Σε οπερέτα επιθυμεί να μετατρέψει την κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας η κυβερνητική πλειοψηφία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης για την απροκάλυπτη προσπάθεια συσκότισης του σκανδάλου των υποκλοπών μέσω της ταυτόχρονης ακρόασης εννέα προσώπων στην ίδια διαδικασία.
Μετά το πέρας της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τη διαδικασία, κάνοντας λόγο για «συνέχεια της συνταγματικής εκτροπής».
«Η ΝΔ επέλεξε να ακολουθηθεί μία διαδικασία που δεν θα επιτρέψει μία ουσιαστική συζήτηση» είπε, εξηγώντας ότι η ταυτόχρονη παρουσία εννέα προσώπων θα έπρεπε να αντικατασταθεί είτε με κατά μόνας ακροάσεις είτε με δύο ενότητες ακροάσεων, με την πρώτη να αφορά τους «άμεσα εμπλεκόμενους» στο σκάνδαλο παρακολούθησης των Ν. Ανδρουλάκη και Θ. Κουκάκη, ενώ η δεύτερη τους υπόλοιπους.
Μάλιστα, όπως επισήμανε ο πρώην υπουργός, σύσσωμη η αντιπολίτευση επέμεινε στο να μη διεξαχθεί με αυτόν τον τρόπο η συνεδρίαση της Επιτροπής, αφού έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές πτυχές του σκανδάλου να μείνουν στο σκοτάδι.
«Δεν μπορείς κανείς να επικαλεστεί απόρρητο»
Κατά τα λεγόμενα του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, κανείς εξ όσων έχουν κληθεί στην Επιτροπή δεν μπορεί να επικαλεστεί απόρρητο λόγω του χαρακτήρα της Θεσμών και Διαφάνειας. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, λέγοντας με νόημα πως «δεν μπορώ να προδιαγράψω τι θα πουν (όσοι έχουν κληθεί για ακρόαση) αύριο».
«Τη μία παραπληροφόρηση, την άλλη απόρρητο»
Εν συνεχεία, ο κ. Κατρούγκαλος ανέδειξε τους τακτικισμούς της πλειοψηφίας με φόντο την ενημέρωση της κοινής γνώμης. Ειδικότερα, στηλίτευσε πως η ΝΔ ανάλογα με τη συγκυρία και το πολιτικό της συμφέρον παραπληροφορεί το κοινό ή επικαλείται το απόρρητο των διαδικασιών.
Πρότεινε δε τη δημοσιοποίηση των πρακτικών, εξαιρώντας τα ευαίσθητα σημεία. Επ΄ αυτού, ξεκαθάρισε πως «το να ξέρουμε αν ο Μητσοτάκης γνώριζε αν παρακολουθείται ο Ανδρουλάκης είναι σοβαρό πολιτικό θέμα, αλλά δεν είναι απόρρητο».
«Δεν θέλουν να μαθευτεί η αλήθεια»
Όσον αφορά τις πληροφορίες περί απαγόρευσης των κινητών τηλεφώνων των βουλευτών στην αυριανή διαδικασία, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως επρόκειτο περί σύστασης από την πλευρά του Κων. Τασούλα, χαρακτηρίζοντας αλυσιτελές το ζήτημα. Για το ίδιο θέμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, έκανε λόγο για «ψευτοδίλημμα».
«Πρέπει να υπάρχει δημοσιοποίηση»
Παράλληλα, ο κ. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε τα ζητήματα των παρακολουθήσεων σημαντικά, ταυτίζοντάς τα με τα δημοκρατικά δικαιώματα. «Άρα, δεν μπορεί να είναι απόρρητα» συμπέρανε, επισημαίνοντας πως πρέπει να υπάρχει δημοσιότητα και όχι επιλεκτική για δημιουργία εντυπώσεων.
«Να έρθουν όλα στο φως»
«Έχουμε δηλώσει από την αρχή ότι ζητάμε με θεσμικό τρόπο να έρθουν όλα στο φως» είπε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ευγενία Λιακούλη, και πρόσθεσε:
«Από τον πρόεδρο ακούσαμε ότι θα ομαδοποιηθούν όσοι έρθουν και θα γίνει στην πραγματικότητα ακρόαση -δηλαδή συνακρόαση- και των εννέα. Όμως, ο τρόπος που περιγράφεται η διαδικασία είναι να είναι όλοι παρόντες και να υπάρξει ακρόαση. Στην Επιτροπή διατυπώνονται και ερωτήματα. Διαφοροποιηθήκαμε και είπαμε ότι δεν είναι ο ορθός τρόπος για να γίνει η διαδικασία και να υπάρξει συμπέρασμα. Ζητήσαμε να προσέρχεται ο καθένας και να υποβάλλονται τα ερωτήματα. Κατά μόνας. Δεν έγινε δεκτό».
Η κ. Λιακούλη τόνισε δε πως πρέπει να υπάρχει επίσημο πόρισμα της Επιτροπής για τη συνεδρίαση για να προκύψει «συμπέρασμα, αποτέλεσμα». Σε σχέση με το ζήτημα των κινητών, η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αποσαφήνισε ότι δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα ή το νόμο ή την ειδική νομοθεσία να ελέγχεται ο βουλευτής, καλώντας τα κόμματα να αναλάβουν τη συγκεκριμένη ευθύνη.
«Ο Μητσοτάκης δεν θα αποδράσει»
Σε δηλώσεις που παραχώρησε on camera, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε:
«Η θεσμική εκτροπή που συνιστούν τόσο οι υποκλοπές και παρακολουθήσεις όσο και η προσπάθεια συγκάλυψής τους συνεχίστηκε σήμερα με μία απόπειρα υποβάθμισης του κοινοβουλευτισμού. Στη διάσκεψη των Προέδρων μας ανακοινώθηκε η σαφής πρόθεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, σε πλήρη αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, να υπονομεύσει την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών.
»Ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να κληθούν κατά μόνας και να τοποθετηθούν όσοι έχουν προσκληθεί για ακρόαση ή έστω να υπάρχουν δύο ενότητες συζήτησης, μία για αυτούς που εμπλέκονται στο παρόν σκάνδαλο της υποκλοπής του κ. Ανδρουλάκη, του κ. Κουκάκη, το μεγάλο σκάνδαλο του predator και μία για όλους τους άλλους των προηγούμενων κοινοβουλευτικών περιόδων, η πλειοψηφία φαίνεται να επιδιώκει μία διαδικασία μπάχαλο όπου εννέα άνθρωποι θα είναι εξ αρχής στην ίδια συνεδρίαση απέναντι στους οποίους θα υποβληθούν ερωτήσεις ομαδόν από τους παρόντες της Επιτροπής Θεσμών.
»Είναι αυτονόητο ότι αυτό που επιδιώκει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι να αποφύγει τον έλεγχο της αλήθειας και να μην επιτρέψει να υπάρξει ουσιαστική έρευνα και ουσιαστική συζήτηση. Προβλήθηκε κατά τη γνώμη μας κυρίως για λόγους κυρίως αντιπερισπασμού και το θέμα του απορρήτου των συνεδριάσεων. Εμείς είπαμε ότι προφανώς και πρέπει να τηρηθεί μυστικότητα στο βαθμό που προστατεύει την εθνική ασφάλεια και τα εθνικά μυστικά. Δε μπορεί όμως να είναι άλλοθι και αντικείμενο χειραγώγησης αυτή η πρόβλεψη του κανονισμού από την πλειοψηφία ώστε με επιλεκτικές διαρροές να διαστρεβλώνει το τί ειπώθηκε.
»Προτείναμε λοιπόν βασισμένοι σε διάταξη του κανονισμού που επιτρέπει στην Επιτροπή θεσμών να διαμορφώνει ένα πόρισμα επί αυτών που συζητήθηκαν ακόμη και σε απόρρητες συνεδριάσεις, το σύνολο των πρακτικών της συνεδρίασης να εξετάζεται από το Προεδρείο της Επιτροπής. Εφόσον υπάρχουν στοιχεία στα πρακτικά τα οποία ανάγονται σε θέματα εθνικής ασφάλειας ή εθνικού απορρήτου αυτά προφανώς να παραλείπονται, όλα όμως τα υπόλοιπα να είναι στο φως.
»Σας λέω από την εμπειρία μου ότι τα μέχρι τώρα πρακτικά της Επιτροπής Θεσμών δεν περιλαμβάνουν παρόμοια θέματα εθνικού απορρήτου. Ακόμη και αυτή η πρότασή μας όμως απορρίφθηκε διότι δεν ενδιαφέρεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την αλήθεια. Εμείς αυτά τα θέματα θα τα θέσουμε και στην αυριανή Επιτροπή Θεσμών και ένα είναι σίγουρο. Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να αποδράσει».
Διαβάστε επίσης:
Σκάνδαλο υποκλοπών: Την Πέμπτη ο νέος γύρος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
Τα πρώτα ονόματα της Εξεταστικής για τις υποκλοπές του επιτελικού παρακράτους
Σκάνδαλο υποκλοπών: Αποστολή της Εξεταστικής του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα