Μόνο ο… συνήθης ύποπτος, Γιώργος Πιτσιλής, βρήκε καλό λόγο να πει κατά την ακρόαση φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σε σχέση με το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει προκαλέσει οριζόντιες αντιδράσεις σε όλους τους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών. Για του λόγου το αληθές να σημειωθεί πως τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου καυτηρίασαν εκπρόσωποι δικηγόρων, αυτοκινητιστών, λαϊκατζήδων, εμπόρων, βιοτεχνών, μισθωτών περιπτέρων κοκ.
Τον χορό της κριτικής άνοιξε ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος έκανε λόγο για αντισυνταγματικές ρυθμίσεις που βρίσκουν τον σύλλογο αντίθετο, καυτηριάζοντας τη σύγκριση που κάνει η κυβέρνηση ανάμεσα σε ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς.
Ο Σεραφείμ Κασιδιάρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί, τόνισε πως το νομοσχέδιο εξαθλιώνει τον κλάδο των ταξί και προειδοποίησε πως αν δεν γίνουν οι αλλαγές που έχουν ζητηθεί, τότε θα αρχίσει νέος κύκλος κινητοποιήσεων. «Μας βγάζετε έξω από το επάγγελμα, τα τσουβαλιάζετε όλα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κριτική άσκησε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, κ. Παραδιάς, ενώ ο Βασίλειος Μακρίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο πλήττει τους ευάλωτους του κλάδου. «Θέλετε να απωλέσουμε το δικαίωμα να είμαστε αγρότες;» αναρωτήθηκε.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Αντώνης Μέγγουλης, χαρακτήρισε άδικο το νομοσχέδιο γιατί συνδέει το τεκμαρτό εισόδημα με τον βασικό μισθό τη στιγμή που πρόκειται για δύο ανόμοια πράγματα. Προέβλεψε δε ότι θα δημιουργηθούν νέα χρέη και στηλίτευσε τη διαδικασία της αμφισβήτησης, περιγράφοντας την ως οπισθοδρομικό εργαλείο. «Δεν μιλάμε καν για τη διαδικασία της αμφισβήτησης που επίσης δεν κολακεύει το σχέδιο νόμου» πρόσθεσε.
Επικριτικός ήταν και αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ιωάννης Χατζής, ενώ τις διατάξεις του νομοσχεδίου στηλίτευσε και ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ο οποίος καυτηρίασε τις fast – track νομοθετικές διαδικασίες.
«Δεν θέλετε τον κοινωνικό διάλογο γιατί μέσω των ΜΜΕ ενεργοποιείτε τον κοινωνικό αυτοματισμό κι αυτό είναι τραγικό» σχολίασε ο κ. Καββαθάς, επισημαίνοντας πως δεν είναι δυνατόν να συγκρίνεται ο μισθωτός με τον ελεύθερο επαγγελματία. Εξήγησε δε πως η κυβέρνηση στοχεύει στους «φτωχοδιάβολους», αφήνοντας τις ζημιογόνες μεγάλες επιχειρήσεις ανέγγιχτες.
Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «χτυπά» τους μικρομεσαίους με αυτόν τον κεφαλικό φόρο για να τους κλείσει, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εφαρμόσει το σχέδιο Πισσαρίδη.
Για κεφαλικό φόρο μίλησε και ο γγ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Νίκος Σφάντος, καυτηριάζοντας πως οι εφοπλιστές και άλλοι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες δεν μπαίνουν στο κάδρο της φορολογικής δικαιοσύνης.
Επιπρόσθετα, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων, Θεόδωρος Μάλλιος, αποκάλεσε το νομοσχέδιο «τερατούργημα», καλώντας την κυβέρνηση να φορολογήσει «τους μεγάλους και μετά εμάς». Μάλιστα, παραδέχτηκε πως αρκετοί από τον κλάδο του φοροδιαφεύγουν για λόγους επιβίωσης.
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δεν έκρινε σκόπιμο να παρευρεθεί στη διαδικασία, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τη βάσανο της σφοδρής κριτικής κατά του νομοσχεδίου. Στο πόδι του άφησε τον υφυπουργό, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος δεν βρήκε λέξη να αντιτείνει σε όσα πρόσαψαν στην πλειοψηφία οι αρμόδιοι φορείς.