Βουλγαρία: Ύποπτοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στη Ρωσία δύο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίες

Βουλγαρία: Ύποπτοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στη Ρωσία δύο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίες

Κατηγορίες εναντίον του ρώσου πολίτη ελληνικής καταγωγής Ρωμανού Βετρίδη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που μετέφερε παράνομα -σύμφωνα με τις κυρώσεις της ΕΕ- υλικά προς την Ρωσία, μέσω εταιρείας του επίσης ελληνικής καταγωγής Τάκη Τρικίδη (φέρεται να είναι και Έλληνας πολίτης) με έδρα το Πλόβντιφ (Φιλιππούπολη) απήγγειλε δικαστήριο του Πλόβντιφ την Τετάρτη. Οι αγοραστές των υλικών σύμφωνα με το κατηγορητήριο και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ήταν οι ειδικές δυνάμεις πληροφοριών του ρωσικού στρατού (GRU), η ρωσική Εθνοφρουρά (Rosgvardia), οι τσετσενικές Αχμάτ του Καντίροφ και η Wagner.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η εισαγγελία της πόλης ζήτησε την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του Βετρίδη, δύο άλλων Ρώσων, του Βασίλι Ουλιάνοφ και του Γιεβγένι Ουλιάνοφ (ως μεταφορείς), του Λευκορώσου (που επίσης το όνομα του ακούγεται ελληνικό) Ντιμίτρι Ντιμίτριους και του Αλβανού Γιάνι Γιεσίλι. Ο Ρωμανός Βετρίδης, που θεωρείται ο εγκέφαλος της οργάνωσης, έχει τρεις δηλωμένες διευθύνσεις κατοικίας, μια στο Πλόβντιφ, μια στην Μόσχα και μια στην Καβάλα. Ο Ντιμίτριους είναι ζει στην Μόσχα και εργάζεται ως σεφ, ενώ ο Γιεσίλι εργάζεται ως οικοδόμος στην Καβάλα.

Οι πέντε τους κατηγορούνται ότι μέσω της εταιρείας μεταφορών και εμπορίου, Aflon EOOD (οδός Μπρατανίτσα 12 στο Πλόβντιφ), εξήγαγαν προς την Ρωσία κιάλια, διόπτρες, ασυρμάτους αεροπορίας συνολικής αξίας 2,04 εκατομμυρίων ευρώ, παρά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα έχει απαγορευτεί να εξάγονται προς την Ρωσία από τις κυρώσεις του 2014. Ιδιοκτήτης της Aflon είναι ο Τάκης Τρικίδης και διευθύνων σύμβουλος ο Βτετρίδης. Η επίσημη δραστηριότητα της εταιρείας σχετίζεται με το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, τις μεταφορές και τις μεταφορικές συναλλαγές, την αποθήκευση και τις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Μετά την επιβολή σειράς κυρώσεων από την ΕΕ στη Ρωσία λόγω του πολέμου, τα προϊόντα «διπλής χρήσης» όπως λέγονται μπορούν να εξαχθούν μόνο με ειδική άδεια που εκδίδεται από το υπουργείο Οικονομίας. Σύμφωνα με το Υπουργείο, οι κρατούμενοι ενήργησαν χωρίς τέτοια άδεια.

Συνολικά στην επιχείρηση της βουλγαρικής αστυνομίας που έγινε σε Πλόβντιφ, Σόφια, Βάρνα και Βέλικο Τάρνοβο, συνελήφθησαν 12 άτομα. Προς το παρόν κατηγορίες απαγγέλθηκαν μόνο στους πέντε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο στο αυτοκίνητο του Βετρίδη βρέθηκαν επίσημα ταξιδιωτικά έγγραφα και έγγραφα ταυτότητας τα οποία έχουν εκδοθεί από διάφορες χώρες.

Η αγορά των προς εξαγωγή υλικών έγινε σύμφωνα με την εισαγγελία νόμιμα, κυρίως από εταιρείες από την Βρετανία, όμως η εξαγωγή τους έγινε με παράνομο τρόπο. Πολλά από τα υλικά που έφταναν τελικά στην Ρωσία εμφανίζονταν να πωλούνται σε άλλες εταιρείες- ενδιάμεσους και σε πρόσωπα, ενώ πολλά στέλνονταν και αεροπορικά με τους μεταφορείς να είναι τα αδέρφια Ουλιάνοφ. Οι Ουλιάνοφ συνελήφθησαν ενώ ετοιμάζονταν να μπουν σε αεροπλάνο από την Σόφια προς Μόσχα με παράνομο φορτίο, το οποίο η αστυνομία υποστηρίζει ότι είχε βάλει προσεκτικά στις βαλίτσες τους ο ίδιος ο Βετρίδης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter