Θέμα ημερών είναι να αποκτήσει το 51% του μεγαλύτερου αερολιμένα της χώρας το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο, όπως ανακοίνωσε από βήματος Βουλής ο Κωστής Χατζηδάκης. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, με πρόσχημα την απόσυρση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο εξήγγειλε νέα συμφωνία με τον ESM, η οποία θα οδηγήσει «σε περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους της χώρας και σε πιο σύγχρονη και πληρέστερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που έχει περιέλθει στο Υπερταμείο».
Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο κ. Χατζηδάκης γνωστοποίησε ότι «υπάρχει ένα μνημόνιο κατανόησης – συμφωνία μεταξύ των μετόχων. Με βάση τη συμφωνία αυτή, το Υπερταμείο θα κρατήσει τις μετοχές που έχει, το ΤΑΙΠΕΔ θα πουλήσει το 10% από το 30% που κατέχει, και το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο θα βρεθεί στο τέλος με 51%».
Τουτέστιν, απαλείφεται ο δημόσιος έλεγχος επί του «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τους Καναδούς να αποκτούν τη μερίδα του λέοντος σε επίπεδο μετοχικής σύνθεσης.
Σε σχέση με τη ρύθμιση που προκάλεσε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία για την επιστροφή των μετοχών ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, αντέτεινε πως «πάμε σε μια ρύθμιση, η οποία προσαρμόζει τον τρόπο διακυβέρνησης του αεροδρομίου στον νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση ώστε να διευκολυνθεί -μέχρι τις αρχές του χρόνου- η είσοδος του «Ελ. Βενιζέλος» στο χρηματιστήριο».
Ισχυρίστηκε δε ότι η είσοδος του αεροδρομίου στο χρηματιστήριο «θα είναι κέρδος και για το αεροδρόμιο και για το Δημόσιο και για το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και για την κεφαλαιαγορά».
«Νέα συμφωνία με ESM»
Προηγουμένως, ο ψυχρός «εκτελεστής» των ιδιωτικοποιήσεων της Ολυμπιακής, του ΟΣΕ και της ΔΕΗ υποστήριξε πως η απόσυρση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο δημιουργεί μια νέα κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με τη δανειακή σύμβαση της χώρας, γεγονός που θα οδηγήσει κυβέρνηση και ESM σε μια νέα συμφωνία.
«Με ESM έχουμε συμφωνήσει να προχωρήσουμε με καλή πίστη σε συζητήσεις για τη διαχείριση της νέας πραγματικότητας. Πώς; Ξεκινώντας από τους βασικούς σκοπούς του Υπερταμείου» είπε και εξήγησε πως η στοχοθεσία του Υπερταμείου αφορά αφενός τη μείωση του δημόσιου χρέους και αφετέρου την πιο ορθολογική αξιοποίησή της δημόσιας περιουσίας για επενδυτικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς.
«Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή προς κύρωση» προανήγγειλε και συμπλήρωσε πως η συμφωνία θα στοχεύει: «Σε περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας και σε πιο σύγχρονη και πληρέστερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που έχει περιέλθει στο Υπερταμείο».
Επ΄ αυτού, κατέληξε λέγοντας πως οι περαιτέρω λεπτομέρειες της συμφωνίας θα διευκρινιστούν από τις διαπραγματεύσεις με τον ESM, οδηγώντας σε μια «θετική συμφωνία για συμφέροντα της χώρας».