Βουλή: Νέα πώληση όπλων με προορισμό την Ουκρανία – Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ

Άλλη μία πράξη «αξιοποίησης μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού πυρομαχικών και ναρκών» ετοιμάζεται να εγκρίνει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η κυβερνητική πλειοψηφία, πουλώντας στις ΗΠΑ ρουκέτες (122 χιλ.) και νάρκες (DM11) με σκοπό αυτές να καταλήξουν στην Ουκρανία.

Μέσω της διακρατικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να δρομολογηθεί η πώληση αφενός 3.000 ρουκετών με ελάχιστο αποδεκτό αντάλλαγμα 5.490.000 ευρώ και αφετέρου 50.000 ναρκών με ελάχιστο αποδεκτό αντάλλαγμα 1.825.000 ευρώ. Ήτοι, 7.315.000 ευρώ σύνολο.

Εκτός από το παράδοξο που θέλει τη χώρα που θα αγοράσει τον συγκεκριμένο «μη επιχειρησιακά αναγκαίο στρατιωτικό εξοπλισμό» από την Ελλάδα να είναι ίδια που τα είχε πουλήσει, ενδιαφέρον προκαλεί ότι -σύμφωνα με τις πληροφορίες- τον Σεπτέμβριο του 2022 είχε ενεργοποιηθεί πρόγραμμα «αναβάθμισης ρουκετών 122 χιλ.» ύψους 87,912 εκατ. ευρώ, χωρίς αυτό να ολοκληρώνεται.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εν λόγω ρουκέτες κρίνονται πλέον από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ως «παλαιάς τεχνολογίας», ενώ ερωτηματικά (αν όχι θυμηδία) προκαλεί η αιτιολόγηση της πώλησης των ναρκών. Πέραν της επανάληψης του ισχυρισμού περί υλικού «παρωχημένης τεχνολογίας», επίκληση γίνεται και στον «πολύτιμο αποθηκευτικό χώρο» που καταλαμβάνουν οι νάρκες.

«Εξοικονομούνται σημαντικοί οικονομικοί πόροι»

Πηγές του υπουργείου παρουσιάζουν τη διακρατική συμφωνία ως «εξοικονόμηση σημαντικών οικονομικών πόρων από τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ», ενώ ως προς την προμήθεια περιπλανώμενων πυρομαχικών σημειώνουν πως «το συνολικό κόστος του προγράμματος εκτιμάται στο ποσό των 75.200.000€ (χωρίς κρατήσεις και λοιπά έξοδα), εκ των οποίων πλέον των 2/3 θα καλυφθούν από τις ΗΠΑ, μέσω πιστώσεων Foreign Military Financing (FMF)». «Επομένως καθίσταται πρόδηλα φανερό ότι αντί για 75 εκατομμύρια € από τον προϋπολογισμό για τα εξοπλιστικά προγράμματα, θα απαιτηθούν μόνο 25 εκατ. ευρώ» συμπεραίνουν οι πηγές.

 

Ενστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σαφές ότι θα διατυπωθούν ξεκάθαρες ενστάσεις σε σχέση με την πώληση των ρουκετών και των ναρκών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίζει τη συγκεκριμένη διακρατική συμφωνία.

Διαβάστε επίσης

Κομισιόν: Η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τους νέους Επιτρόπους – Στο Μεταφορών ο Απόστολος Τζιτζικώστας – Όλα τα ονόματα

Αιχμή Κακλαμάνη για συμβούλους Μητσοτάκη: Τους πιάνει φαγούρα με τον κοινωνικό φιλελευθερισμό (Video)

Φαραντούρης στο documentonews.gr: Σκέφτομαι σοβαρά να είμαι υποψήφιος αλλά μόνο με όρους ενότητας

Η Δώρα Χρυσικού στο Documento: «Δεν έχουμε τελειώσει με τον φασισμό»

Σοκ στον Βόλο: Χτύπησε με ψαροντούφεκο τον πατέρα του – Διαπέρασε το κρανίο η τρίαινα