Βουλή: Πώς ο Σκυλακάκης υπερασπίστηκε το σχέδιο Ανάκαμψης

Βουλή: Πώς ο Σκυλακάκης υπερασπίστηκε το σχέδιο Ανάκαμψης

Υπερασπίζοντας ως μέγα επίτευγμα της κυβέρνησης αλλά και ως «τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να αλλάξει» το σχέδιο για τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και με απαντήσεις στην κριτική της αντιπολίτευσης, εμφανίστηκε στην συνεδρίαση της Ολομέλειας για την κύρωση των δύο συμβάσεων του Ταμείου Ανάκαμψης ο καθ’ ύλην αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θ.  Σκυλακάκης. 

«Η κυβέρνηση σχεδίασε το Σχέδιο Ελλάδα 2.0 με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, για το λόγο αυτό είμαστε η πρώτη χώρα που υπέγραψε τις σχετικές συμβάσεις και η πρώτη χώρα που θα πάρει χρήματα, με την πρώτη εκταμίευση των 4 δις ευρώ να αναμένεται άμεσα, ίσως και την επόμενη Παρασκευή, κι αυτό μας ενδιαφέρει γιατί θα δώσει ένα σημαντικό μήνυμα στις αγορές», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης. 

«Με το σχέδιο έρχονται στη χώρα ευρωπαϊκοί πόροι 30.5 δις ευρώ που μοχλεύονται περαιτέρω και τελικά κινητοποιούμε 60 δισ. ευρώ συνολικούς επενδυτικούς πόρους, μέσα σε μια 5ετία», τόνισε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι ‘ποτέ άλλοτε δεν έχουμε πετύχει τέτοια μόχλευση σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, το 1 προς 2 και ποτέ δεν έχουμε πετύχει τόσο μεγάλη κινητοποίηση πόρων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα». Για το λόγο αυτό συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με έκθεση του Oxford Economics, το ελληνικό σχέδιο είναι το πιο φιλόδοξο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς κινητοποιεί πόρους στο 20% του ΑΕΠ, έναντι 15% των δεύτερων σε σειρά Ρουμανίας και της Κροατίας, και γι αυτό αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη επίπτωση στην ανάπτυξη του ΑΕΠ και την απασχόληση. 

Οι απαντήσεις του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού στην αντιπολίτευση και τον ΣΥΡΙΖΑ

Επιχειρώντας στη συνέχεια να απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο Θ Σκυλακάκης:  

  • Προκειμένου να απορρίψει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι το σχέδιο είναι κακό ή στερείται συνεκτικότητας, επικαλέστηκε δημοσιεύματα των Economist, Bloomberg,  Financial Times, που παραπέμποντας σε κοινοτικούς αξιωματούχους χαρακτήριζαν το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ως «το καλύτερο και το πιο συνεκτικό». Παρομοίως αναφέρθηκε σε έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s που έλεγε ότι το ελληνικό σχέδιο θα οδηγήσει την Ελλάδα στη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ συγκριτικά με τις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, μειώνοντας έτσι το βάρος του χρέους.
  • Προκειμένου να αποκρούσει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι το σχέδιο ευνοεί λίγα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, ξεχώρισε και απαρίθμησε επιμέρους έργα και δράσεις του που είναι πράγματι προς όφελος των πολλών, μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν το Πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον, το Πρόγραμμα Εξοικονομώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτρισμού, τα πολεοδομικά σχέδια για το 80% της χώρας που δεν έχει, η ενίσχυση των δικτύων ύδρευσης, οι επενδύσεις στα αρδευτικά δίκτυα, η ψηφιοποίηση του κράτους με ΕΦΚΑ, πολεοδομίες, σχολεία κλπ
  • Προκειμένου να απαντήσει στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση επιλέγει το κομμάτι των 12.7 δις ευρώ που αφορούν χαμηλότοκα δάνεια να περάσει στο σύνολό του μέσα από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που αποκλείουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χρηματοδοτούν μόνο λίγες πολύ μεγάλες, αποκλείοντας μάλιστα την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα  θα μπει στη διαδικασία και ότι υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδοτικό κονδύλι ύψους 1.5 δις ευρώ που θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εφόσον θέλουν να επενδύσουν, ωστόσο οι συστημικές τράπεζες χρειάζονται  για να στοιχειοθετούν το αξιόχρεο των επενδυτικών σχεδίων. 
  • Προκειμένου να αποκρούσει τις κατηγορίες σύσσωμης σχεδόν της αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση συγκρότησε το σχέδιο διαχείρισης των κονδυλίων του Ταμείου μόνη της και χωρίς διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τις παραγωγικούς φορείς, ο Κ. Σκυλακάκης ουσιαστικά αναγνώρισε ότι έγινε έτσι, υποστήριξε όμως ότι η επιλογή αυτή έγινε λόγω της ανάγκης να γίνουν όλα πολύ γρήγορα, προκειμένου να μην καθυστερήσουν ή χαθούν τα χρήματα.  
  • Τέλος, προκειμένου να αποκρούσει τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κυβερνητικό Σχέδιο Ανάκαμψης δεν περιλαμβάνει έργα με κοινωνική διάσταση που συνεισφέρουν στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, όπως πράγματι κάνουν τα σχέδια άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι και ο αποκλεισμός από την αγορά εργασίας αποτελεί μεγάλη ανισότητα, άρα αν το σχέδιο οδηγήσει καταφέρει να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας, το σχέδιο θα έχει  συμβάλει και στον περιορισμό των ανισοτήτων. 
Documento Newsletter