ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται τα πρώτα λουκέτα καθότι 4 στις 10 επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου εμφανίζουν μηδενική ρευστότητα. Επίσης ένα άλλο 40% περίπου έχουν δηλώσει ότι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στερεύουν μέχρι τέλος Απριλίου. Πρόκειται για έναν τεράστιο κλάδο της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα δυναμικό που αριθμεί περί τις 80.000 επιχειρήσεις. Αυτός ο κλάδος έχει καταγράψει απώλειες της τάξης του 40% περίπου σε επίπεδο τζίρου (σε πραγματικούς αριθμούς 2,2 δισ ευρώ) και έχει λάβει ψίχουλα (σε σχέση με τις ανελαστικές δαπάνες της κάθε επιχείρησης) κρατικής ενίσχυσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ μόνο το μήνα Ιανουάριο όσες επιχειρήσεις του κλάδου τηρούν διπλογραφικά βιβλία, απώλεσαν το 57,2% του τζίρου τους σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Κλυδωνίζεται η απασχόληση στον κλάδο

Από την άλλη ακραία επισφάλεια υπάρχει και στους εργαζομένους στον κλάδο της εστίασης καθότι 200.000 μισθωτοί βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Το αν θα παραμείνουν απασχολούμενοι ή θα μεταφερθούν στους ανέργους είναι συνάρτηση των πόσων επιχειρήσεων δεν θα καταφέρουν να λειτουργήσουν και με τι συνθήκες θα ανοίξει η εστίαση (περιορισμός σε τραπέζια, μόνο εξωτερικοί χώροι αν υφίστανται, περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα μισθωτών κλπ).

Όλα αυτά καταγράφονται από το ΙΜΕ-ΓΣΒΕΕ, στις έρευνες του οποίου οι μισές και πλέον επιχειρήσεις εστίασης εκφράζουν βάσιμο φόβο ότι θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους είτε άμεσα (10,8%) είτε σε βάθος εξαμήνου (44,6%).

 

Ετικέτες