Στην άρση της ασυλίας του Ανδρέα Βορύλλα, βουλευτή της Νίκης και πρώην συνεργάτη του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, προχώρησε η Ολομέλεια με 284 ψήφους υπέρ, μία κατά και ένα «παρών». Παράλληλα, το Σώμα απέρριψε την αίτηση της αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής για άσκηση ποινικής δίωξης στον βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή, για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απείθεια, με αφορμή πολιτική πρωτοβουλία συμβολική παρέμβαση του κομμουνιστικού κόμματος στον Λευκό Πύργο το 2023.
Ως προς τον βουλευτή της Νίκης, η δικογραφία αφορά το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή κατάθεση, η οποία είναι προϊόν μήνυσης δημοσιογράφου που στρέφεται τόσο εναντίον του κ. Βορύλλα όσο και εναντίον του κ. Ρέστη. Σε σχέση με την περίπτωση του κ. Δελή, ο βουλευτής του ΚΚΕ αλλά και εκπρόσωποι των λοιπών κομμάτων της μειοψηφίας έκριναν πως πρόκειται για πολιτική δίωξη και ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης, με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να είναι 271 κατά και 15 υπέρ.
«Καρφί» Παππά σε Ζωή
Κατά την παρέμβαση του πριν τις σχετικές ψηφοφορίες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, τάχθηκε κατά της περιστολής των αρμοδιοτήτων της Βουλής με φόντο τέτοιου είδους διαδικασίες, γεγονός που προκαλεί ενδιαφέρον με φόντο την επικείμενη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισήμαναν κοινοβουλευτικές πηγές της Κουμουνδούρου, ο κ. Παππάς επιφύλασσε μία σπόντα για την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, λέγοντας: «Δεν καταλαβαίνω ορισμένες τοποθετήσεις, οι οποίες κατατείνουν προς τον ακραίο περιορισμό των αρμοδιοτήτων της Βουλής, ενώ ταυτόχρονα λένε ότι θα ψηφίσουν κατά της άρσης ασυλίας του κ. Δελή».
Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει πως «αναφαίνεται η σύγκρουση δύο στρατηγικών: Η στρατηγική που λέει ότι πρέπει να κατασταλούν οι αρμοδιότητες της Βουλής, υπέρ της δικαστικής ή της κυβερνητικής, της εκτελεστικής εξουσίας. Και η άλλη λογική που λέει ότι πρέπει να προστατευτούν ως κόρη οφθαλμού οι αρμοδιότητες της Βουλής, η οποία συγκροτεί το αντιπροσωπευτικό σώμα του ελληνικού λαού».
Και πρόσθεσε: «Εάν τα ευκταία πραγματοποιηθούν για όσους τα κομίζουν στον δημόσιο διάλογο, η Βουλή δεν θα είχε δικαίωμα να κρίνει, όπως πρέπει να κρίνει τώρα, ότι η πράξη του βουλευτή είναι μια πολιτική πράξη και δεν πρέπει να διωχθεί. Ακούω με ενδιαφέρον όσους γειτνιάζουν σιγά – σιγά με τη λογική και την πρακτική του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μεθοδευμένα περιστέλλει και ψαλιδίζει τις αρμοδιότητες του Κοινοβουλίου και το ίδιο πράγμα έκανε και με την υπόθεση της προανακριτικής επιτροπής.
»Βλέπω τον κ. Τριαντόπουλο εδώ, ο οποίος έστειλε μια επιστολή στην Επιτροπή, η οποία δεν άσκησε τις αρμοδιότητές της, δηλαδή δεν έκανε έρευνα, δεν κάλεσε μάρτυρες, να ζητάει να πάει στην τακτική δικαιοσύνη.
»Ποιος σας είπε ότι επιλέγουμε σε ποιο δικαστή θα πάμε; Σας είπε κανείς ότι επιλέγουμε σε ποιον δικαστή θα πάμε; Ο φυσικός δικαστής για τον κύριο Τριαντόπουλο είναι η Προανακριτική Επιτροπή και το Ειδικό Δικαστήριο. Κύριοι, φυσικός δικαστής είναι ο προβλεπόμενος από τον νόμο. Σας καλούμε, λοιπόν, και τα κόμματα και τον ελληνικό λαό να καταλάβουν όλοι ποιο παιχνίδι παίζεται και ποιος σχεδιασμός ξεδιπλώνεται ενώπιον μας.
»Σπανίως εμφανίζεται ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε αυτήν την αίθουσα. Τον ενοχλούν οι ερωτήσεις της μειοψηφίας. Δεν ήταν κίνηση μεγαλοσύνης το ότι κλείνει την προανακριτική άρον άρον, χωρίς να ασκηθούν οι αρμοδιότητες.
»Δεν απάλλαξε τον εαυτό του από την υποχρέωση να έχει η πλειοψηφία τη δυνατότητα να έχει την πλειοψηφία. Απάλλαξε τον εαυτό του και τον ελεγχόμενο κ. Τριαντόπουλο από τις ερωτήσεις της μειοψηφίας.
»Και ενώπιον της αναθεώρησης του Συντάγματος, βεβαίως, να συζητήσουμε το πώς οι πλειοψηφίες δεν θα μπορούν μονομερώς να εκλέγουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να κλείνουν υποθέσεις βουλευτών τους. Να τις συζητήσουμε αυτές τις δικλείδες. Αλλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τη Δημοκρατία μας, εάν ολισθήσει στη λογική ενός λαϊκισμού, ο οποίος έρχεται και συναντιέται με τις άθλιες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Διαβάστε επίσης;
Καταγγελία Βαξεβάνη για τα Ellinika Hoaxes: Τους βάφτισαν δημοσιογράφους στη Γραμματεία Τύπου