Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσπαθεί στη δευτερολογία του να διαχειριστεί την διευρυμένη κριτική, δείχνοντας ότι το «μήνυμα ελήφθη».
Όπως είπε ο ίδιος εξερχόμενος από την αίθουσα της συνεδρίασης ήταν μία «εξαντλητική και ουσιαστική διαδικασία. Συζητήθηκαν όλα με καλή διάθεση και υπήρξαν πράγματα που δεν γνώριζα».
Στην 5ωρη συνεδρίαση όπου πολλοί βουλευτές έριξαν τα πυρά τους στον πρωθυπουργό τέθηκαν ζητήματα ταυτότητας, καθώς όπως είπαν αρκετά στελέχη (Κακλαμάνης, Στυλιανίδης), εάν υποτιμήσουμε τις παραδοσιακές μας άξιες θα έχουμε την «τύχη του Μακρόν».
Επίσης, έγιναν πολλές τοποθετήσεις που έθιξαν το ζήτημα της αλαζονείας από γενικούς γραμματείς και υπουργούς. Μάλιστα, στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός είπε ότι θα δει προσεκτικά το ζήτημα της «κλειστών υπουργείων» και της αλαζονείας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στους γενικούς γραμματείς.
Μάλιστα, βλέποντας το χάσμα μεταξύ του Μαξίμου και πολλών γαλάζιων βουλευτών να έχει διευρυνθεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να προχωρήσει σε συναντήσεις το επόμενο διάστημα, με ομάδες (20αδες) γαλάζιων βουλευτών.
Αιχμές για υπουργούς
Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε από αρκετούς γαλάζιους βουλευτές ήταν η «εξαφάνιση» πρωτοκλασάτων υπουργών από κρίσιμα ζητήματα, που ταλάνιζαν την κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα.
Μία υπόθεση που τονίστηκε ήταν ότι αρκετά στελέχη «πρώτης γραμμής» δεν βγήκαν να υπερασπιστούν την κυβέρνηση στην δύσκολη υπόθεση των Τεμπών.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επικαλούμενος την τοποθέτηση του Ευριπίδη Στυλιανίδη, είπε ότι είναι καλό οι διαφωνίες να λέγονται «όχι στο εντευκτήριο αλλά στις διαδικασίες».
Πυρά για τον νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια
Επίσης, ένα ζήτημα που τέθηκε ήταν το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, όπου αρκετά στελέχη είπαν ότι κόστισε εκλογικά. Μάλιστα, βουλευτές όπως ο Θάνος Πλεύρης και ο Μίλτος Χρυσομάλλης τόνισαν και το ζήτημα των «πανηγυρισμών» μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.
Σύγκρουση και για το νέο πρόσωπο της Δημοκρατίας
Ένα άλλο μείζον ζήτημα που τέθηκε ήταν αυτό για το νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές (Μηταράκης, Αθανασίου, Βλάχος) έ επεσήμαναν ότι θα πρέπει να υπάρξει μία επιλογή από την κεντροδεξιά που «συμβολίζει την ενότητα» της όλης παράταξης.
Τέλος, από τη σημερινή διαδικασία αποτυπώνεται πλέον με εμφατικό τρόπο, ότι ο πρωθυπουργός είναι πολύ αποδυναμωμένος, μετά και το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης. Από την γαλάζια ΚΟ ομάδα μέχρι το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, πολλαπλασιάζονται ολοένα και περισσότερο οι φωνές κριτικής προς τις επιλογές του Μαξίμου. Όλα αυτά τη στιγμή που ο πρωθυπουργός είπε στην αρχική του τοποθέτηση, ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027.
Δείτε επίσης: Σφυροκόπημα κατά Μητσοτάκη από τους βουλευτές του: «Θα μας καταπιεί η ιστορία όπως τον Μακρόν»