Αφενός η πολυεπίπεδη ακρίβεια, αφετέρου το καρτέλ των τραπεζών βρέθηκαν στο επίκεντρο της πενθήμερης κοινοβουλευτικής συζήτησης επί του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025. Με αδόκιμες έως και υπερβατικές δημοσιονομικές συγκρίσεις που είχαν αφετηρία το 2019 και κατάληξη το σήμερα, η πλειοψηφία θέλησε να παρουσιάσει μια εξιδανικευμένη εικόνα για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Για παράδειγμα, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Νότης Μηταράκης, ο οποίος έκανε το τραπέζι στο εστιατόριο της Βουλής σε σειρά «γαλάζιων» συναδέλφων λόγω της χαράς για τον ρόλο που του ανατέθηκε, επισήμανε πως αναμένεται να αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 34% (ήτοι 62 δισ. ευρώ), ότι οι δαπάνες για την υγεία και την άμυνα έχουν αυξηθεί κατά 74% και 73% και πως από το 2019 έως το 2024 ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 28%, ενώ οι επενδύσεις σε τρέχουσες τιμές έχουν αυξηθεί κατά 84%, κάτι που τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για «τη μεγαλύτερη αύξηση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Ωστόσο, η προαναγγελία του Κωστή Χατζηδάκη για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού αναφορικά με τη μείωση των προμηθειών των τραπεζών, την προκλητική επιτοκιακή πολιτική και τον τρόπο που θα «συμβάλουν» στη ρευστότητα της αγοράς και την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης ήταν η αιτία που έστρεψε τα βλέμματα όλων στον τραπεζικό τομέα, γεγονός που εντάθηκε με την πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου για ισχυρή παρουσία του δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα, κάτι που εφάπτεται πλήρως με όσα έθετε μετ’ επιτάσεως ο Παύλος Πολάκης κατά την προεκλογική κούρσα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ολιγόλεπτη παρέμβασή του στην ολομέλεια την Πέμπτη, τόνισε την ανάγκη για «ενεργητική παρουσία του κράτους στην Εθνική Τράπεζα για να παίξει εξυγιαντικό ρόλο στον τραπεζικό τομέα». Παράλληλα, έσπευσε να διευκρινίσει πως «ο ενισχυμένος ρόλος της πολιτείας δεν σημαίνει κρατισμός, ρουσφετολογικές προσλήψεις και θαλασσοδάνεια», αφού στα εν λόγω πεδία «εξπέρ» είναι η ΝΔ. Μάλιστα, κάλεσε την πλειοψηφία αλλά και το ΠΑΣΟΚ να πάρουν θέση επί της εν λόγω πρότασης, ξεκαθαρίζοντας απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι «στο συγκεκριμένο δεν υπάρχει χώρος ούτε για τανγκό ούτε για συναίνεση».
«Ετσι η Εθνική θα γίνει δημόσια»
Την επομένη ο Π. Πολάκης πήρε τη σκυτάλη και με δεδομένο ότι «πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά με τον πιο επίσημο τρόπο για δημόσια τράπεζα» παρέθεσε τρεις τρόπους που θα μπορούσε αυτό να επιτευχθεί προκειμένου να πάρουν ανάσα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρώτον, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα πλεονάσματα των επόμενων χρόνων, με αποτέλεσμα «προοδευτικά μέσα σε μια πενταετία να πάρουμε το 50%». Δεύτερον, η εξαγορά μετοχών να γίνει με εγγύηση ομολογιακού δανείου και, τρίτον, αντί 30 να πάει στα 60 χρόνια ο αναβαλλόμενος φόρος στις τράπεζες.
Με βάση την εμφανή αμηχανία του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Παππάς επανέφερε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση ύψους 90% των υπερκερδών των τραπεζών, εκθέτοντας με αυτό τον τρόπο την αξιωματική αντιπολίτευση που πρότεινε μια πενιχρή φορολόγηση η οποία θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία μόλις 240 εκατ. ευρώ ανά έτος. Εχοντας θυμίσει ήδη από προηγούμενη τοποθέτησή του ότι Γερμανία και Γαλλία έχουν δημόσιες τράπεζες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως πολλά μιντιακά κέντρα «ερεθίστηκαν» με την πρόταση για δημόσια τράπεζα, αποδίδοντας αυτήν τη σπουδή στο ξεπούλημα των μετοχών του δημοσίου που οδήγησε σε απώλεια 40 δισ. ευρώ για τους φορολογούμενους, ενώ έθεσε το κεντρικοπολιτικό δίλημμα απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ: «Ή προοδευτική αλλαγή ή τανγκό με τον κ. Μητσοτάκη».
«Προτείνετε κρατικοποίηση»
Στον αντίποδα, η πλειοψηφία παρέπεμπε μονότονα στις ανακοινώσεις που θα κάνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις τράπεζες, ενώ ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς έσπευσε να περιγράψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Εθνική Τράπεζα ως «κρατικοποίηση». «Προτείνετε δηλαδή την κρατικοποίηση της Εθνικής» ισχυρίστηκε, προκαλώντας την εκτός μικροφώνου αντίδραση του Σωκ. Φάμελλου, ο οποίος αντέτεινε: «Κάνετε λάθος. Είπα ακριβώς το αντίθετο».
Εν συνεχεία ο Θ. Πετραλιάς έκανε δυσμενείς προβλέψεις στην περίπτωση που υλοποιηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. «Λέτε λοιπόν να μπορεί να έχει τον δημόσιο λόγο επειδή θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο στα επιτόκια που προσδιορίζει μία ιδιωτική τράπεζα με βάση τους κανόνες της ECB […]. Δεν μπορεί κράτος να επέμβει στις αποφάσεις επιτοκίων τράπεζας. Απαγορεύεται από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αν συμβεί αυτό, πολύ απλά θα πάρουν την άδεια της Εθνικής» κινδυνολόγησε και επισήμανε την ανάγκη να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, προτρέποντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ακούσουν όσα θα ανακοινώσει σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Διαβάστε επίσης
Οι «επενδυτές» του Ναυαγίου και οι τζιχαντιστές της Συρίας – Αυτή την Κυριακή στο Documento
Σύγκρουση Τσίπρα-Ανδρουλάκη, με φόντο το ρόλο των προοδευτικών δυνάμεων
Κώστας Πηλαδάκης: Η τράπεζα Πειραιώς του κούρευε δάνεια και τώρα τον ψάχνουν για μαύρο χρήμα