Βουλή: Νεοφιλελεύθερο σοκ, ακροδεξιό δέος

Βουλή: Νεοφιλελεύθερο σοκ, ακροδεξιό δέος

Η υπερσυντηρητική σύνθεση της νέας Βουλής αποκαλύφθηκε πανηγυρικά και πένθιμα για τις προοδευτικές δυνάμεις κατά τις προγραμματικές δηλώσεις

Εγιναν τα αποκαλυπτήρια του κοινοβουλευτικού θιάσου, επιβεβαιώνοντας τις δυσμενείς προβλέψεις για το ακροδεξιό αποτύπωμα της νέας Βουλής. Σχήματα και αφηγήματα εθνικιστικού ανορθολογισμού, αμφισβήτησης στοιχειωδών δικαιωμάτων και απολίτικης εντυπωσιοθηρίας έδωσαν και πήραν κατά τη διάρκεια της τριήμερης διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Το ακροδεξιό αμπαλάζ συνοδεύεται από τα νεοφιλελεύθερα προτάγματα της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία έδειξε ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής με το «στρατιωτικοποιημένο» ΕΚΑΒ και τις διαχειριστικές ντρίμπλες που σκοπό έχουν να αναστραφεί «η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση», όπως είπε ο πρωθυπουργός.
Κοινή παραδοχή αποτελεί ότι η μετατόπιση της κεντρικοπολιτικής κονίστρας προς τα ακροδεξιά δεν προκαλεί μόνο πίεση στα προοδευτικά κόμματα, τα οποία –στο φινάλε– μπορούν να αντιληφθούν αυτήν τη συνθήκη ως ευκαιρία για να αναδείξουν μια αντίρροπη πολιτική πρόταση μπροστά στον σκοταδισμό και στις ψεκασμένες θεωρίες. Κυρίως, πολιτικό άγχος έχει καταβάλει τη ΝΔ. Δεν είναι μυστικό ότι «γαλάζια» στελέχη κυκλοφορούν στους διαδρόμους της Βουλής προβληματισμένα όχι για την εικόνα του κοινοβουλίου αλλά για τον τρόπο που θα διατηρήσουν επαφές και προσβάσεις στο ακραίο ακροατήριο. Διότι καθένα από τα ακροδεξιά κόμματα που μπήκαν στη Βουλή ποντάρει τα ρέστα του σε ξεχωριστά πεδία της μισαλλόδοξης ατζέντας, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Πάντως η πρώτη ανάγνωση που γίνεται στην ΚΟ της συμπολίτευσης είναι ότι οι πολιτικοί θεομπαίχτες της Νίκης είναι μακράν η πιο επικίνδυνη πολιτική δύναμη στα δεξιά της ΝΔ, καθώς –σύμφωνα με την ανάγνωση «γαλάζιων» βουλευτών– φαίνεται πως εκφράζει με επιτυχία το αντιδραστικό τρίπτυχο στο οποίο μέχρι πρότινος το μονοπώλιο είχε η κυβερνώσα παράταξη: πατρίς – θρησκεία – οικογένεια. Από την άλλη, λοιποί βουλευτές της ΝΔ θεωρούν ότι σε αυτό το δυστοπικό κοινοβουλευτικό σκηνικό θα είναι πολύ εύκολο για την πλειοψηφία να αναδεικνύει πως θα είναι μια «μετριοπαθής φωνή της λογικής».

«Πολυεπίπεδος εκσυγχρονισμός»

Στην πρώτη του τοποθέτηση μετά την επανεκλογή του ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να δώσει το στίγμα των «σημιτικών» αναφορών του επαναλαμβάνοντας τον όρο «πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός». Διόλου τυχαίο ότι στην ιστορική αναδρομή στην οποία προέβη για να δείξει τα σημεία έμπνευσής του ανέφερε τους εξής «τρεις σταθμούς που σφράγισαν την πρόοδο της χώρας μας τα τελευταία 100 χρόνια»: Πρώτον, «τον αστικό εκσυγχρονισμό του Ελευθερίου Βενιζέλου». Δεύτερον, «τον ανορθωτικό εκσυγχρονισμό των δεκαετιών του ’50 και του ’60» και, τρίτον, «τον πολιτικό εκσυγχρονισμό της μεταπολίτευσης». Σε εκείνο το σημείο έπλεξε το εγκώμιο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά δεν παρέλειψε να επισημάνει τη συνεισφορά «από σημαντικές προωθητικές απόπειρες και από πρωθυπουργούς του ΠΑΣΟΚ, από τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Σημίτη με την εθνική συμφιλίωση, την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την ένταξή μας στην ΟΝΕ».

Πέραν των διαπιστευτηρίων στον Κ. Σημίτη, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε ένα κρεσέντο ακοστολόγητης παροχολογίας, το οποίο συνδυάστηκε με νεοφιλελεύθερες προτάσεις όπως η επίμονη προώθηση της αναθεώρησης του άρθρου 16, πετώντας το γάντι στον Νίκο Ανδρουλάκη. «Εύχομαι πραγματικά, κ. Ανδρουλάκη, να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος αυτήν τη φορά» είπε, έχοντας θυμίσει νωρίτερα «την υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του Γιώργου Παπανδρέου όταν είχαμε ευκαιρία να αλλάξουμε το άρθρο 16». Και συμπλήρωσε με νόημα: «Μαζί να πάμε να βρούμε τους 180 βουλευτές και να σταματήσει επιτέλους αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση».

Σε αυτό το πλαίσιο να σημειωθεί ότι η νεοφιλελεύθερη πυξίδα διαφάνηκε και από την τοποθέτηση του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος επανέλαβε πως θα κοπούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. «Εχουμε μπροστά μας και την πρόσθετη πρόκληση για τον νέο τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς θα τελειώνει σταδιακά –με βάση την ευρωπαϊκή κατεύθυνση– η δυνατότητα για επιδοτήσεις» ανέφερε, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας το μαζικό μπλακάουτ. Επιπλέον, η νέα υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως αποσαφήνισε ότι έρχεται «αξιολόγηση παντού», ο Βασίλης Κικίλιας, νέος υπουργός Κλιματικής Κρίσης, φάνηκε να μη γνωρίζει τον αριθμό των πτητικών μέσων που διαθέτει η πυροσβεστική για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, νέος υπουργός Υγείας, προσπάθησε να… χρυσώσει το χάπι μιλώντας για 20 (!) άμεσες προσλήψεις για τα ασθενοφόρα της Αττικής, με το επόμενο βήμα «εκσυγχρονισμού» του ΕΚΑΒ να είναι το άνοιγμα της πλατφόρμας για «λοιπό προσωπικό» προκειμένου να προσληφθούν 250 άτομα κλάδου ασθενοφόρων για δύο έτη υπηρεσίας στο ΕΚΑΒ Αττικής.

Η προεδρική εμφάνιση Φάμελλου

Αξιοπρεπής ήταν η εμφάνιση του Σωκράτη Φάμελλου κατά την πρώτη του ομιλία με την ιδιότητα του μεταβατικού προέδρου ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρώην υπουργός, ο οποίος ανέλαβε τον δύσκολο ρόλο να πάρει τη σκυτάλη (μεταβατικά) από τον Αλέξη Τσίπρα, διατύπωσε τις κατευθυντήριες γραμμές της προγραμματικής αντιπολίτευσης που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ξεκαθάρισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση «θα σταθεί απέναντι στο πλιάτσικο, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και στην άλωση του κράτους από κομματικούς στρατούς, όπως επίσης απέναντι στη νοοτροπία του ρουσφετιού, με την ταυτόχρονη αποδόμηση θεσμών και κράτους δικαίου».

