Πρόταση δυσπιστίας κατέθεσε ο Τσίπρας: Αποκάλυψε τα τεκμήρια του επιτελικού παρακράτους – «Με τη δημοκρατία ή την εκτροπή;» (Video)

Πρόταση δυσπιστίας κατέθεσε ο Τσίπρας: Αποκάλυψε τα τεκμήρια του επιτελικού παρακράτους – «Με τη δημοκρατία ή την εκτροπή;» (Video)

Αφού αποκάλυψε τα ευρήματα των ελέγχων της ΑΔΑΕ που πιστοποιούν τη λειτουργία του επιτελικού παρακράτους με ενορχηστρωτή και εγκέφαλο τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, θέτοντας το εξής δίλημμα προς τους βουλευτές της ΝΔ: «Με τη δημοκρατία ή την εκτροπή;». Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ζήτησε λόγω της προγραμματισμένης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία να ξεκινήσει άμεσα η τριήμερη συζήτηση, με τον πρόεδρο της Βουλής να ανακοινώνει στην Ολομέλεια της Βουλής πως η διαδικασία θα αρχίσει στις 18:00.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βρίσκεται σε «βολική» περιοδεία στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβηκε στο βήμα της Βουλής προκειμένου να γνωστοποιήσει στον ελληνικό λαό τα αποτελέσματα των ελέγχων της ΑΔΑΕ μετά τα αιτήματα που είχε καταθέσει στην ανεξάρτητη Αρχή τον περασμένο Δεκέμβριο και για να προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

Αρχικά, ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε μια εκτεταμένη αναδρομή της πορείας του πολύκροτου σκανδάλου των υποκλοπών, τονίζοντας πως η κοινωνία ζει εδώ και έξι μήνες στη δίνη της πιο εκτεταμένης και βαθιάς εκτροπής από τους κανόνες δικαίου που είδε η χώρα μετά τη μεταπολίτευση.

«Δημοσιογράφοι, ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπουργοί, επιχειρηματίες, στελέχη των ενόπλων μας δυνάμεων, έχουν ταπεινωθεί, σε «στόχους» κι έγιναν βορά ενός παράνομου, πράγματι ρυπαρού δικτύου. Ενός εγκληματικού δικτύου θα έλεγα εγώ. Που είχε, όμως, έδρα το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Και συντονιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό» κατηγόρησε ευθέως, ξεκαθαρίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης από την πρώτη μέρα που πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου είχε οργανώσει το παρακρατικό δίκτυο.

«Ο πρίγκιπας που θα… γινόταν βασιλιάς»

Εν συνεχεία, περιέγραψε τον πολιτικό του αντίπαλο ως εξής: «Μεγάλωσε ως πρίγκιπας και τώρα νόμιζε ότι έγινε βασιλιάς. Και πίστεψε ότι θα είναι ισόβιος. Ότι κανείς ποτέ δε θα τον ελέγξει». Αποκάλυψε δε πως όταν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είχε τεθεί επί τάπητος το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων μέσω Predator, ο κ. Ράμμος δέχτηκε παραινέσεις να μην εμπλακεί στην έρευνα διότι η συμπολίτευση ήταν στοχοπροσηλωμένη με τις «νομότυπες επισυνδέσεις».

Στηλίτευσε, επίσης, την εκτεταμένη επίθεση που εξαπέλυσε η ΝΔ κατά του προέδρου της ΑΔΑΕ, ενώ στην τραγελαφική πορεία της επιχειρηματολογίας του Μεγάρου Μαξίμου κάθε φορά που νέα στοιχεία για το εύρος και την έκταση του παρακρατικού μηχανισμού έρχονταν στην επιφάνεια.

«Στην αρχή η κυβέρνηση αρνήθηκε ως προϊόντα μυθοπλασίας τις υποκλοπές. Μίλησε για μύθους του Αισώπου. Κατάγγειλε και έθεσε υπό διωγμώ την ερευνητική δημοσιογραφία. Επιστράτευσε τη σπίλωση και τη δολοφονία χαρακτήρων. Ύστερα, κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να παραδεχτεί κάποιες υποκλοπές, όπως του κυρίου Ανδρουλάκη, τις οποίες όμως υποβάθμισε σε “παρατυπίες”» είπε και συμπλήρωσε: «Ή ακόμα χειρότερα σε νόμιμες επισυνδέσεις, που δεν έπρεπε όμως να έχουν συμβεί. Νόμιμες, αλλά υποχρεώθηκαν σε παραίτηση οι πιο έμπιστοι άνθρωποι του κυρίου Μητσοτάκη!»

Οι αποδείξεις της εκτροπής

Μετά την υπενθύμιση των πρωθυπουργικών αρνήσεων επί των αλλεπάλληλων δημοσιευμάτων του Documento για την παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη (5046c) ή του κ. Φλώρου (519c), ο κ. Τσίπρας πέρασε στην αποκάλυψη των τεκμηρίων του εγκληματικού δικτύου που λειτουργούσε με «εγκέφαλο» τον πρωθυπουργό της χώρας.

