Βουλή – Μητσοτάκης για σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Διαστροφή της πραγματικότητας για κάλυψη των ευθυνών του

Βουλή – Μητσοτάκης για σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Διαστροφή της πραγματικότητας για κάλυψη των ευθυνών του

Επιθετικός, κουνώντας το δάχτυλο ακόμα και στον Νίκο Ανδρουλάκη τον οποίο έφτασε στο σημείο να «ταυτίσει» με τη Χρυσή Αυγή ως στόχο παρακολούθησης και πασχίζοντας να παρουσιάσει τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ ως «κανονικότητα» και τη δράση του Predator στη χώρα ως ζήτημα που δεν αφορά τη χώρα εμφανίστηκε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με θέμα το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ολομέλεια της Βουλής.

Επιβεβαιώνοντας τη δεινή θέση που έχει βρεθεί, επέλεξε και εκείνος όπως και ο φιλοκυβερνητικός τύπος νοσηρά υπονοούμενα για «εθνικό κίνδυνο» πίσω από το σκάνδαλο των υποκλοπών, και κατέληξε να διαμηνύει πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί ούτε να προσφύγει σε εκλογές.

«Υποδέχτηκα με αυτοκριτική τα όσα συνέβησαν με την νόμιμη επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη» ήταν από τα πρώτα λόγια που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του από το βήμα της Βουλής, επιβεβαιώνοντας την επιθετική του διάθεση και την ειλημμένη απόφαση να διαστρέψει την πραγματικότητα που έχει συντελεστεί υπό την εποπτεία του από την ΕΥΠ και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Παρά τις «συμπτώσεις» των παρακολουθήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη, όπου ΕΥΠ και Predator «διαδέχθηκαν» τις παρακολουθήσεις, ο πρωθυπουργός διαχώρισε τις παρακολουθήσεις μεταξύ της κρατικής υπηρεσίας και του παράνομου λογισμικού που είναι γνωστό πως χρησιμοποιείται κατά βάση από κυβερνήσεις.

Αφού έκανε τον διαχωρισμό, κούνησε το δάχτυλο στον Ν. Ανδρουλάκη, καλώντας τον να πάει στη Δικαιοσύνη εάν πιστεύει πως η παρακολούθησή του ήταν παράνομη, επαναλαμβάνοντας πως «η επισύνδεση ήταν νόμιμη». Μάλιστα, εκεί προκάλεσε μεγάλη έκπληξη με την ευρηματικότητα αλλά και την προκλητική αναφορά για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων πως «χάρη στις παρακολουθήσεις πιάσαμε τη Χρυσή Αυγή».

Σε κάθε περίπτωση αρνήθηκε την κοινοποίηση των στοιχείων που αφορούν τον Ν. Ανδρουλάκη, υποστηρίζοντας πως «δεν θα γίνουν φέιγ βολάν τα στοιχεία» της μυστικής υπηρεσίας.

Ακολούθως, ωσάν να έδωσε τις απαντήσεις που του ζητούνται από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αλλά και το σύνολο της αντιπολίτευσης και των πολιτών, και αφού επανέλαβε νοσηρούς υπαινιγμούς για όσους ζητούν έλεγχο συνδέοντάς τους με τους «εχθρούς της χώρας», παρέθεσε σειρά προτάσεων. Μεταξύ άλλων, μίλησε για ενίσχυση της διαφάνειας με αύξηση της εποπτείας της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αναβάθμιση του ρόλου του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας «για την καλύτερη αξιοποίηση πληροφοριών», τη θωράκιση του πλαισίου νόμιμων επισυνδέσεων, και ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου της ΕΥΠ.

«Σας έχουν καταγγείλει Πανούσης, Βαλαβάνη, Λαφαζάνης, Κοτζιάς και Βαρουφάκης» αντέτεινε στον Αλέξη Τσίπρα, ρίχνοντας στη μάχη -όπως αναμενόταν- γενικόλογες αναφορές για το παρελθόν στην προσπάθεια να συσκοτίσει τη σημερινή συζήτηση.

Στη συνέχεια δε, συνέχισε την «αντεπίθεση» επιχειρώντας παντελή αλλαγή της ατζέντας, με βέλη κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης που «βρέθηκε απέναντι στην κυβέρνηση σε πανδημία, μεταναστευτικό, εθνικές συμφωνίες για την ενίσχυση της άμυνας, απέναντι στα μέτρα αναχαίτισης της ενεργειακής κρίσης καθώς και απέναντι στην αναβάθμιση της ΕΥΠ».

Μάλιστα, μετά τα πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ, στο στόχαστρο μπήκε και το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τους από κοινού πως επιχειρούν παρουσιάσουν ένα «ατυχές γεγονός ως πολιτική κρίση», συνδέοντας και πάλι την κριτική με «όσους καραδοκούν εκτός συνόρων».

Σημειώνεται πως ήδη από τα μισά της ομιλίας του, ο Κυρ. Μητσοτάκης πέρασε και σε… προεκλογική αντεπίθεση, συνδέοντας την κριτική που του γίνεται με τις επερχόμενες εκλογές και την πιθανή συνεργασία Τσίπρα- Ανδρουλάκη, όπως είπε. Κατηγόρησε επανειλημμένως τα δύο κόμματα πως εκμεταλλεύονται ένα ατυχές γεγονός και το παρουσιάζουν ως «κρίση δημοκρατίας» ζητώντας τους να προσέχουν τα λόγια τους.

«Τα κακώς κείμενα στην ΕΥΠ έχουν διαχρονική διαδρομή. Δεν μπορείτε με ένα σφάλμα σήμερα να ανοίγεται θέματα που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Οφείλετε να εξηγήσετε το σχέδιό σας» έφτασε στο σημείο να προσπαθήσει να στρέψει τη συζήτηση εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας ο ίδιος απαντήσεις από εκείνους που τον έσυραν στη σημερινή συζήτηση.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και για το μεταναστευτικό

Χωρίς να σταματήσει ούτε εκεί, άρχισε να παραθέτει «σκάνδαλα» της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός πως πρόκειται απλώς για σημεία κριτικής της Νέας Δημοκρατίας στον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «μία εθνική τραγωδία χειρότερη από αυτή που έχουμε βιώσει τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής σας». Συνέχισε υποστηρίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο βασικός κριτής, επικαλούμενος την έκθεσή της που εκδόθηκε πριν το ξέσπασμα του σκανδάλου, και υποστηρίζοντας πως τα όσα αναφέρει «δεν έχουν σχέση με την δυστοπική εικόνα που παρουσιάζετε.

Δείχνοντας τη δύσκολη θέση που έχει βρεθεί, ζήτησε «να πέσουν οι τόνοι, το θέμα βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και στη Βουλή», ζητώντας να τον στηρίξουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι στις «προκλήσεις του αύριο», αλλά και στους «γείτονές μας που παραμένουν απρόβλεπτοι», στρέφοντας και πάλι τη συζήτηση στον Έβρο, κάνοντας λόγο για «νέο κύμα εισβολής με δήθεν ανθρωπιστικό προσωπείο».

«Αναρωτιέμαι εάν σε αυτή τη συγκυρία είναι δυνατόν να μην έοχυμε όλοι μαζί μια κοινή στάση» διαμαρτυρόμενος για την έντονη κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση για τους πρόσφυγες στον Έβρο, αναπαράγοντας μάλιστα και ψευδείς ειδήσεις για το νεκρό μωρό, «που κάποιοι το βάφτισαν Μαρία», ενώ έχει αποδειχθεί πως η είδηση του θανάτου της αλλά και όνομά της είναι ακριβής. Κατηγόρησε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση για αναπαραγωγή των τουρκικών επιχειρημάτων, συστήνοντάς τους «να το κοιτάξουν».

Και στο τέλος ο εθνικός εχθρός

Συνέχισε κάνοντας λόγο για τη «μεγάλη εικόνα» που «δεν θα την κρύψω πίσω από τη μικρή», απαξιώνοντας το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ως «εσωτερική επικαιρότητα» και αντιτείνοντας την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την εποπτεία, παρότι επρόκειτο για ελλειμμένη απόφαση που προήλθε από τις αποφάσεις του 2018. Μίλησε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα που έρχεται, για την «εσωστρέφεια που αφήσαμε πίσω», για ισχυρή εθνική άμυνα, καταλήγοντας και πάλι σε «συμφέροντα» που καραδοκούν.

«Γνωρίζω δυνάμεις και εκτός Ελλάδος που ποτέ δεν άντεξαν τον δρόμο της φιλελεύθερης δημοκρατίας που έχει επιλέξει η πατρίδα μας. Σε αυτούς θέλω να απευθύνω μερικά σταράτα λόγια: Στην Ελλάδα του 22 δεν θα αναστηθούν τα λιμάνια από τα οποία κάποτε κάποιο ζητούσαν ρούβλια ή δραχμές. Δεν θα χρηματοδοτηθούν ξανά από ξένα κέντρα ΜΜΕ με πρωταγωνιστές για να επηρρεάσουν την πολιτική σκηνή. Ούτε το μερικό θα γίνει γενικό με σκοπό να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση και ο τόπος. Η απάντηση είναι μία, εγώ δεν κάνω πίσω και οι Έλληνες δεν γυρνάνε πίσω. Στη δημοκρατία μόνο ο λαός αποφασίζει για το μέλλον του και αυτή την απόφαση δεν την εκχωρεί σε κανέναν» επέλεξε προς το κλείσιμο της ομιλίας του, χωρίς να μιλά ξεκάθαρα για το σε ποιον απευθύνεται.

Ακολούθως δε εγκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση και όσους ζητούν εκλογές, δείχνοντας χώρες όπως η Ιταλία, κάνοντας λόγο τον κίνδυνο «μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, παράλυτης, με υπουργούς που δεν γνωρίζουν τα χαρτοφυλάκιά τους». Κατηγόρησε μάλιστα τον Αλ. Τσίπρα πως θέλει να κάνει το χατήρι «εκείνων που δεν θέλουν τον Μητσοτάκη στην κυβέρνηση. Έκλεισε υποστηρίζοντας πως «δεν θα φυγομαχήσω, τον δύσκολο χειμώνα θα τον περάσουμε μαζί, δεν θα εκχωρήσω την ευθύνη που μου ανέθεσε ο λαός, και στο τέλος της τετραετίας θα αποφασίσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός ποιος θα τον κυβερνήσει την επόμενη τετραετία».

Στο τέλος έκλεισε με απόφθευγμα που απέδωσε στον Τζον Κένεντι, πως «ένα λάθος γίνεται σφάλμα μόνο όταν δεν το διορθώνουμε», δηλώνοντας παρών για «να διορθώσω τα όποια λάθη μας στο όνομα της ισχυρής και σταθερής Ελλάδας, σε έναν νέο κόσμο που δημιουργείται». Συμπλήρωσε μάλιστα τη ρήση με ένα ακόμα λογοπαίγνιο, πως «είναι καλύτερα μία κυβέρνηση που βαδίζει σε έναν σωστό δρόμο ίσως και με λάθη, από μία λάθος κυβέρνηση που θα οδηγούσε τη χώρα σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή».

 

Διαβάστε επίσης: LIVE η «μάχη» στη Βουλή για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

Απομονωμένος και σε πανικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μαζικό και μαχητικό το συλλαλητήριο κατά των παρακολουθήσεων (Photos)

Ανδρουλάκης κατά Μητσοτάκη: «Παρακρατικός μηχανισμός ήθελε το ΠΑΣΟΚ σε ομηρεία»

Αλέξης Τσίπρας: Αποστομωτική ανάρτηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τα ψέματα Μητσοτάκη

Documento Newsletter