Ενδιαφέρον προκάλεσε δε ότι ο Σωκρ. Φάμελλος έκανε άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ μιλώντας για «συνεργασία στον προοδευτικό χώρο», καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της ακροδεξιάς και της ηγεμονίας του Κυρ. Μητσοτάκη. Ως προς τον πολιτικό πανηγυρισμό του Κυρ. Μητσοτάκη για την επικείμενη επιστροφή των μετοχών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε με νόημα τη σχετική τροπολογία που είχε φέρει πριν από τις εκλογές η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση δεν υπερψήφισε, ενώ υπενθύμισε και τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, συμπεραίνοντας: «Δεν κάνετε κάποιο χατίρι, υπάρχει η απόφαση του ΣτΕ».

«Πλάτη» στη ΝΔ για το άρθρο 16

Στην παρθενική του ομιλία στο κοινοβούλιο ο Ν. Ανδρουλάκης άναψε το πράσινο φως για την αναθεώρηση του άρθρου 16, στηρίζοντας την πρόθεση της ΝΔ με αστερίσκους που δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει προκαταβολικά. «Οπως έχω δηλώσει επανειλημμένα, προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου για να έχουν τα εφόδια που χρειάζονται όλα τα ελληνόπουλα» σημείωσε αρχικά και συμπλήρωσε: «Αλλά δεν είμαστε αρνητικοί στην ουσιαστική ρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα την αυτονομία, τη λογοδοσία και τα υψηλά στάνταρ, που πρέπει να πληρούνται όπως και σε άλλες χώρες. Σε κάθε περίπτωση, μην περιμένετε να δεχτούμε ως ισότιμα πανεπιστήμια ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που θα βάλουν απλά μια ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων».
Ενδιαφέρον προκάλεσαν η αναφορά του στο σκάνδαλο των υποκλοπών και το ερώτημα που έθεσε στον Κυρ. Μητσοτάκη για το μέλλον του Χρήστου Ράμμου. «Είναι στις προθέσεις σας η συγχώνευση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με μόνο στόχο την αποστρατεία του κ. Ράμμου, ο οποίος ήταν και το θύμα εξωθεσμικής επίθεσης από τον υπουργό σας, τον κ. Γεωργιάδη; Στον βωμό της δήθεν επιτελικότητας θα αποδυναμώσετε τα θεσμικά αντίβαρα;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, φέρνοντας στην επιφάνεια την έντονη φημολογία που επικρατεί για την –διά της πλαγίου– κυβερνητική πρόθεση καρατόμησης του προέδρου της ΑΔΑΕ.

Μικροψυχία Κουτσούμπα

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκρινε σκόπιμο να εκκινήσει την τοποθέτησή του με μια βιτριολική αναφορά κατά του Αλ. Τσίπρα. Τι κι αν ο πρώην πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει την παραίτησή του από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ο γγ του ΚΚΕ φαίνεται ότι τον αντιλαμβάνεται ακόμη και σήμερα ως βασικό πολιτικό του αντίπαλο αντί του Κυρ. Μητσοτάκη ο οποίος επανεκλέχτηκε πρωθυπουργός. «Οι αυταπάτες έχουν τελειώσει μαζί με τους εμπνευστές τους» ήταν το πικρόχολο σχόλιο του Δ. Κουτσούμπα, ο οποίος στην αρχή της τοποθέτησής του έθιξε την επέτειο του δημοψηφίσματος του 2015, στο οποίο ο Περισσός έλεγε: «ΟΧΙ στο ΟΧΙ, ΟΧΙ στο ΝΑΙ».

«Νέα τάξη πραγμάτων»

Τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, ο οποίος διευκρίνισε αρχικά ότι αποστρέφεται τον ναζισμό και τον φασισμό αλλά στη συνέχεια ξεδίπλωσε όλη την ακροδεξιά ατζέντα με ψεκασμένες πινελιές. Ο Βασίλης Στίγκας μίλησε για «τις διδαχές των Ελλήνων προφητών και μαχητών, όπως ο Παύλος Μελάς, ο Ιων Δραγούμης και ο Περικλής Γιαννόπουλος», ενώ τάχθηκε κατά της «κοσμοπολίτικης και διεθνιστικής Αριστεράς», αλλά και της κεντροδεξιάς που είναι «αγγελιοφόρος της νέας τάξης πραγμάτων».

Παράλληλα, στηλίτευσε την «ισλαμοποίηση» της χώρας και ζήτησε την «άμεση απέλαση των παράνομων μεταναστών», ενώ από το στόχαστρό του δεν ξέφυγε ούτε η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, λέγοντας: «Προτείνουμε τη θωράκιση της ελληνικής οικογένειας, η οποία πλήττεται εκ βάθρων εξαιτίας της εισβολής από νέα ήθη και θεσμούς που εργαλειοποιούν τις ιδιαιτερότητες μιας ορισμένης ομάδας». Μάλιστα πρότεινε να θεσπιστεί το Pride Family, το οποίο αποτελεί την αντιδραστική απάντηση της πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι στις παρελάσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Αξιοσημείωτο πως σε επίπεδο κριτικής προς την κυβέρνηση το μόνο που της πρόσαψε ουσιαστικά ήταν η απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Υπό (ακροδεξιά) πίεση ο Βελόπουλος

Πιεσμένος για να κρατήσει συμπαγές το ακροατήριό του φάνηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος πήρε μέρος στην ακροδεξιά εντυπωσιοθηρία υποστηρίζοντας: «Δεσμευόμαστε ενώπιον Θεού και ανθρώπων: θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δίκαια του ελληνικού λαού με πρόγραμμα, σχέδιο και προτάσεις». Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό προσωπικά, έχοντας ως αιχμή τις πέντε προτάσεις συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής, με τη μία εξ αυτών να αφορά «τη διερεύνηση των επιπλοκών, θανάτων και διαφόρων ασθενειών που προκάλεσε στις Ελληνίδες και στους Ελληνες το εμβόλιο mRNA και τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών στα μέλη της κυβέρνησης της ΝΔ».

Μεσαιωνικές απόψεις στον 21ο αιώνα

Τις σκοταδιστικές του διατυπώσεις επανέλαβε από βήματος Βουλής ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός, ο οποίος έδωσε έμφαση στο δημογραφικό με βάση το (δήθεν) δικαίωμα του αγέννητου παιδιού, ενώ επιτέθηκε στον Κυρ. Μητσοτάκη με φόντο την εξαγγελία για τη θέσπιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. «Ανέφερε πρώτα την πολιτική του για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και τελευταία την πολιτική του για το παιδί» είπε και προειδοποίησε πως αν αυτό το ενδεχόμενο πάρει σάρκα και οστά, τότε η Νίκη θα βρεθεί απέναντι. «Τι τον θέλετε τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών όταν όλα τα δικαιώματά τους είναι εξασφαλισμένα από το σύμφωνο συμβίωσης;» ήταν το ομοφοβικό ερώτημα που έθεσε.

Απολίτικο σόου και αγάπη σε όλους

Ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας πήρε μέρος στη σκυταλοδρομία εντυπωσιοθηρίας με απολιτίκ όρους «αγάπης». Η αυτοαναφορικότητά της την οδήγησε στο να αυτοαναγορευτεί εγγυήτρια της δημοκρατικής λειτουργίας του κοινοβουλίου, συστήνοντας ταυτόχρονα τόσο τον εαυτό της όσο και τα μέλη της «πολυσχιδούς και πολυτάλαντης» κοινοβουλευτικής της ομάδας, τρία εκ των οποίων είναι αριστερόχειρες, όπως είπε! Προφανώς από τον λόγο της δεν μπορούσαν να λείπουν και οι αναφορές αγάπης, αφού αυτή «μπορεί να κινήσει το σύμπαν» ή «και βουνά».

 

Ετικέτες

Documento Newsletter