Βουλή: Διαξιφισμοί για την κατάργηση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων

Βουλή: Διαξιφισμοί για την κατάργηση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων

Κόντρα πυροδότησε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής η ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών σχετικά με την πρόθεση κατάθεσης νομοσχεδίου που θα άρει τους περιορισμούς στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων.

«Μετά την τοποθέτηση της κ. Τζάκρη με την οποία εμείς διαβλέπουμε σημαντική αλλαγή στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της ψήφου των αποδήμων, ανοίγει ο δρόμος για να αρθούν οι περιορισμοί που υπάρχουν στον ήδη ψηφισθέντα νόμο» είπε στην αρχή της συνεδρίασης ο Μάκης Βορίδης, ανακοινώνοντας ότι «με ένα άρθρο και ένα νόμο» η κυβέρνηση δρομολογεί την κατάργηση όλων των περιορισμών.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο αν. τομεάρχης Εσωτερικών, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, έκανε λόγο για «πυροτέχνημα», κατηγορώντας τον Μ. Βορίδη για διαστρέβλωση των δηλώσεων της Θ. Τζάκρη στην εφημερίδα, «Εθνικός Κήρυξ». Ο κ. Χατζηγιαννάκης υποστήριξε ότι η συνάδελφός του επανέλαβε την πρόταση που είχε διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου που συγκέντρωσε 288 ψήφους και τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επανέρχεται στην πρότασή της ενόψει της συζήτησης της τροποποίησης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε και πήρε εκ νέου τον λόγο, προχωρώντας σε μερική ανάγνωση των δηλώσεων Τζάκρη. «Αν θέλετε να υπαναχωρήσετε από την καθαρή θέση της κ. Τζάκρη, είναι δικαίωμά σας. Αλλά προσέξτε, δεν γίνονται όλα μαζί. Και όταν μιλάμε στην εφημερίδα των αποδήμων να λέμε ότι εμείς θέλουμε να καταργήσουμε τους περιορισμούς, αλλά όταν ερχόμαστε στο Κοινοβούλιο να λέμε ότι θα τους καταργήσουμε υπό τον όρο…» αντέτεινε και στη συνέχεια παρέθεσε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το εν λόγω ζήτημα.

«Ο υπουργός ξέρει πολύ καλά τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ…» απάντησε δηκτικά ο κ. Χατζηγιαννάκης, με τη σκυτάλη να παίρνει ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος ρώτησε τον υπουργό: «Έσφιξαν τα γάλατα στο εσωτερικό και είπατε να ρίξετε μία φωτοβολίδα στο εξωτερικό; Σκέφτεστε να διχάσετε την ομογένεια;». Προέτρεψε τον Μ. Βορίδη να διαβάσει όλη τη συνέντευξη της Θ. Τζάκρη, διαπιστώνοντας ότι ο υπουργός Εσωτερικών επιθυμεί να αλλάξει την ατζέντα για «να μη συζητάμε τη μαφιόζικη δολοφονία του δημοσιογράφου». «Διότι δεν θέλετε να συζητάμε το άνοιγμα των σχολείων με 25 παιδιά στην τάξη. Γιατί δεν θέλετε να συζητάμε για τους 800 διασωληνωμένους και ότι ο πρωθυπουργός πήγε προχθές να επιθεωρήσει λεωφορεία και σήμερα τα λεωφορεία ήταν στα αμαξοστάσια. Θέλετε να κάνετε έναν τεχνητό διχασμό» εξήγησε ο κ. Ζαχαριάδης.

Επίθεση ΚΙΝΑΛ σε ΣΥΡΙΖΑ

Η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, δεν προχώρησε σε κανένα σχόλιο αναφορικά με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για ένα ζήτημα που ρυθμίστηκε με τις ψήφους πέντε εκ των έξι κομμάτων της Βουλής. Αντιθέτως, συνέκρινε τις δηλώσεις της κ. Τζάκρη με την επιχειρηματολογία του κ. Χατζηγιαννάκη, ψέγοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία. Περιέγραψε την πρόταση που είχε διατυπώσει το ΚΙΝΑΛ και συμπέρανε πως πρόκειται για «δικαίωση» του κόμματός της.

ΚΚΕ και Ελληνική Λύση: «Λαγός» η Τζάκρη;

Ο Μανώλης Συντυχάκη, βουλευτής του ΚΚΕ, τάχθηκε αναφανδόν κατά της πρόθεσης για τροποποίηση του ήδη υπάρχοντος πλαισίου και διερωτήθηκε αν η κ. Τζάκρη είναι «λαγός» της ΝΔ. «Εκτός κι αν υπάρχον κι άλλου τύπου συνεννοήσεις μεταξύ Τσίπρα – Μητσοτάκη…» πρόσθεσε με νόημα και μίλησε για «άθλια μεθόδευση» της κυβέρνησης.

«Τι είναι αυτό που σας έκανε να αλλάξετε τώρα γνώμη; Είναι γιατί η κ. Τζάκρη μπήκε σαν ¨λαγός¨;», ήταν τα παρεμφερή ερωτήματα που έθεσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, προσθέτοντας: «Είναι γιατί έχετε υπόγεια ατζέντα με τον κ. Τσίπρα;».

Οι περιορισμοί

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς οι οποίοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ

Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει :

1. Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες:

α) Ευρώπης

β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής

γ) Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και

δ) Υπολοίπων χωρών

Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις γεωγραφικές αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.

2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.

3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter