Εκτός από το αναντίρρητο πραξικόπημα της πλειοψηφίας στην ΑΔΑΕ προκειμένου να μην επιβληθεί πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ, η κυβέρνηση προσπαθεί με ύπουλο τρόπο να ωθήσει τον Χρήστο Ράμμο στην έξοδο από την ανεξάρτητη Αρχή.
Όπως αποκάλυψε το documentonews.gr, η πλειοψηφία μεθόδευσε την αντικατάσταση μελών της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής μία μέρα πριν επιβληθούν κυρώσεις στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εξαιτίας άρνησης συνεργασίας στη διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης του επιτελικού παρακράτους, το οποίο έκανε «σουρωτήρι» την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, το μισό υπουργικό συμβούλιο της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη, εισαγγελικούς λειτουργούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματικούς παράγοντες.
Διαβάστε σχετικά: Σκάνδαλο υποκλοπών: Κυβερνητικό πραξικόπημα στην ΑΔΑΕ για να «σώσουν» την ΕΥΠ
Παράλληλα, υπάρχει μία παράμετρος, η οποία αποδεικνύει ότι πέρα από την πρόθεση κάλυψης και προστασίας της ΕΥΠ, το Μέγαρο Μαξίμου δρομολογεί ένα χειρουργικό χτύπημα κατά του προέδρου της ΑΔΑΕ, με σκοπό να τον εξωθήσει σε παραίτηση.
Διαβάστε επίσης: Ανδρουλάκης για «γαλάζιο» πραξικόπημα στην ΑΔΑΕ: «Θέλουν να συγκαλύψουν τις ευθύνες Μητσοτάκη για τη δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών»
Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο κ. Ράμμος έχει χείριστες σχέσεις με το μοναδικό μέλος της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ, του οποίου η θητεία έχει λήξει και όχι μόνο διατηρείται, αλλά σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης προς τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αναβαθμίζεται σε ρόλο αντιπροέδρου.
Διαβάστε ακόμη: Σκάνδαλο υποκλοπών: Ο Βορίδης αποκάλυψε γιατί η κυβέρνηση «ξηλώνει» την ΑΔΑΕ
«Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις τους είναι κάκιστες» σχολιάζει καλά ενημερωμένη πηγή, η οποία προβλέπει πως αν τελικά το συγκεκριμένο μέλος της ΑΔΑΕ προαχθεί σε αντιπρόεδρο, τότε «δεν θα επιτρέπει στον Χρ. Ράμμο να ασκεί τα καθήκοντά του».
Ήδη από την περίοδο που η έρευνα της ανεξάρτητης Αρχής για τις παρακρατικές παρακολουθήσεις της ΕΥΠ βρισκόταν σε πρώιμο στάδιο, ψιθυριζόταν στους διαδρόμους της ΑΔΑΕ πως ο κ. Ράμμος θα δήλωνε παραίτηση στην περίπτωση που η προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη δρομολογούσε την αναβάθμιση του συγκεκριμένου μέλους.
Απ΄ ό,τι φαίνεται, λοιπόν, το δεδομένο αυτό έφτασε στα αυτιά κυβερνητικών στελεχών, τα οποία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να δείξουν εμμέσως πλην σαφώς την πόρτα της εξόδου στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.
Ποιος θα είναι ο πρόθυμος;
Με δεδομένο ότι στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση ο πήχης των 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων έπεσε στα 3/5, η συμπολίτευση αρκεί να βρει ένα πρόθυμο κόμμα για να «περάσει» τις αλλαγές στη διάρθρωση της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ.
Δεν χωρά αμφιβολία ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, το οποίο μάλιστα είχε καταγγείλει την τροποποίηση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος, θα καταψηφίσουν. Ως εκ τούτου, τα φώτα πέφτουν στην Πλεύση Ελευθερίας και την Ελληνική Λύση, τη Νίκη και τους Σπαρτιάτες.
Ως προς το νεοφασιστικό μόρφωμα, υψηλά ιστάμενες πηγές ενώ ενημερώθηκαν για το διακύβευμα της ψηφοφορίας, δεν θέλησαν να πάρουν θέση, απαντώντας ότι η σχετική απόφαση θα παρθεί αύριο. Το ίδιο συνέβη και με την Ελληνική Λύση.
Διαβάστε σχετικά: «Ανεξάρτητες Αρχές», το μαύρο ανέκδοτο του καθεστώτος Μητσοτάκη