Βουλή: Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου

Βουλή: Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου

Σύσσωμη η αντιπολίτευση στηλίτευσε τις προβλέψεις του αντεργατικού νομουσχεδίου, το οποίο εισήχθη προς επεξεργασία και συζήτηση σήμερα, Πέμπτη, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όλα τα κόμματα της μειοψηφίας έβαλλαν κατά των άρθρων που αφορούν την εξαήμερη εργασία, τις κατά παραγγελία συμβάσεις, την εργασία σε δύο εργοδότες έως 13 ώρες την ημέρα και την πριμοδότηση της απεργοσπασίας μέσω της ποινικοποίησης της απεργιακής παρέμβασης.

«Κουρελόχαρτο το εργατικό δίκαιο»

«Παρά τον ανθρώπινο πόνο, τις ανείπωτες καταστροφές, την αδράνεια που το επιτελικό κράτος έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα για τις πληγείσες περιοχές, το περιβάλλον και τους ίδιους τους πολίτες, παρά τις ευθύνες της ίδιας της κυβέρνησης που υποχρεούται να δώσει άμεσα απαντήσεις σε αμείλικτα ερωτήματα, η ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της αποδόμησης των κοινωνικών δικαιωμάτων» είπε εισαγωγικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος.

Εν συνεχεία, ο κ. Γαβρήλος επισήμανε πως τα άρθρα που αφορούν την ευρωπαϊκή οδηγία «είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού», ενώ «όλο το υπόλοιπό είναι ρυθμίσεις αντεργατικές και σκληρά νεοφιλελεύθερες, που κανένας δεν μας τις επέβαλλε. Είναι όλες εμπνεύσεως κυβέρνησης Μητσοτάκη και εκτέλεσης Άδωνη Γεωργιάδη».

Επιπλέον, έκανε λόγο για διατάξεις που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και κάνουν κουρελόχαρτο το εργατικό δίκαιο, θυμίζοντας πως η προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη θεσμοθέτησε τη δεκάωρη απασχόληση χωρίς πρόσθετη αμοιβή, τη νομιμοποίηση των απλήρωτων υπερωριών, την κατάργηση της αιτιολόγησης των απολύσεων, τη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας, την επίθεση στην συλλογική διαπραγμάτευση και στη συνδικαλιστική έκφραση των εργαζομένων και την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ.

«Ποινικοποιείται το δικαίωμα της απεργίας»

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Μουλκιώτης, σχολίασε σκωπτικά πως είναι παράδοση της ΝΔ να καταθέτει νομοσχέδια με «θετικές επικεφαλίδες», οι οποίες δεν ευθυγραμμίζονται με τις προβλέψεις και τα αποτελέσματα των παρεμβάσεών τους.

«Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ακολουθεί πιστά την πολιτική λογική των νομοθετικών παρεμβάσεων της προηγούμενης τετραετίας με τα οποία η ΝΔ αφαίρεσε εργασιακά δικαιώματα, αποδυνάμωσε τη συλλογική διεκδίκηση των εργαζομένων και ενίσχυσε την εργοδοτική αυθαιρεσία, οδηγώντας στην εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα» είπε και πρόσθεσε πως με το εν λόγω νομοσχέδιο περιορίζεται περισσότερο και ποινικοποιείται το δικαίωμα της απεργίας.

«Νομοσχέδιο έκτρωμα»

Δριμεία ήταν η κριτική και του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη, ο οποίος υπογράμμισε πως ενώ ο λαός καίγεται ή πνίγεται, η κυβέρνηση έρχεται να νομιμοποιήσει τους πιο σκληρούς όρους εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Υποστήριξε δε ότι εργαζόμενοι και συνδικάτα αποκαλούν έκτρωμα το νομοσχέδιο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση νομοθετεί κατά παραγγελία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

«Οι εργαζόμενοι χάνουν δικαιώματα και προνόμια»

Από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης, η ειδική αγορήτρια, Μαρία Αθανασίου, υποστήριξε ότι «αλλάζουν πολλά στο εργατικό δίκαιο», με τους εργαζόμενους να χάνουν δικαιώματα και προνόμια ετών υπέρ των «κακόπιστων εργοδοτών».

«Mας γυρίζετε πίσω σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο ειδικός αγορητής των Σπαρτιατών, Πέτρος Δημητριάδης, ενώ η Ασπασία Κουρουπάκη από τη ΝΙΚΗ μίλησε κι εκείνη με τη σειρά για «εργασιακό μεσαίωνα», εξηγώντας πως το νομοσχέδιο επιφέρει «πλήρη αποκαθήλωση του εργατικού δικαίου σε βάρος των εργαζομένων».

Τέλος, από την Πλεύση Ελευθερίας, ο ειδικός αγορητής, Σπύρος Μπιμπίλας, καυτηρίασε τις «αντεργατικές διατάξεις», οι οποίες σκοπό έχουν να εξευτελίσουν και να εξαθλιώσουν περαιτέρω τον κόσμο της εργασίας.

Διαβάστε σχετικά: Βουλή: Απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

 

Documento Newsletter