Βουλή: «Αναίμακτα» πέρασε το πραξικόπημα της ΝΔ για το νέο πόθεν έσχες

Βουλή: «Αναίμακτα» πέρασε το πραξικόπημα της ΝΔ για το νέο πόθεν έσχες

Μόνο με τις ψήφους της ΝΔ υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις νέες σκανδαλώδεις μεταβολές στις δηλώσεις πόθεν έσχες, οι οποίες συμβαδίζουν -αν δεν αφορούν άμεσα- με τις πλημμελείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του πρωθυπουργού.

Όπως ανέδειξε το Documento, οι αλλαγές που αποτελούν πλέον νόμο του κράτους σε σχέση με τα πόθεν έσχες είναι οι εξής:

1. Καταστροφή όλων των κρίσιμων στοιχείων που αφορούν τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης μετά το πέρας πέντε ετών αντί για 15 που ίσχυε. Δηλαδή, η Αρχή κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος δεν θα μπορεί να αντλήσει στοιχεία από τραπεζικά ιδρύματα για να ελέγξει κάποιον που ξέχασε -λόγου χάρη- να δηλώσει μία εταιρία που πίσω από αυτήν κρύβεται το σπίτι του Βολταίρου.

2. Χρονική μείωση της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες από πρώην κυβερνητικά στελέχη, εισαγγελείς και πολιτικούς αρχηγούς μετά το πέρας της θητείας τους σε έναν μόλις χρόνο από τρία που ίσχυε.

3. Εξέταση των εισοδημάτων που δηλώνονται την τελευταία μέρα του έτους εντός τραπεζικού λογαριασμού, κάτι που εξίσου προκάλεσε την αντίδραση της Αρχής κατά του ξεπλύματος, καθώς κρίνει πως πρόκειται για ακόμα μία «ευκαιρία συσκότισης».

Θύελλα αντιδράσεων

Οι διατάξεις προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, γεγονός που αποτυπώθηκε και στη σχετική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου. Τόσο ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, όσο και οι ειδικοί αγορητές των λοιπών κομμάτων της μειοψηφίας έβαλαν κατά των εν λόγω προβλέψεων.

«Κάποιοι περιβάλλονται από πλέγμα προστασίας»

Μιλώντας χθες στην Ολομέλεια, ο κ. Φάμελλος αναρωτήθηκε τι άλλαξε σε έναν χρόνο και η κυβέρνηση φέρνει νέα ρύθμιση για τις δηλώσεις πόθεν έσχες. «Το νομοσχέδιο στο δεύτερο μέρος του με τις ρυθμίσεις για το πόθεν έσχες έρχεται να τροποποιήσει δικό σας νόμο του 2023, τι άλλαξε σε έναν χρόνο; Και δεν μπορούμε να μη μιλήσουμε για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τις ετήσιες  δηλώσεις πόθεν έσχες για το 2023» ανάφερε και συμπλήρωσε:

«Αναδείξαμε την υποκρισία της κυβέρνησης όταν δόθηκε νέα παράταση στην υποβολή των δηλώσεων Πόθεν Έσχες, με νυχτερινή τροπολογία του υπουργού Οικονομικών στις 20 Ιουνίου.

Γιατί για εμάς η διαφάνεια και αποτελεσματικός έλεγχος των οικονομικών των προσώπων που υποβάλλουν πόθεν έσχες αποτελεί χρέος της πολιτείας. Όμως, οι δικές σας ρυθμίσεις ενισχύουν την πεποίθηση ότι δεν είμαστε όλοι ίσοι , ότι κάποιοι περιβάλλονται με ένα πλέγμα προστασίας».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την πλειοψηφία να υιοθετήσει την τροπολογία που κατέθεσε εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ για τα πόθεν έσχες και η οποία προβλέπει τα εξής:

  • Αλλαγές για την αποτύπωση των υποχρεώσεων από δάνεια και την εξέλιξή τους, όχι μόνο τις δανειακές τους οφειλές, αλλά και τα αποδεικτικά έγγραφα για τις διευκολύνσεις, τις ρυθμίσεις, τις διαγραφές, τις δόσεις του δανείου τους.
  • Να συμπεριλαμβάνονται στα περιουσιακά στοιχεία που πρέπει να δηλώνονται μετρητά άνω των 5.000ευρώ .
  • Την  υποχρέωση των κομμάτων να αναρτούν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ τους ισολογισμούς καθώς και την οριστικοποίηση της πληρωμής, που περιέχει το ακριβές ποσό που έχει πληρωθεί για κάθε επιμέρους δαπάνη.
  • Μεταβατική διάταξη ώστε οι υπόχρεοι να υποβάλλουν συμπληρωματική δήλωση με βάση το νέο πλαίσιο που προτείνουμε  και αναρτούν τα αποδεικτικά έγγραφα που αφορούν το σύνολο των ετών από την απόκτηση της συναφούς με την υποχρέωσή τους ιδιότητας και μετά.

Ψέμα Φλωρίδη

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδης, συνελήφθη ψευδόμενος όταν αρνήθηκε όσα κατήγγειλε ο Κυριάκος Βελόπουλος περί δυνατότητας να μην ελέγχεται η κινητή περιουσία των υπόχρεων.

«Σας εξευτελίζει ακόμα και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Από τις 6 Ιουνίου είχα καταγγείλει το σκάνδαλο με το πόθεν έσχες, διότι δεν περιλαμβάνονται στα περιουσιακά στοιχεία που πρέπει να δηλώνονται ούτε τα μετρητά αλλά ούτε και τα κινητά μεγάλης αξίας» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και συνέχισε λέγοντας:

»Και μην μας λέτε εμάς για πλατφόρμες γιατί δεν πιάνουν αυτά. Μια πλατφόρμα για να γίνει χρειάζεται 2 μήνες! Αλλά εσείς, φέρατε νόμο, με τον οποίο αφαιρέσατε τα μετρητά, τους πίνακες, τα ακριβά ρολόγια, το χρυσό και αν εγώ έχω έναν πίνακα που αξίζει 1 εκατ. ευρώ, αν έχω ένα ρολόϊ που κάνει 400.000 ευρώ ή αν έχω 5 τέτοια ρολόγια, αν έχω 2.000 λίρες, αν έχω διαμάντια, δεν έχω υποχρέωση να τα δηλώσω.

»Δηλαδή, ένας πολιτικός, ένας δικαστής, ένας πρωθυπουργός, μπορεί να έχει βαλίτσες με εκατομμύρια στο σπίτι του! Ένας διεφθαρμένος κρατικός λειτουργός μπορεί να εξαγοραστεί με έναν πανάκριβο πίνακα ή να ξεπλύνει μίζες αγοράζοντας ένα έργο τέχνης και να μένει ατιμώρητος! Δηλαδή, ξέπλυμα!».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter