Βουλή: Πολυνομοσχέδιο «σκούπα», επάλληλες συνεδριάσεις και στα σκαριά… βραδινές τροπολογίες

Στα παλαιότερα των υποδημάτων της έχει γραμμένες η κυβερνητική πλειοψηφία τις προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής ή ακόμα και αυτές του νόμου για το «επιτελικό κράτος» σε σχέση με τις αρχές καλής νομοθέτησης, επιδεικνύοντας ύποπτη νομοθετική ζέση λίγο πριν την ολοκλήρωση των εργασιών του Κοινοβουλίου για την έναρξη των διακοπών και δη τη στιγμή που τα πύρινα μέτωπα -μεταξύ άλλων- σε δάσος Δαδιάς, Λέσβο και Ηλεία μαίνονται.

Είθισται πριν η Βουλή μπει σε ρυθμούς θερινής ραστώνης να κατατίθενται σωρηδόν (όχι «σωρηζόν», όπως λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης) ρυθμίσεις για να κλείσουν οι όποιες κυβερνητικές εκκρεμότητες. Ανάμεσα σε αυτές τις ρυθμίσεις εντοπίζονταν εξυπηρετήσεις και κυβερνητικά «δώρα», τα οποία τίθεντο προς ψήφιση με την ελπίδα να περάσουν κάτω από τα δημοσιογραφικά «ραντάρ».

Προεκλογικά η ΝΔ στηλίτευε τη νομοθετική πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης και διαβεβαίωνε για την πιστή τήρηση του Κανονισμού της Βουλής. Μάλιστα, μετά τις εκλογές, κατατέθηκε και υπερψηφίστηκε η νομοθετική πρωτοβουλία του Γιώργου Γεραπετρίτη για το «επιτελικό κράτος», η οποία θέσπισε κανόνες και αρχές καλής νομοθέτησης.

Ωστόσο, όσα συμβαίνουν σήμερα, Δευτέρα, αλλά και όσα θα ακολουθήσουν μέχρι το πέρας της εβδομάδας, βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μόνο για σήμερα έχουν προγραμματιστεί πέντε συνεδριάσεις Επιτροπών της Βουλής για συνολικά τρία νομοσχέδια, ενώ παράλληλα διεξάγεται η συζήτηση άλλου νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Ειδικότερα, έχουν οριστεί τρεις συνεδριάσεις της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να συζητηθούν τα νομοσχέδια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του υπουργείου Δικαιοσύνης. Επιπλέον, σήμερα εισήχθη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου το νομοσχέδιο – «σκούπα» του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο προβλέπει περιστολή και περιορισμούς στις περιοχές Natura και, μάλιστα, την ώρα που καίγεται το δάσος της Δαδιάς. Το πολυνομοσχέδιο αποτελείται από 178 άρθρα και τα οποία προέρχονται συνολικά από 12 υπουργεία! Ταυτόχρονα, στην Ολομέλεια συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις «αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις».

Κι όλα αυτά εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων της αντιπολίτευσης για τον νομοθετικό… οργασμό της κυβέρνησης που προκαλεί υποψίες ως προς τα κίνητρα και τους σκοπούς της. Ενδεικτική είναι η αντίδραση του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτη Φάμελλου, κατά τη συζητήση του «ερανιστικού νομοσχεδίου» του ΥΠΕΝ. «Πρόκειται για την “κατεδάφιση” της επιτελικότητας» είπε και διαπίστωσε πως η ΝΔ έχει «γραμμένους στα παλιά της τα παπούτσια» τους κανόνες καλής νομοθέτησης, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Αντίστοιχες αντιδράσεις εκφράστηκαν και από τους εισηγητές των λοιπών κομμάτων της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της ενέργειας». 

Ετικέτες