«Όσοι λοιπόν αναρωτήθηκαν τι περιείχε ο φάκελος που κρατούσα όταν έβγαινα χθες από τα γραφεία της ΑΔΑΕ, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρό της, τον κύριο Ράμμο, ήρθε η ώρα να τους λύσω την απορία» ανέφερε εισαγωγικά και πρόσθεσε:

«Ο φάκελος περιείχε τα αποτελέσματα της έρευνας της ΑΔΑΕ, μετά από αίτημα που κατέθεσα στις 7/12 και εμπλούτισα κατόπιν γραπτού αιτήματος της Αρχής, με μεταγενέστερο αίτημά μου στις 28/12. Ο φάκελος, λοιπόν, περιέχει τα παράνομα έργα του σκοτεινού παρακράτους που έστησε ο κύριος Μητσοτάκης. Το ξεγύμνωμα του παρακράτους από την πιο αρμόδια Αρχή του κράτους. Περιέχει το σκοτάδι που έχουμε υποχρέωση, όλες οι δυνάμεις της δημοκρατίας, να διαλύσουμε.

»Στις 28/12 και ενώ ήταν γνωστό ότι στα αρχεία των παρόχων η ανεξάρτητη Αρχή είχε ήδη βρει ευρήματα επισυνδέσεων της ΕΥΠ, πέραν του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη, και για τα τηλέφωνα του ευρωβουλευτή Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τέλογλου, ζήτησα επισήμως να διεξαχθεί έλεγχος από την Αρχή, ώστε να διελευκάνει αν ετέθη πράγματι σε επισύνδεση ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΣ κ. Λαλούσης, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Διακόπουλος, ο πρωήν και ο νυν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών κ.κ. Λάγιος και Αλεξόπουλος».

Τούτων δοθέντων, ανακοίνωσε στο Σώμα: «Και η απάντηση που επισήμως έλαβα, ήταν έξι στα έξι. Για όλους ευρέθησαν επισυνδέσεις της ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη». Μάλιστα, έφερε στο φως και το χρονικό διάστημα της παρακολούθησης των έξι. «Για τον υπουργό του κ. Μητσοτάκη, τον στόχο της ΕΥΠ 5046C και κατά κόσμον Κωστή Χατζηδάκη, τα ευρήματα αφορούν διατάξεις που εκδόθηκαν από τον Νοέμβρη του 2020 έως τον Μάη του 2021. Δηλαδή τον κ. Χατζηδάκη τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ του κου Μητσοτάκη επί περίπου 8 συνεχόμενους μήνες. Με διατάξεις που η αρμόδια εισαγγελέας της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, υπέγραφε ανά δυο μήνες. Που σημαίνει ότι υπέγραψε τουλάχιστον τέσσερις διατάξεις παρακολούθησης του τότε υπουργού Ενέργειας και σήμερα Εργασίας.

»Για τους δε στρατιωτικούς, οι διατάξεις ξεκινούν από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Μάιο του 2022. Με δυο λόγια, η ΕΥΠ Μητσοτάκη άκουγε τους αρχηγούς του στρατεύματος, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας και τους επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών για δύο περίπου χρόνια. Που σημαίνει ότι η αρμόδια εισαγγελέας έχει υπογράψει δεκάδες διατάξεις για τη παρακολούθηση αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων ακόμη και των δύο αρχηγών» εξήγησε.

Και διερωτήθηκε: «Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθούνται οι ταγοί της εθνικής μας ασφάλειας; Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθείται ο υπουργός Ενέργειας τότε; Ήταν οι αρχηγοί του στρατεύματος επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια; Ήταν ύποπτοι για κατασκοπία;».

«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η κυβέρνηση»

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την πρόταση δυσπιστίας στην «επικίνδυνη» κυβέρνηση. «Η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων έκαναν ακόμα και την εθνική μας ασφάλεια πεδίο υποκλοπών και εκβιασμών είναι επικίνδυνη για τα δικαιώματα, για τη δημοκρατία και για την ασφάλεια της χώρας» σημείωσε και κατέληξε λέγοντας:

«Η παρακρατική λειτουργία, η διαφθορά και η πρωτοφανής νοοτροπία αυθαίρετης και ιδιοτελούς άσκησης της εξουσίας αποτελεί στρατηγική επιλογή αυτής της Κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη απωλέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ούτε για μια στιγμή ακόμα.

»Για τους λόγους αυτούς υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, ως ένα πρώτο βήμα της πορείας στο λαό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης. Η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει: Με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή;».

Η πρόταση δυσπιστίας:

Διαβάστε σχετικά:

Αποκάλυψη των στοιχείων των παρακολουθήσεων από τον Τσίπρα στη Βουλή – Πλήρης επιβεβαίωση του Documento

Σκάνδαλο υποκλοπών: Η μέρα της δικαίωσης για το Documento

 

Documento Newsletter