Βουλή: Σύγκρουση Γεωργιάδη με γιατρούς για τις επιτάξεις και την έλλειψη προσωπικού στο ΕΣΥ

Βουλή: Σύγκρουση Γεωργιάδη με γιατρούς για τις επιτάξεις και την έλλειψη προσωπικού στο ΕΣΥ
EUROKINISSI

Σε μετωπική σύγκρουση βρίσκεται ο υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης με τους ιδιώτες γιατρούς που θέλει να επιτάξει ώστε να καλύψει κενά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που έχουν δημιουργηθεί από τη δική του πολιτική.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αποφάσισε διακοπή της συνταγογράφησης αν η κυβέρνηση επιμείνει. Συγκεκριμένα όπως γράφει στην ανακοίνωσή του «καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να συνεδριάσουν και ν΄ αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου οι γιατροί όλης της χώρας να μην προβαίνουν σε συνταγογράφηση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών από την Παρασκευή 26 Ιουλίου μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας είχε απειλήσει τους ιδιώτες γιατρούς ότι θα χάσουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οι συγκεκριμένες διατάξεις έχουν περιληφθεί στο σχέδιο νόμου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, που συζητείται στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και θεωρείται εκβιασμός των γιατρών από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σήμερα στη Βουλή ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «λυπούμαι σφόδρα, για την απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, να καλέσει τα μέλη του να μην εκτελούν ηλεκτρονική συνταγογράφηση από την Παρασκευή και έως ότου ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση δεν πρέπει να εφαρμοστεί και πιστεύω ότι εάν εφαρμοστεί δεν θα έχει πραγματική συμμετοχή από τους γιατρούς».

Ο Άδωνης Γεωργιάδης από τις απειλές γύρισε σε κατευναστικούς τόνους και για να καθησυχάσει τους γιατρούς είπε ότι η επίταξη έχει έκτακτο και προσωρινό χαρακτήρα μόνο για όπου τυχόν χρειαστεί και σημείωσε ότι  έχει επικοινωνήσει με προέδρους Ιατρικών Συλλόγων που τη δέχονται. Μάλιστα προσπάθησε να αντιστρέψει την απειλή ότι θα κόψει την συνταγογράφηση με διάταξη, λέγοντας ότι αν το κάνουν τώρα οι γιατροί για διαμαρτυρία πλήττονται οι πολίτες.

Τι λένε οι γιατροί

Με τις διατάξεις για την «ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς, για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», διαφωνούν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών.

Κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, χαρακτήρισε «απαράδεκτη και επικίνδυνη τη διάταξη που ορίζει, πως όταν το κράτος θα ζητάει τη βοήθεια από τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, εάν δεν δέχονται, θα τους επιβάλλονται ποινές».

«Είναι άρθρο επικίνδυνο για το ΕΣΥ, διότι θα καταστήσει τις νησιωτικές και τις άγονες περιοχές ακόμα λιγότερο ελκυστικές», είπε ο κ. Εξαδάχτυλος και προειδοποίησε ότι θα δημιουργηθούν αντικίνητρα για όσους θέλουν να εγκατασταθούν, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Θα λειτουργήσει επίσης ως μείζον αντικίνητρο για την επιλογή των ειδικοτήτων για τις οποίες υπάρχει έλλειψη γιατρών, όπως η παθολογία, η αναισθησιολογία, η ακτινολογία. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ είπε ότι θα γίνουν ακόμα λιγότερο ελκυστικές οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, γιατί αυτοί είναι οι πρώτοι που θα καλούνται, όπως και οι συμβάσεις των προσωπικών γιατρών. «Αν αυτή η διάταξη ενεργοποιηθεί, τότε εκείνο που θα συμβεί, θα είναι το απόλυτο black out με ευθύνη της κυβέρνησης. Φανταστείτε η Κως να μείνει χωρίς συνταγογράφηση», είπε ο κ. Εξαδάχτυλος.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία – ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, είπε πως ούτε με το φιλότιμο, ούτε με το ζόρι είναι δυνατόν να επιλυθούν οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ. «Οι ιδιώτες γιατροί, όταν κλήθηκαν με το καλό ή επιτάχθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, δεν έβαλαν πλάτη. Πολλοί επικαλέστηκαν την ηλικία τους, προβλήματα υγείας, και τους περιμέναμε στα νοσοκομεία να βάλουν πλάτη σε μια δύσκολη περίοδο, και δεν έβαλαν. Όμως αυτά δεν είναι λύσεις. Αν θέλουμε να ανακόψουμε το κύμα φυγής των υγειονομικών, και αν θέλουμε να προσελκύσουμε προσωπικό στο ΕΣΥ, πρέπει να το ξανακάνουμε ελκυστικό. Ελκυστικό θα γίνει αν δοθούν περισσότερα χρήματα και σταδιακά οι δαπάνες για την υγεία να πάνε στον μέσο όρο της Ευρώπης και να αυξηθούν οι μισθοί, να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, είπε ότι η κυβέρνηση επιδίδεται το τελευταίο διάστημα σε λεονταρισμούς και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και κουνάει το δάχτυλο στους ιδιώτες, σε μια προσπάθεια να τους ενοχοποιήσει για τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία. «Η κυβέρνηση προτείνει μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια και δεν έχουν επιλύσει το πρόβλημα», είπε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και προέβλεψε ότι οι προωθούμενες διατάξεις μπορεί να φέρουν αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα. «’Αγονη και προβληματική για την δημόσια υγεία είναι η πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση», είπε η κ. Ρέτζιου.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωβαρόμετρο: 98% των Ελλήνων βλέπει διαφθορά στη χώρα – Πρωταθλήτρια στην Ευρώπη

Delivery Hero: H μητρική εταιρεία της e-food, ερευνάται από την Κομισιόν για δημιουργία καρτέλ

Σε αποδρομή η κυβέρνηση: «Λευκή απεργία» από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter