Βουλή: Με Κεφαλογιάννη και Τζαβάρα η ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ

Βουλή: Με Κεφαλογιάννη και Τζαβάρα η ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ

Μετά την έντονη φημολογία περί πρόθεσης του Μεγάρου Μαξίμου για αντικατάσταση των Όλγα Κεφαλογιάννη και Κώστα Τζαβάρα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, οι δύο βουλευτές της πλειοψηφίας έδωσαν το «παρών» στη συνεδρίαση της εν λόγω Επιτροπής για την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Ο βουλευτής Ηλείας με τη ΝΔ προτίμησε να μην απαντήσει στις φήμες, όμως, νωρίτερα είχε ρίξει τροχιοδεικτική βολή αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών. «Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Η λειτουργία του πολιτεύματος έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα και ο πρωθυπουργός οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να δώσει εντολή ν’ αποκαλυφθούν τα πάντα μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας. Θεωρώ πως είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που συνέβησαν στην θητεία του. Και γι’ αυτό η αντιπολίτευση θα το πάει ως το τέλος» είπε και πρόσθεσε:

«Πρέπει, λοιπόν, ο πρωθυπουργός ν’ αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν με διαδικασίες αμερόληπτες και ανεπηρέαστες, τόσο στο πολιτικό, όσο και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο. Άλλωστε, η συγκάλυψη θεμάτων που άπτονται της προσβολής των ατομικών δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών είναι ασυμβίβαστη με την ιδεολογία και τη δημοκρατική κουλτούρα της ΝΔ». Μάλιστα, χαρακτήρισε ντροπιαστική και αντιδημοκρατική τη στάση που τηρούν τα συστημικά Μέσα. «Είναι ντροπή για τη Δημοκρατία η στάση των συστημικών Μέσων Ενημέρωσης. Δεν μπορεί σ’ όλο τον κόσμο μεγάλα Μέσα με παγκόσμια εμβέλεια ν’ ασχολούνται μ’ αυτή την υπόθεση και τα δικά μας να τη θεωρούν ήσσονος σημασίας. Δεν είναι δημοκρατική στάση αυτό» σχολίασε.

Ο… πονοκέφαλος του Μαξίμου με την Κεφαλογιάννη

Τέλος στα σενάρια που την ήθελαν εκτός Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έβαλε η Όλγα Κεφαλογιάννη με μία αιχμηρή ανάρτηση. Ως γνωστόν, οι σχέσεις της πρώην υπουργού Τουρισμού με τον πρωθυπουργό δεν είναι οι καλύτερες, με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να την αφήσει εκτός κυβερνητικού σχήματος, προτείνοντάς της υπουργία που δεν την ενδιέφεραν. Η υπαρκτή πρόθεση αντικατάστασης της από την Επιτροπή αφορούσε την ανάγκη του Μαξίμου για «στεγανοποίηση» της εκπροσώπησης της ΝΔ προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις. Κι αυτό γιατί η Επιτροπή αριθμεί 19 μέλη, εκ των οποίων τα δέκα (συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της Επιτροπής, Αθανάσιου Μπούρα) ανήκουν στην πλειοψηφία. Στην περίπτωση που έστω και ένας βουλευτής της συμπολίτευσης συμφωνούσε με ένα κοινό αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τότε ο συσχετισμός υπέρ της ΝΔ θα ανατρεπόταν.

«Υποχρέωσή μου η συμμετοχή μου στην Επιτροπή»

Προκειμένου να βάλει φρένο στις διαρροές της Ηρώδου Αττικού, η κ. Κεφαλογιάννη προχώρησε σε μια ανάρτηση που ξεκαθάριζε μια και καλή την κατάσταση. «Οφείλω να θυμίσω ότι η αντικατάσταση των βουλευτών σε οποιαδήποτε επιτροπή είναι κοινοβουλευτική πρακτική που γίνεται κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του βουλευτή να αντικατασταθεί λόγω προσωπικού κωλύματος, κάτι το οποίο στην περίπτωση μου δεν υφίσταται» σημείωσε και κατέληξε με νόημα: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η συνέχιση της συμμετοχής μου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ιδίως σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση και επιβεβλημένο κοινοβουλευτικό μου καθήκον».

Το ζήτημα είναι τι θα πουν και κυρίως τι θα ψηφίσουν οι δύο βουλευτές στη σημερινή κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής που αφορά την ακρόαση του αντικαταστάτη του Παναγιώτη Κοντολέωντα. Άραγε, θα υπάρχουν εκπλήξεις ή προειδοποιητικές βολές;

Documento Newsletter