Την Τρίτη το μεσημέρι θα ψηφιστεί η τροπολογία για τους μετανάστες η οποία έχει ξεσηκώσει τεράστια εσωτερική σύγκρουση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά την τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά.
Η ηχηρή διαφοροποίηση του πρώην Πρωθυπουργού από την πολιτική του Μαξίμου, έχει σηκώσει μεγάλη κουβέντα για το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, καθώς η στάση του συζητιέται πολύ έντονα στα «πολιτικά πηγαδάκια».
Το πιο πιθανό σενάριο είναι ο Αντώνης Σαμαράς να πάει στην Βουλή, ώστε να καταψηφίσει την τροπολογία και να μη κάνει πίσω από ένα θέμα αρχής, όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος.
Πάντως, το Μαξίμου σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ ενοχλημένο, ενώ περιμένουν με προσοχή τη σημερινή στάση του πρώην πρωθυπουργού.
Επίσης, ένα άλλο σενάριο που συζητιόταν έντονα τις προηγούμενες ώρες είναι ο Αντώνης Σαμαράς να μη δώσει το παρών στην ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει σήμερα, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι ο πρώην πρωθυπουργός, λόγω και της διάστασης που πήρε η παρέμβασή του, θα πάει στην Βουλή να καταψηφίσει την τροπολογία και να υποστηρίξει μέχρι τέλους την θέση του.
Κομματική πειθαρχία για την αντιμετώπιση των τριγμών
Το Μαξίμου αποφάσισε να επιβάλλει κομματική πειθαρχία, ώστε να μην έχει απώλειες και ανυπολόγιστο πολιτικό κόστος, με εξαίρεση τον Αντώνη Σαμαρά.
Ενδεικτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «ο μόνος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία στα νομοσχέδια», προσθέτοντας για την περίπτωση μη υπακοής της κομματικής πειθαρχίας ότι «είναι αυτονόητες οι επιπτώσεις αλλά δεν νομίζω ότι είμαστε εκεί. Ούτε έχουμε κάποια τέτοια αίσθηση, ούτε κάποια τέτοια πληροφορία. Προφανώς οι κανόνες πρέπει να τηρούνται και όταν δεν τηρούνται υπάρχουν οι αντίστοιχες συνέπειες».
Υπενθυμίζεται ότι την διαχείριση που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αντώνη Σαμαρά, είχε ακολουθήσει παλαιότερα ο Κώστας Καραμανλής ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προς τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, καθώς έλεγε χαρακτηριστικά ότι ο «επίτιμος της ΝΔ είναι πέρα… από κομματικές γραμμές», όταν υπήρχαν διαφοροποιήσεις. Με αυτόν τρόπο τον άφηνε να εκφράζει την άποψή του ελεύθερα, αλλά ταυτόχρονα τον απομόνωνε δια της επιβολής της κομματικής πειθαρχίας στην υπόλοιπη κοινοβουλευτική ομάδα.
Διαβάστε επίσης
Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τους μετανάστες για να προσφέρει φθηνή εργασία
Σκανδαλώδη μεθόδευση Μητσοτάκη για να προστατευθεί ο Κώστας Μπακογιάννης καταγγέλλει ο Χάρης Δούκας
Ο Γεραπετρίτης υποκλίθηκε και στην ακροδεξιά και στον μισογυνισμό
Θεωρεί ο Σαμαράς ευάλωτη τη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη ή ρίχνει άσφαιρα;